De Danseglade


Gulasj WEB

DDkokken: Høsten er perfekt med Ungarsk Gulasj

På forsiden akkurat nå

I hver utgave av De Danseglade får du gode oppskrifter som er tilpasset camping eller bobil livet. Med andre ord glimrende for dansefolket på tur. her følger oppskriften som står i De Danseglades septembernummer;

Kjære dansevenner.

Høsten er over oss. Minnene fra en forhåpentligvis flott sommer med dans og masse sosialt samvær er lagt bak oss. Nå ser vi framover og tenker positivt. Mørkere kvelder, innekos med god mat og levende lys skal nytes, gjerne sammen med gode venner. Varme gryteretter passer utmerket på kalde høstdager.

Denne gang tester vi den store nasjonalretten i Ungarn, nemlig Ungarsk gulasj. Bør nevne at denne retten er svært populær i store deler av det østlige Europa. Gulasj er en kraftig gryterett med masse smak. Det finnes mange varianter og velge mellom, både som suppe og som gryte. En variant serveres som suppe med grovt brød. Den jeg har valgt er en spesial komponert gryte. Den er tykkere og fyldigere enn en tradisjonell gulasj. Jeg bruker ikke poteter, men serverer med ekte hjemmelaget potetmos/stappe. Nudler kan også brukes.

Verd å vite er at ordet gulasj er avledet av det ungarske «gulyàs», som både betyr «gjeter» og er navnet på denne deilige, smaksrike kjøttsuppe varianten. Opprinnelig ble suppen laget av gjetere ute på Pusztaen i Ungarn.

Basisen til en kjapp versjon har jeg beskrevet nedenfor og består av mørt, norsk storfekjøtt i terninger, paprika, tomat og krydder. Tilleggs ingredienser er merket med *)

Ingredienser til 4 porsjoner

400 g flatbiff av storfe i 2×2 cm terninger

2 ss margarin til steking

2 stk grovhakket løk

2 båt finhakket hvitløk

1 boks tomatpuré 140 g

1 boks hakkede tomater *)

2 ts paprikapulver

4 stk potet i 3×3 cm terninger eller server med hjemmelaget potetmos/stappe

4 store gulerøtter i grove terninger – kokes separat i 2 min – hel av kokevannet *)

2 stk rød paprika i biter

½ stk purre i strimler

1 l vann

1 dl olivenolje *)

2 stk kjøttbuljongterninger

2 dl matfløte *) – benytt gjerne litt sukkerkulør

1 ts hele karve frø / kan gjerne utelates

1 ts salt

½ ts pepper

*) tillegg for en tykkere og fyldig versjon

 

Slik gjør du

 

Varm margarinen i en kjele og brun kjøttet i flere omganger. Legg det over på en tallerken.

Fres løk, hvitløk og paprika i en kjele til løk og paprika er myk og blank. Bland inn det ferdigstekte kjøttet. Rør inn tomatpuré, hakkede tomater og paprikapulver.

Tilsett potet, purre, vann, buljong og karve. Kok opp og senk varmen. La gryten småkoke (syde) i 20 – 30 minutter, eller til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper.

Tips: Tilsett litt chili hvis du ønsker en sterkere smak på gryten. Anbefaler en tykk, kraftig gulasj. Ekstra god blir den om du forbereder gryten dagen før. Stek kjøttet og la det syde i god hjemmelaget kraft, gjerne med kalvefond som basis, i 20 minutter. Etter avkjøling sett retten i kjøleskap godt tildekket natten over. Neste dag følges ovennevnte prosedyre.

Selv velger jeg ofte bort potetene og serverer rykende varm hjemmelaget potetstappe til Ungarsk gulasj.

En god Amarone vin passer utmerket til denne retten.

 

Velbekomme.

Sven Erik Vesse