De Danseglade


William kristoffersen WEB bruk

William Kristoffersen - usikkerheten rår

På forsiden akkurat nå

De aller fleste i hele kulturlivet har også blitt hardt ramma av pandemien. Mye ble brått ulovlig. Vi i dansebandbransjen er i samme bås som mange andre, helt overlatt til håpet om at politikerne klarer å effektuere en del av løftene de gir om støtte. Hvem skal fordele denne pengepotten som hver eneste kultursjel kjemper om å få litt av? Hvem blir prioritert, og hvem skal bedømme hvem som bør få penger?

Skjemaveldet

Bare å finne fram i skjemaveldet er vanskelig nok, og i hvert fall for oss i dansebandbransjen er dette helt nytt. Det er rett og slett en ny, helt annerledes måte å tenke på. Vi har nesten aldri tenkt på å søke støtte for å holde på med musikken vår. Vi har alltid mottatt et avtalt honorar for å spille. Alt har egentlig gått på popularitet på bandet og låtene, hva man har oppnådd. Har man mange fans, slik at mange har kjøpt musikken på diverse utgivelser opp gjennom åra, eller i dagens verden, streames du mye som artist? Da har du faktisk mange fans og trekker oftest mange publikummere på grunn av akkurat din egen popularitet.

Kontrakter bare forsvant

Popularitet og etterspørsel avgjør hvor stort honorar man får. Nå er det imidlertid helt stopp, og det betyr ingenting hvor mange fans du har, og hvor mange mennesker du som band eller artist, normalt trekker til et arrangement. Det er likt for alle fordi ingen har lov til å spille noe sted! Alle jobbene man hadde kontrakt på innen denne perioden, der nå det aller meste er forbudt, de bare forsvant. Arrangørene som hadde booket oss og enhver artist ellers, måtte bare si at på grunn av viruset ble det ikke noe av denne gangen. Fakta, enkelt og greit.

Usikkerheten rår

Dette lille, djevelske viruset har ganske brutalt satt en stopper for alt sosialt samvær, og all aktivitet der folk har samla seg til dans, allsang, trivsel og felles gleder. For min del har jeg nok å gjøre med å svare på meldinger og mailer, samt å snakke med folk som tar kontakt. Arrangører som avlyser når de er i sin fulle rett til det, setter jo også i gang mye ekstra arbeid. Da kommer det mange henvendelser til bandet om forskjellige ting. Blir det en fest senere, hvordan får jeg igjen pengene for billetten jeg har betalt osv. Jobben som var satt inn på spilleplanen må tas ut igjen. Det som er forståelig er kanselleringene fra disse arrangørene som ikke får lov til å arrangere. Det gjelder da akkurat disse ukene vi nå er og har vært inne i, og de som kommer i nærmeste framtid. Det er verre med de engstelige som er redde for hva som skjer utover sommer’n. De kan faktisk ikke kansellere enda. Man kan ikke kansellere en kontrakt fram i tid på grunn av at man plutselig blir nervøs og engstelig. Det er selvfølgelig ikke rart at mange engster seg heller med det nyhetsbildet man har hver eneste dag. Usikkerheten dette skaper, med den ensidige framstillingen av hvor mange som smittes, og hvor mange som dør i inn og utland, samt det at ingen vet hvor lenge det varer, er vrient å forholde seg til.

Historisk

Når skjedde det tidligere i historien at nordmenn fikk vite hvor mange personer det dør gjennomsnittlig pr. dag i Kina, Italia, USA, Norge og Sverige? Dette har det aldri vært snakk om, og det har vært et «ikketema». Det er selvsagt slik at til flere mennesker det bor i et land, jo flere dør det hver dag. De fleste dør av elde og har et langt sykdomsbilde, eller de har underliggende sykdommer. Corona’n kommer på toppen av elendigheten og fjerner siste gnist av liv i slitne kropper, som kanskje en annen influensa også ville ha gjort. Allikevel ble det notert som nok et coronadødsfall!

Engstelsen er verre

Dette kommer til å gå over, og dette finner de etter hvert en vaksine mot, men den vaksinen kommer ikke på ett år eller noe der omkring. I mellomtida må vi håpe at ikke engstelsen tar knekken på alt. Jeg tror engstelse som resultat av nedstengningen av verden, er minst like farlig som selve utbruddet av covid 19. Alle som sliter med tanker om hvordan de i det hele tatt skal klare å få betalt regningene og gjelda si, de er det mange av. Hvordan NAV som har vist seg å være uten spesielt god kontroll før, skal kunne hjelpe alle nå, gir ikke grunn til optimisme. De setter seg ikke ned og Vippser penger til noen fordi de vet at noen trenger dem. Det må gjennom NAV-mølla.

Må stramme beltet

Vi dansebandmusikanter og andre kulturarbeidere må nok forsøke å melde oss på. Kulturrådet kan kanskje komme til å forbarme seg litt over oss også, slik at vi får litt støtte til lån og andre utgifter, samt til ei lita kake og en brus. I mellomtida må vi stramme inn beltet, handle First Price-produkter og i det hele tatt se litt på prislappen på de varene vi handler. Jeg har ikke vært så flink til det helt personlig. Dette kan dermed ha sine positive sider ogsåJ Ellers tror jeg at det kan komme enda noe godt ut av dette vi nå sliter med og er inne i . Når dette er over, tror jeg at folk vil bli fylt med glede og livslyst igjen. De vil også innse hvor godt de har det når alt er normalt! Normalt er egentlig veldig bra, i hvert fall slik vi pleier å ha det når alt er normalt i Norge!

Hold ut

Ole Ivars sitt første offentlige oppdrag fra nå av blir i mai, siden alt i mars og april er kansellert. Jeg tror, ja, jeg tror faktisk på at vi kommer til å spille i Froland på GULLFESTEN! Vi skal feire den fantastiske skiskytterdronninga Marte Olsbu Røiseland den 9. mai!! Viruset mister nok grepet snart, bare vi holder ut noen uker til og gjør vårt aller beste.

 

(Tekst: William Kristoffersen. Foto: Asle Strand)

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også