De Danseglade


Malung

Dansbandsveckan i Malung 2017

På forsiden akkurat nå

Igjen er det klart for Dansbandsveckan. Ingen over, ingen ved siden. 16 – 22 juli skjer det i Dalarna, nærmere bestemt Malung. På det meste har det vært over 50000 besøkende (50719 – i 2012). Arrtangøren satser offensivt for hele veien å videreutvikle arrangementet. De Danseglade publiserer lenger ned i saken, et intervju med Lars Bälter, primus motor og musikkansvarlig for veckan over alla veckor…

Du kan lese mer om Dansbandsveckan HER 

Programmet ser ut som følger;

 

Søndag 16. juli Torsdag 20. juli
Bob Stevens Alvenfors
Casanovas Barbados
Date Bröderna Lindqvist
Grönwalls Engdahls
Hanne Mette Band Hedins
Hanne Mette Band (N) Holidays
Jive Kindbergs
Ninnas Larz Kristerz
Russindalens Spelmän Mats Bergmans
Skåningarna Titanix
Xplays Voyage
Wahlströms
Mandag 17. juli
Arvingarna Fredag 21. juli
CCA Bengt Hennings
Flamingokvintetten Blixterz
Hans Martin (FIN) Dreams
Junix Drifters
Mannerz Glenn-Endys
Mickeys Highlights
Orient Jhohans
Scotts Mona-Jill Band
Sounders Per-Håkans
Streaplers Starkens spelmän
Thor Görans & Agneta Olsson Voize
Tommys (FIN) Wizex
Tirsdag 18. juli Lørdag 22. juli
Bjarnez Blender
Black Jack Blue Hawaii (DK)
Bälgtrökken (N) Chiquita
Callinaz Christer Sjögren
Contrazt Claes Lövgrens
Jannez Donnez
Martinez Ej fastställt
Matz Bladhs Excess
Micke Ahlgrens Fernandoz
Perikles Gunhild Carling Family
Sannex Järnbrukarna med Lelle
Towe Widerberg & Janssons orkester Nya Vikingarna
Sannex
Onsdag 19. juli
Anne Nørdsti
Dolbyz
Expanders
Finix
Foxie
Framed
Högtryck (FIN)
Jontez
Kandis (DK)
Lasse Stefanz
Liljedahls
San Marino & Linda (FIN)
Anne Nørdsti

Tror på en større internasjonalisering av dansemusikken

Tekst: Sven Erik Vesse

Foruten gründeren, Bertil Elfström, er det mange ildsjeler bak dansbandsveckan i Malung. Markeds- og media ansvarlig Lars Bälter er kanskje den som utad er mest synlig. Han er også turistsjef for Malung-Sälen, ett område som er størst i Sverige på store tradisjonelle evenement. Foruten Dansbandsveckan er Spelmansstämman i Bingsjö en av de største innen folkemusikk, Vasaloppet størst innen skikonkurranser, Vansbrosimmet den største svømmekonkurransen, Rally Sweden den største motorkonkurransen, Classic Car Week er det største motorevenement og Dalecarlia Cup er den største fotballturnering som spilles på gress. Felles for dem alle er at de har blitt startet av entusiaster i noen forening som vil gjøre noe bra for sin organisasjon og fylke. Felles for alle disse evenementene er at de vokser og vokser. Noe som startet i det små, har blitt stort og elsket. Dette har vist seg å være typisk for Dalarna.
Dansbandsveckan i Malung, som har hatt en publikumsrekord på 50719 (2012), hviler ikke på laurbærene. Arrangøren har store planer for årene som kommer. Det skal satses stort, og det er typisk for Dalarna.

De Danseglade møtte Lars Bälter for å høre hvordan de skal bli større, når andre musikkfestivaler blir mindre.
Hvordan har du opplevd veksten?
– Det har vokst enormt siden jeg begynte for 21 år siden. Da kom det ca. 13000 personer for å danse på 2 dansegulv. I dag er vi oppe i 6 dansegulv og har passert 50000 på det meste. I år registrerte vi 44657 i Orrskogen.
Spennende prosjekter er på gang?
– De 2 dansene som til nå har vært best å lære seg er bugg og foxtrot. I år har vi satset på ett nytt band, Gunhild Carling Family, som har en musikkstil som det passer utmerket å danse swing til. Her blir det høyt tempo der det inngår kast av partneren. I årene som kommer vil vi satse på internasjonale artister, i år åpnet Smokie dansbandsveckan i Grönlandsparken og opptrådde under Guldklaven.

Hvordan ser du for deg Dansbandsveckan fremover?
– I dag er gjennomsnittsalderen hos publikum 42 år. Om 5 år vil den være 35 år. Vi har sett at danserne har blitt yngre de siste fem årene. Årsaken er en at interessen for dans har blitt større og det starter opp flere og flere dansekurser rundt om i Sverige. Særlig om vinteren er interessen veldig stor. Om 10 år vil vi kunne presentere en helt ny og stor dansebane under tak med nye dansestiler. Her blir det plass for internasjonal dansemusikk, hvor også våre nye landsmenn vil kunne praktisere sine dansestiler til sin musikk. Vi jobber for å kunne ta i mot opptil 55000 besøkere gjennom uken, men der vil vi også måtte si stopp.
Antall besøkende var noe lavere i år, hva tror du det skyldes?
– 30 års jubileet i 2015 dro nok ekstra mange besøkende til Malung. Da hadde vi store artister som Thomas Ledin og Sven Ingvars. Nå er vi tilbake til normalen. En annen ting er at besøkstallet kun måles i Orrskogen. Rundt omkring i Malung etableres det flere dansesteder, som for eksempel ved Ishallen. Totalt er besøkstallet i selve Malung større en det som blir målt.

Ungdommen til dansegulvet
Leser i Falu Kuriren at dere i samarbeid med kommunen i år satser stort for å få ungdommen ut på dansegulvet. Hvordan foregår det?
– Et spenstig tiltak. Dansbandsveckan og Malung-Sälens Gymnasieskola har startet opp et samarbeid for å få flere unge til å danse. Kommunen er også del i dette samarbeidet, og vi har besluttet at alle ungdommer mellom 12 og 17 år, som bor innenfor kommunens grenser, skal få fri adgang til samtlige danser. Dette gjør vi for å lokke enda flere unge, og dels for å minske risikoen for at de streifer rundt på byen og drikker alkohol, sier Lars Bälter. Og Lars tillegger; «Nu är nästa steg att bjuda in högstadieelever och gymnasielever, 13 – 18 år, från hele Dalarna til gratis danskurs helgen vecka 46, 18 – 20. november. Ungdommen får under två dagar prova på två danser, bugg och lindy-hop, også kalt jitterbugg, samt även möjligheter att prova sina färdigheter till livemusikk».

Hvor mange ungdommer ble i år omfattet av dette tiltaket?
– Tiltaket omfattet 250 ungdommer i Malung-Sälen og langt flere når vi tar med hele Dalarna.
Men om man ikke har noen erfaring med dans, er det et problem?
– Nei, gjennom hele uken tilbød Tony Irving og Cecila Ehrling fra TV programmet Let’s Dance dansekurser for nybegynnere i Folkets Park. Går man en hel dag hos dem har man definitivt en stabil grund å stå på. Dansekurser har vi hvert år under hele dansbandsveckan.

Hvor mange nordmenn besøker dansbandsveckan?
– 15 % kommer fra Norge. Utover det er 80 % svensker og de resterende 5 % kommer fra Danmark, Finland, Tyskland, Canada, USA, Russland og Sri Lanka.
Noe du vil nevne til slutt?
– I 2016 tilbød vi sangskole for «ung og gammel». Besøkere som ville teste og trene sin sangstemme, kunne møte hos sangpedagogen Erica Sjöström, som er vokalist i Drifters. Dette tiltaket vil vi videreføre i 2017.

Lars Kristerz Malung 2015 (28)
160722 Malung AB (201)
160722 Malung AB (198)
160722 Malung AB (190)
160722 Malung AB (180)
160722 Malung AB (176)
160722 Malung AB (167)
160722 Malung AB (158)
160722 Malung AB (153)
160722 Malung AB (101)
160722 Malung AB (74)
160722 Malung AB (40)
160719 malung AB (171)
160719 malung AB TOPP
160719 malung AB (153)

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også