De Danseglade


Holidays Topp

Björn Björklund - ambulansesjåfør og musiker

På forsiden akkurat nå

Svenske Holidays er et av de svenske banda som satser mer og mer på det norske publikum. Bandet er kjent for en spilleglede og show fra scenen, og er mer og blir mer og mer populære i Norge. Vi tok oss en prat med Björn Björklund, vokalist og frontfigur i bandet.

Björn er til daglig i ambulansetjenesten i Karlstad.

– Jeg har jobbet i ambulansetjenesten i 16 år, og totalt 20 år innen helse. Jeg jobber sivilt som ambulansefagarbeider med videreutdanning til sykepleier. Jeg har jobbet mye både i Sverige og i Norge, og det var i Oslo jeg begynte.

– Mitt tøffeste minne var Utøya tragedien i 2011. Jeg ble innkalt to dager etter den tragiske hendelsen, og min oppgave var å transportere skadde pasienter mellom de ulike sykehusene. Det var så sterkt å se ungdommene, med skuddskader, i sjokktilstand. Vi prøvde å være der for dem, smertelindre og kjøre. En ufattelig hendelse. Jeg kjenner mange følelser fortsatt når vi kjører forbi Utøya. Men jeg er stolt over at jeg fikk være med, men håper det aldri mer skjer noe sånt igjen! Denne saken har fått meg til å se på livet på en helt annen måte. Nå tar jeg dagen litt mere som den kommer, og lever mere her og nå.

Björn er dreven innen sitt fag, men har lært seg at å kombinere sin musikkinteresse med jobb, kan være en god ting.

– Jeg pleier å tilby pasienten litt god dansemusikk når de er i ambulansen, i stedet for morfin eller andre medisiner ofte. I alle fall er det mitt førstevalg. Smerte kan bli mindre takket være musikk, forteller Björn. Jeg elsker jobben min, og mine møter både med gamle og unge mennesker som trenger hjelp.

Tøff barndom

Björn har musikalske gener, og både moren og bestemoren hadde band.

– Bestemor spilte mye under andre verdenskrig. Hun arrangerte teltdanser lags grensa, og livnærte seg ved å spille for militære grensevakter. Min mor spilte også i band, og jeg var ofte med rundt på jobber. Jeg sov bak scena som liten og hørte både bassen og trommer langt inn i nattesøvnen. Da jeg var ti fikk jeg sjansen til å hoppe inn som trommis i mammas band. Det ga mersmak og var med på å danne veien videre som musiker.

– Det var mye rot rundt meg da jeg var liten. På grunn av alkohol. Det gjorde at det ikke var noen til å passe på meg. Min far flyttet ut da jeg var tre. Han hadde et stort alkoholproblem. Foreldrene mine gadd heller ikke passe meg da de skiltes, de hadde nok med seg sjøl.

– Mor skulle ut og spille og forventa at jeg reiste til faren min. Han var grei nok han – når han var edru, men det var sjelden. Jeg hadde ofte kommet til han i helgene, og han var bestandig full, og til slutt bare sprakk det for meg. Da jeg var elleve år måtte jeg sette ned foten. Jeg ga han juling rett og slett, en skikkelig smell.

– Han kom seg opp, og ble litt forbanna men han skjønte at jeg var sint. Jeg sa at nå får det være nok med denne drikkinga, vi skal jo ha det artig når vi er sammen.

Visste mora di at hun sendte deg til et fyllekalas?

– Hun gjorde nok det, men brydde seg ikke nok. Men jeg hadde heldigvis bra kamerater som jeg gjerne dro til i stedet for til faren min, så du kan si jeg ble selvstendig. I hverdagen måtte jeg lage min egen mat og vaske klær, samt komme meg til skolen sjøl. Hadde det ikke vært for noen kompiser som var litt eldre, som dro meg opp, vet jeg ikke hvordan det hadde gått.

Selv pappa og tro på kjærligheten

Forholdet til faren har definert Björn for den han er i dag.

– Det har blitt en mal for hvem jeg ikke vil være. Jeg drakk min første dram da jeg var tolv, men jeg skjønte med en gang at jeg måtte holde meg langt unna slike ting. Og gudskjelov kom musikken tidlig og ble redningen min.

– Jeg var 17 da jeg begynte å spille deltid som trommis. I 2008 var jeg trommis i bandet Nordins, men begynte også å kore. Etter hvert fikk jeg spørsmålet om jeg ikke kunne være vokalisten. Dette gikk veldig bra. Det var flinke folk i bandet, og vi fikk etter hvert mange kontakter. Det ble mye spilling men økonomien var dårlig. Han som leda bandet var schizofren med et alkoholproblem, og det hjalp jo ikke. Derfor bestemte vi oss for å kjøpe han ut, for å fortsette med bandet uten han. Og vi klarte det et år. Det var trangt økonomisk, og til slutt måtte vi legge ned bandet, i 2010. Da hadde vi hatt 100 spillinger på rundt ett år.

– Men en dag ringte Mikael Andersson i Holidays og lurte på om jeg var ledig for å være med dem. Det var en skikkelig fulltreffer. Holidays var et band som ingen visste hvem var. De hadde kun spilt lokalt, men de hadde gode kunnskaper på koring, og dyktige musikere.

– Jeg begynte å følge opp mine gamle kontakter og presenterte dem for Holidays, og på den måten fikk vi mange flere jobber. På seks år har vi utvikla bandet noe helt utrolig, en utrolig artig tid.

Björn har selv en sønn på ni år, og ble pappa i tiden han spilte i Nordins.

– Hans mor og jeg gikk fra hverandre, men Kent Isak er ofte hos meg. Moren passer han når det trengs. Han er med innimellom med på spilling også, og får litt av den samme oppveksten som meg, men da uten alkohol. Han skal ha det bra. Moren er litt nervøs når han er med på jobb med meg, men jeg passer godt på, og tar ansvar. Kent Isak storkoser seg når han er med pappa. Han spiller allerede trommer og er kjempeflink.

I dag er Björn singel, noe han synes passer best for en musiker.

– Jeg var sammen med en norsk jente fra Hurum, men det ble slutt. Og jeg har hatt det tøft etter at det ble slutt. Jeg hadde jo også planer om å flytte til Norge, men så sprakk det. Vi hadde veldig lite tid til å være sammen. Men nå har vi hatt litt kontakt i det siste, så vi får se hva som skjer, avslutter Björn Björklund med et lurt smil.

Holidays websak (15)
Holidays websak (14)
Holidays websak (13)
Holidays websak (12)
Holidays websak (11)
Holidays websak (10)
Holidays websak (9)
Holidays websak (8)
Holidays websak (7)
Holidays websak (6)
Holidays websak (5)
Holidays websak (4)

Saken stod i De Danseglades juninummer 2016

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også