De Danseglade


Hans Olav WEB

Hans Olav Trøen: Du lærer av å snuble litt

På forsiden akkurat nå

Vi var ikke akkurat beskjedne, innrømmer Hans Olav Trøen og refererer til hvordan Vagabond suste inn i norsk musikkliv med flagget høyt hevet. Ting kunne vært annerledes med andre valg. Men da ville han ikke hatt drømmejobben i Gullskovinnerne Contrazt nå. – Du lærer av alt. Det er greit å snuble litt, så lenge du reiser deg og går videre etterpå, sier han.

Egentlig var det bonde Hans Olav Trøen (47) skulle bli. Med besteforeldre på begge sider med gård, var forbildene klare. Men unggutten kom på andre tanker, eller takter, etter hvert. For som sjuåring begynte Hans Olav å spille i korps, og som 14-åring startet han bandet The Bubbers. Da Eidsvoll dro til med lokale Melodi Grand Prix-show på skolene, var bandet med. – Vi skrev vår egen låt: «Se alltid lyst på livet». Og tror du ikke at vi vant hele greia! Premien var å dra til Chateau Neuf på den norske finalen 30. mars 1985. Der vant Bobbysocks med «La det swinge» og vi fikk hilse på Elisabeth Andreasson og Hanne Krogh. Vi var lokale popstjerner et helt døgn, ler Hans Olav.

Contrazt gikk ikke helt til topps da de deltok i Melodi Grand Prix i 2015.

– Men det var uansett artig å være med. Og veldig stas for musikksjangeren vi driver med, sier Hans Olav. Hans første MGP-minne passer til mannen: «Spillemann», framført av New Jordal Swingers i 1978.
– Jeg hadde plakater av dem på veggen. Ved siden av KISS og Spandau Ballet!

Salgsgener i blodet
Etter videregående gikk Hans Olav på Toneheim, før han begynte på Norges Markedshøyskole.

– Men der hoppet jeg av fort. I stedet spilte jeg på heltid ett år, før jeg tok grunnfag i musikk og nordisk på lærerskolen. De hjemme var klare på at jeg skulle ha en utdanning i bunnen, smiler han.

Noen vil nok med rette si at denne karen ikke trenger en markedsutdanning. Salgsgenene ligger i blodet, rett ved de sprudlende humørgenene, de sosiale antennene og den klare målbevisstheten.
Hans Olav kunne fint ha solgt inn en spillejobb i Nord-Norge en vanlig tirsdagskveld. Eh, ja det har han gjort også. I tillegg til turneer land og strand rundt. Som 24-åring ble han bassist i Torry Enghs. Alle de andre var minst ti år eldre.
– Det var en meget god skole. Trond Eliassen, bandets kapellmester, visste godt hvordan bassisten skulle spille for å få det til å swinge på Torry Enghs-måten. Til tider hardt, med blant annet to månedslange turneer nordpå hvert år, men meget lærerikt, sier Hans Olav. Jeg er veldig privilegert som i alle år har fått spille med folk som er dyktigere enn meg, slik at jeg hele tida har noe å strekke meg etter. Det inspirerer.

 

Dette er kun et utdrag av artikkelen som stod på trykk i De Danseglade. Vil du lese hele, og andre artikler klikker du på den røde lenken i teksten over. 

Brynhild Marit Berger Møllersen

Les også