De Danseglade


Johan og Joy WEB

Danseglade Johan og Joy Rotvik

På forsiden akkurat nå

På vår vandring en varm sommerdag på Dansefestivalen, møtte vi flere par. Alle med hvert sitt utgangspunkt og hver sin historie. Det kan være ulike parametere som kan trigge hvorfor jeg stopper og snakker med akkurat den eller akkurat de. Men med Joy og Johan Rotvik, var det de engelske skiltene og høyrerattet på bobilen som skilte seg litt ut.

Og historien om det engelsknorske paret, blir omtrent som i sangen om Johan som var fra Sandefjord og var lettmatros om bord. Og selv om Johan i vår historie kommer fra Grong i Trøndelag, var han lettmatros og så går det på engelsk og norsk for Johan (74) og Joy (71) Rotvik. I hele ni år har de besøkt Dansefestivalen på Sel i sin engelskregistrerte bobil. De liker begge dansemusikk, og Joy har også sine dansebandfavoritter, selv om sjangeren er fullstendig fraværende i England, der hun kommer fra.

Johan, har bodd og levd i England siden 1961. Joy er fra Dover i Kent, helt sør i England. Stedet for store historiske begivenheter fra 2. verdenskrig, og stedet der paret fortsatt bor.

Så Johan, du er mer en engelskmann enn en nordmann siden du har bodd der største delen av ditt liv?

– Det kan du kanskje si, men jeg har norsk pass, forteller Johan stolt. Jeg er norsk i sjela, og tenker alltid på norsk.

Så Norge kommer først?

– Alltid.

Johan og Joy reiser på dans i sin engelskregistrerte bobil

Hva var det som gjorde at du dro til England så ung?

– Jeg var sjømann, og båten jeg var med skulle losse i London. Dette var i 1959. Men der var det havnestreik, og havnearbeiderne nektet å losse båten vår.

Så Johan gikk i land. Og dette ble starten, for to år senere gjorde han engelskmann av seg. Han var i handelsflåten i 11 år der han også fikk besøkt mange steder rundt om i verden. Deretter jobbet Johan som lastebilsjåfør i 35 år, til han gikk av med pensjon i 2005. Joy har vært sykepleier i hele sitt yrkesaktive liv, i hele 35 år, og jobbet frem til i fjor. Da gikk også hun av med pensjon.

Dere er her sammen på festival, betyr det at dere danser regelmessig i hjemme i England?

– Ja, vi er med i en danseklubb. En rock’n roll klubb i Dover, der vi har vært medlem i seks år. Der danser vi stort sett hver onsdag der de spiller dansemusikk fra CD plater. Men på lørdager er det live musikk, det er ekstra stas. Det liker vi.

Hvordan er dansemiljøet i England sammenlignet med Norge.

– Det er en stor kultur i enkelte deler av England, både der vi bor og andre steder. Og vi reiser ofte bort ei helg i ny og ne, i bobilen, til et sted det skal være samling.

Dette er kun et utdrag av artikkelen som stod på trykk i De Danseglade

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.