De Danseglade


Turid og Tom topp

Tom og Turid danser året rundt

På forsiden akkurat nå

Brukket lårhals, forstuede føtter og en respektabel alder. Ingenting hindrer Tom og Turid fra å nyte livet på dansegulvet.

Solen kjemper seg gjennom skydekket og treffer det røde huset til Turid Brurarøy på Lepsøy utenfor Os, en times busstur fra Bergen. Her bor hun sammen med kjæresten Tom Jensen. I oppkjørselen til det idylliske huset med utsikt vestover mot blant annet flyplassen Flesland står en ombygget varebil som kjæresteparet bruker når de skal på langtur om sommeren.

– Vi tilbringer mye tid i den bilen i løpet av et år. Så lenge det er varmt nok til at vi ikke trenger strøm, bor vi for det meste i bilen når vi er på tur, forteller den blide og uforskammet spreke 75-åringen Turid Brurarøy, mens hun klyver opp motbakken i et tempo som får en to generasjoner yngre journalist til å kjenne på pulsen.

– Bakken opp blir tyngre med årene, men dansen hjelper på å holde formen, slår hun fast.

 

Traff hverandre på dansegalla

Snart tretti år har gått siden de to turtelduene traff hverandre på dansefest i lokalet «Håndverkeren» i Bergen. Turid la merke til at Tom hadde et talent på parketten, og kvelden endte med at de to danset sammen.

– Tom var den eneste som hadde rytme av mennene på dansegulvet. I tillegg var han god til å føre.

Siden har det bare vært de to.

– Det hender jo at det kommer bort noen som ønsker å danse med en av oss, men det er aldri aktuelt. Spesielt ikke nå som vi har blitt eldre. Det er mye tyngre å danse med andre, for da må du bruke krefter på å bli kjent med den andre i tillegg.

Paret foretrekker å danse swing, men også tango, vals og gammeldans er flittige innslag på danseturene deres.

 

Danser året rundt

Det spreke paret reiser land og strand rundt på dansegallaer, og bruker nettopp De Danseglade som guide for hvilke arrangementer de skal besøke. I tillegg har de noen årlige faste stopp.

– Vi må alltid få med oss vårdansen på Gol. Deretter går det slag i slag: Løen, Seljord, Sel og tidligere pleide vi å få med oss Malungfestivalen også. Dessuten er det mange arrangementer her i nærområdet som vi får med oss, forteller Turid.

Dermed er nærmest hver eneste helg fylt med dansing for paret. De bedyrer selv at mengden dansing har vært stabil siden starten, men at fleksibiliteten ble betraktelig bedre da begge ble pensjonister.

 

Du blir glad av å danse

På spørsmål om hva som gjør at Turid og Tom orker å holde koken på dansegulvet i en respektabel alder, trekker de frem det sosiale som hovedmotivasjonen.

– Man blir jo rett og slett glad av å danse. Det har med at du får brukt kroppen, du treffer likesinnede og det er et godt miljø. Det er noen dager der vi ser på hverandre og spør om vi orker å danse i dag igjen, men når vi kommer tilbake fra en dansekveld angrer vi aldri, fastslår Turid.

Riktignok har paret trappet litt ned på intensiteten siden glansdagene da de møttes, men når det først danses, sparer de ikke på noe.

– Vi synes det er godt å hvile om dagen, før kunne vi danse da også. Men vi holder det gående fra musikken begynner til i hvert fall klokken ett, noen ganger lenger, forteller Turid.

 

Brakk lårhalsen

At dansingen hjelper positivt på helsen, fikk Turid virkelig kjenne på da hun brakk lårhalsen for to år siden. Paret hadde allerede bestilt billetter til en dansetur i syden ved nyttår da uhellet var ute.

– Jeg sa til legene at jeg hadde som mål å komme meg til syden og danse. Det klarte jeg, og det var på grunn av at jeg var i såpass god form fordi jeg har danset så mye. Man kommer seg opp av godstolen, og det er så utrolig viktig – spesielt i den alderen vi er i, sier Turid.

Også da Turid forstuet foten sin hadde hun et uvanlig kort skadeavbrekk før hun kunne boltre seg på parketten igjen. Igjen var legenes dom klar: Slik hadde det aldri vært dersom hun ikke hatt grunntreningen som dansingen gir i bunn.

– Dansing handler om å bruke absolutt hele kroppen. Ikke bare overkroppen og beina, men også hjernen. Alt må fungere for å være god til å danse, sier Tom.

 

Vant dansekonkurranse uten å vite det

At Tom og Turid er dyktige dansere, er det ingen tvil om. For noen år tilbake ante paret fred og ingen fare da de var på et dansearrangement på Storefjell.

– Plutselig fikk alle parene tildelt noen lapper. Etterpå viste det seg at det hadde vært en dansekonkurranse, og at vi hadde vunnet. Det er ett av de danseminnene som står sterkest igjen for min del, forteller Turid.

Den dag i dag hender det til og med at noen gir paret applaus mens de er på parketten. Tom mener at det er Turid som skal ha æren for dét.

– Jeg er heldig som får lov til å danse med dronningen, sier han mens Turid avfeier i forlegenhet.

 

Kan være over i morgen

Til tross for at de ikke blir yngre med årene har paret ingen planer om å legge danseskoene på hyllen på en god stund ennå.

– Så sant vi klarer å gå har vi ingen planer om å gi oss. Vi må danse så lenge vi har muligheten, for det er da en gang slik at det kan være over i morgen, sier Turid. Det er Tom enig i.

– Ingenting er som å kjenne det i beina når du hører god musikk. Det er livet, fastslår han.

Tar man utgangspunkt i både humøret og formen til det spreke kjæresteparet, er det i hvert fall mye som tyder på at de kommer til å dominere på dansegulvet i det ganske land i mange år fremover.

Artikkelforfatter: Kim Arne Hammerstad

Foto: Asle Strand og Kim Arne Hammerstad

Turid og Tom (1)
Turid og Tom (2)
Turid og Tom (3)
Turid og Tom (4)
Turid og Tom (5)
Turid og Tom (6)
Turid og Tom (7)
Turid og Tom (8)

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.