De Danseglade


Asiatisk-ribbe-WEB

DDkokken: Asiatisk ribbe med hot kålsalat

På forsiden akkurat nå

Julen nærmer seg, og dermed tanker omkring alle forberedelsene som vi tradisjonsmessig vil holde i hevd.  Men aller først. Det har vært et usedvanlig godt danseår. Bare på det lille tettstedet hvor jeg bor, Slitu i Eidsberg kommune, har dansefolket virkelig stilt opp på stedets dansearrangementer.  Når jeg leser DD er oppfatningen den samme. Det gleder mitt gamle arrangørhjerte.

I matspalten vår har vi gjennom flere juler presentert et utall av juleretter. Først og fremst alle de julemiddagene som de aller fleste av oss lager til, og serverer på selveste julaften og nyttårsaften. For svært mange er juleribbe med kam førstevalget, men pinnekjøttet blir mer og mer ettertraktet. Juletorsk og lutefisk har også stått på menyen vår, samt en rekke andre spennende varianter av julemat.

I år skal vi gjøre enda en vri, og da er Asiatisk ribbe med hot kålsalat et spennende alternativ på en av de mange høytidsdager. En spennende og smakfull asiatiskkrydret ribbe.

Ingredienser til 4 porsjoner

2 kg tynnribbe

1 ts salt

2 ts chilipulver

1 ss malt spisskummen

15 g finhakket frisk ingefær

Saft av 2 stk lime

 

Kraft

10 båt hvitløk

2 dl appelsinjuice

1 stk hel kanel stang

2 dl soyasaus

½ l hvitvin

1 stk hønsebuljongterning

 

Dressing

1 ss riseddik

½ ts sesamolje

1 ss soyasaus

2 ts finhakket frisk ingefær

½ ts salt

¼ ts pepper

 

Kålsalat

½ stk finsnittet hodekål

1 stk grovrevet grønt eple

1 stk rødløk i tynne skiver

2 ts finhakket frisk koriander

1 stk rød chili i tynne skiver

2 ss peanøtter

Slik gjør du trinn for trinn

 

Trinn 1

Forvarm stekeovn til 230 grader Celsius.

 

Trinn 2

Sjekk at bena på ribben er sagd helt over. Skjær svoren i ruter. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Dersom du ruter opp parallelt med ribbebena blir det enklere å skjære opp pene ribbestykker etter steking. Gni inn ribben med krydder, finhakket ingefær og limesaft. Husk at det er lettere å rute svoren når ribben er halvfrossen.

 

Trinn 3

Lag kraft. Skrell hvitløk og ha dem i en gryte med appelsinjuice, kanel, soyasaus, hvitvin og hønsebuljongterning. Kok opp.

 

Trinn 4

Hell kraften over i en langpanne eller stor ildfast form. Legg ribben med svoren opp. Legg gjerne en asjett under ribben, slik at den blir litt høyere på midten og det smeltende fettet renner lett ned. Det er viktig at ribben er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Dekk med aluminiumsfolie.

 

Trinn 5

Sett den foliekledde lang panna / formen med ribben midt i stekeovn og stek i ca. 45 minutter. Ribben «blåser» seg litt opp og svoren spriker.

 

Trinn 6

Fjern folien. Men la asjetten ligge. Skru ned temperaturen til 200 grader Celsius. La ribben steke videre i ca. 2 timer.

 

Trinn 7

Lag dressing. Rør sammen riseddik. Sesamolje, soyasaus og ingefær. Smak til med salt og pepper.

 

Trinn 8

Lag kålsalat. Bland hodekål, eple, løk, koriander og chili sammen i en bolle. Hell dressingen over og vend godt. Legg salaten i en skål og dryss over peanøtter.

 

Trinn 9

Ofte får ribben sprø svor av seg selv. Hvis ikke, kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett lang panna / formen høyere i stekeovnen og øk temperaturen til 250 grader Celsius, eller bruk grillen. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribben har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at den ikke blir brent.

 

Trinn 10

La ribben hvile i minst 20 minutter før du skjærer den opp i serveringsstykker.

Et godt tips er å sile kraften fra stekingen. Kok kraften i en liten gryte omtrent ned til halvparten. Tilsett hakket frisk koriander og det blir en deilig saus som du kan servere sammen med ribben.

Drikke til maten

 

Til denne spennende juleretten vil jeg foretrekke juleøl og akevitt. Mange vil nok velge en lett, men allikevel smakfull rødvin. Vinmonopolets personell er særdeles flinke til å gi oss god veiledning.

 

 

Bon appetitt!

 

Takker for året som snart ebber ut og ønsker dere alle en fredfull julehøytid.

Sven Erik Vesse

Les også