De Danseglade


Nadya WEB

Skal vi Danse NADYA: Norge er verdens vakreste land

På forsiden akkurat nå

På søndagene kan du se henne på tvNorge og 71 grader nord, Nadya Khamitskaya. Hun kom til Norge som 17-åring for å prøve danselykken, og nå 18 år senere har hun vunnet det som er å vinne i norsk dans – og ikke minst i Skal vi danse.

Dansen har gitt henne en kjendisstatus som rekker langt ut over dansemiljøet. Hun har vært en populær deltager i nær sagt alt som finnes av reality-show og konkurranser – senest i 71 grader nord på TV-Norge. Nå har danse-mesteren også fått sin Master, og nye utfordringer venter tobarnsmoren fra Nesodden.

Mer enn dansing

Ikke nok med en lang merittliste innen dans, så er Nadya akkurat ferdig med en master, i sikkerhetsledelse og kulturforståelse på BI i Oslo. Fra før har hun en bachelorgrad i ledelse.

I dag driver hun sitt eget firma, selskapsdans.no, med dansekurs på Stabekk og Nesodden, samtidig som hun er hovedtrener i latin for LSK danseklubb, i tillegg til at hun er internasjonal WDSF-dommer (World DanceSport Federation).

– Det er gøy å undervise ulike nivåer, alt fra brudevals og utdrikningslag via voksenkurs for amatører til målbevisste ungdommer på høyt internasjonalt nivå.

 

Flyttet til Norge

Nadya kom til Norge i 2000. Hun var 17 år gammel, og som 17 åring hadde hun ambisjoner som profesjonell danser med seg i kofferten. Men etter hvert som hun ble eldre kom også behovet for å realisere andre sider ved seg selv.

– Jeg bestemte meg for å slutte som profesjonell danser da jeg var 25 år, fordi jeg også ville oppleve andre sider ved livet. Studere, få familie og andre muligheter som kunne dukke opp. Og den dagen jeg sluttet å danse profesjonelt, ble jeg oppringt av TV 2. De lurte på om jeg ville være med i Skal Vi Danse….

Deretter har det blitt hele åtte sesonger med Skal Vi Danse for Nadya. Av disse åtte sesongene har hun vært i fem finaler. Tre endte med seier, to med andreplass.

– Skal Vi Danse har vært lærerikt og spennende. Intenst, men ikke minst veldig givende. Det er utrolig å se hva dansen gjør med mennesker, og ikke minst hvor viktig dansen blir for de som aldri har danset før. Det er fascinerende og herlig å se hvordan deltakerne utvikler seg dag for dag.

Hva var din største opplevelse med Skal vi Danse?

– Det er helt umulig å trekke frem ett øyeblikk. Det har vært en herlig bukett med ulike personligheter som jeg har fått lov til å jobbe og bli venn med. Da jeg danset med Noman Mubashir, hadde jeg mitt første barn sparkende i magen – det er noen veldig fine minner. Men hvis jeg skal trekke frem noen øyeblikk knyttet til resultater, så var det å komme til finalen i min første sesong med ingen mindre enn en norsk fotball-legende, Tore Andre Flo –  det var stort. Å vinne første gang med Åsleik Engmark er uforglemmelig. Få omgjort en langhåret rocker i Eirik Søfteland til en flink ballroomdanser som gikk av med seieren var en utrolig gøy prosess. Å bli mestvinnende danseren i Skal vi danse ved å vinne med Eilev Bjerkerud, da jeg tillegg visste at jeg skulle legge opp, det var ubeskrivelig vemodig og fint.

Ser vi deg i Skal vi danse igjen?

– Da jeg valgte å legge opp i Skal vi danse, var det en veldig gjennomtenkt og vemodig avgjørelse. Jeg elsker det programmet og jeg har møtt utrolig fine mennesker gjennom det. Å gi seg på topp føltes som en verdig avslutning. Min styrke, og utfordring, er at jeg går veldig inn for det jeg gjør. Og bruker ekstremt mye tid på det, både mentalt og fysisk. Det å gjøre det år etter år var ikke forenelig med min familie- og karrieresituasjon.

I 2011 skrev vi om deg som kjoledesigner, noe nytt på den fronten?

– Jeg hadde to drømmer da jeg var liten. Jeg ville bli danser og designer. Det var viktig for meg å prøve å følge dem. Jeg startet et klesmerke i 2010 med produksjon i flere land og butikk på Aker Brygge. Men etter å ha fått barn, valgte jeg å legge det ned. Jeg er glad jeg har prøvd, men samtidig var jeg klar for å gjøre andre ting.

– Å få barn er også det desidert største som har skjedd i livet mitt. Jeg elsker vårt idylliske liv på Nesodden med min lille familie. Jeg har ikke blitt mindre ambisiøs, men prioriteringene har nok endret seg.

Hva skjer fremover?

– Nå som jeg akkurat har fått meg en mastergrad, er jeg spent på hvor veien går videre jobbmessig. Jeg kommer aldri til å gi slipp på dansen selv om undervisningsmengden kanskje må tilpasses litt. Ellers vil jeg bare være lykkelig med mine barn og mann.

 

71 grader Nord

Den 18 februar startet TVNorge igjen opp med 71 grader nord, Norges tøffeste kjendis. Denne sesongen er Nadya med. Fra dansegulv til fjell og vidder bokstavelig talt. Hvordan var 71 grader nord-opplevelsen?

– Den eneste erfaringen jeg har fra friluftslivet, er en uke på Camp Senkveld med Thomas og Harald, men jeg vet ikke helt om det kvalifiserer.

Å begi seg utpå reisen med 71 grader Nord, var modig av meg, fordi jeg har tilbrakt mesteparten av livet mitt inne i en dansesal og ikke oppe på noe fjell eller ute på tur. Det var faktisk veldig skummelt, fordi jeg følte meg som en fisk på land, på så å si alle aktivitetene.

Samtidig oppdaget jeg at jeg er ganske uredd. Det å være i takt med naturen, omringet av en herlig gjeng, var bare magisk.

Norge er verdens vakreste land.

 

Tekst: Harald Bråthen

Foto: Matti Bernitz (TVNorge)

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.