De Danseglade


GT Sara 2015 AS (2)

Populære GT Sara

Vårdansen 2019
Storås 2020
På forsiden akkurat nå

Du har sikkert sett eller hørt henne, gjerne på en festival eller på danskebåten. Gerd Miriam Thoreid, med artistnavnet GT Sara, er still going strong, tross sine 91 år. Det er i seg selv ganske imponerende bare det å stå på en scene såpass voksen. Men når vi hører henne forteller historier, oppdager en raskt at det heller ikke er noe i veien med hukommelsen, eller sansen for humor.

Vi tok oss en prat med denne spennende dama fra Hamar, bosatt på Eidsvoll i Akershus. Og bare det å prate med henne, ble en lykkepille i seg sjøl.

GT Sara omtales av mange som Norges vitsedronning. Alt du husker, spør vi.

– Det er ingen som skjønner det. At jeg kan ha så mye opp dette hue. Men jeg har ikke så mye anna oppi der. Jeg var et skolelys som aldri ble tent!

Saken fortsetter under videoen…..

Når skjønte du at var artig?

– Har ikke skjønt det ennå. Jeg er bare ei eldgammmal kjerring som reiser rundt med en gitar hu ikke kan spille på! Jeg har ikke blitt en av de store kjendisene. Er ikke noe flink til å fremheve meg sjøl.

Det høres som du forteller historier om deg sjøl og det du har opplevd. Hvordan blir det så artig?

– Kort sagt handler det om poenger, pauser, timing og utstråling. Historiene må være korte, med et raskt og overraskende poeng. Jeg lager og tilpasser historiene ved å knytte dem til eget liv og aktuelle hendelser. Riktig alt er ikke sjølopplevd, sier hun.

Veldig populær

– Men jeg har utrolig mye oppdrag. Pøbber, bryllup og alt sånn der. I går var jeg helt nedi Halden.

Og GT Sara har mange oppdrag.

– Jeg har i hvert fall over to hundre oppdrag på ett år. Det kan bli for mye, så jeg må ta en fridag innimellom.

Mange reiser og mange oppdrag, og de fleste hadde kanskje ikke greid halvparten selv om man var halvparten så gammel, så merker Gerd alderen.

– Jeg kjenner at jeg har tippa nitti, både i rygg og i bein. Men jeg sitter ikke på scena, og en time går helt fint! Men noen ganger blir det litt lenger, det hender folk ikke lar meg gå. Ofte er det stående applaus når jeg skal av scena!

Populær til tross, Gerd har ingen manager. Hun ordner opp i bookinger og forespørsler på egen hånd.

– Med god gammeldags kalender og blyant har jeg full kontroll. Men jeg ser at jeg kunne tjent mer om jeg hadde hatt manager, for å forlange penger er det verste jeg vet.

– Jeg er så umoderne skal jeg si deg. Data og sånt er ikke noe for meg. Men jeg følger med, og er nøye på at jeg skal være moderne kledd og alt det.

GT Saras vitser er litt på kanten som hun sier, men hun er ikke med på at hun serverer groviser.

– Det stemmer ikke, og jeg har ikke noe stygt språk. Mine vitser er jo litt på kanten, men som jeg sier til folk – har du stygg fantasi, så må folk heller gå ut mens jeg står på scena.

 

Søskenflokk på ti

Gerd vokste opp på Furnes ved Hamar i en familie med ti barn hvor faren var predikant.

– Hos oss var det latter, humor, sang og musikk støtt. Særlig faren min, Andreas Hermansen het han. Han var utrolig morsom. Så det er nok han jeg arvet humoren og humøret av. Utseende arvet jeg også av ham, og da rådet han meg: «Løp fort og se glad ut, da er det ingen som tenker på hvordan du ser ut».

Under krigen brukte hun også sitt sangtalent for å tjene litt ekstra.

– Da sang jeg sammen med broren min Arvid på et tivoli på Hamar. Honoraret var ei pakke hjemavla sigaretter. Så da måtte vi begynne å røyke.

Hjemmefra har hun bestandig hatt sin tro, selv om hun ikke synes det er noe problem å fortelle litt frekke historier.

– Som pappa sa til meg: «Je trur Gud har humor je Gerd, bare se på alt det rare han har skapt».

Og ikke minst er kirker også arenaer Gerd opptrer;

– I Heimdal kirke var det plass til 400, og det var 400 der. Helga etter, da det var vanlig gudstjeneste, kom det åtte, forteller hun og ler.

 

Mange yrker

Gartner, serveringsdame, tømmerhogger, kjøkkenhjelp, bibliotekar, vaktmester og alt-mulig-dame på velferdskontoret i militærleiren på Trandum er blant jobbene på CV-en til Gerd.

– Det eneste jeg ikke har vært er prostituert, ler hun!

Du holder deg jo veldig godt til å være så voksen, hva er oppskrifta?

– Jeg har alltid vært ei guttejente som har elska å jobbe. Jeg sa aldri nei og kom aldri for sent. Og et langt og tungt arbeidsliv tror jeg har gjort at jeg fortsatt er så sprek, sier hun.

Hvor lenge har du holdt på som du gjør i dag?

– Det starta med han jeg var gift med sist. Vi underholdt sammen vi i mange år. Han spelte trekkspell, og var en fenomenal underholder. Vi spilte rundt om alle steder, småfester og bursdager.

Hvordan dukka GT Sara opp?

– GT, er jo initialene mine, i tillegg til at det før også var en bil som gikk fort. Så var det Dag Frøland, han hadde programmet «Har du lyst har du lov» i 1973, sammen med Tore Skøyen. Der annonserte de etter folk som kunne fortelle vitser. Jeg skrev da inn og fortalte om mannen min som var flink til å fortelle vitser, og samtidig at jeg var med og sang.

– Vi dro inn til Oslo, og så kom spørsmålet om jeg kunne synge for han? Klart jeg kunne det, sa jeg. Så gikk det slik at han syntes jeg sang som den svenske sangerinnen Zarah Leander.

Dermed var artistnavnet til Gerd komplett, og har vært det siden.

 

Kjærlighet, forelskelse, ekteskap og skilsmisse

Gerd kan se tilbake på et langt liv med kjærlighet, forelskelse, ekteskap og skilsmisse.

Hennes første ektemann, Eilert Pedersen, dukket opp på Hamar i en knallgul, selvkonstruert sportsbil med røde skinnseter. De giftet seg og fikk ei velskapt jente; Ann-Karin.

To år senere var hun gravid igjen. Sønnen hun fødte, hadde knapt et bein i kroppen, for han hadde en alvorlig form for beinskjørhet. Han døde bare ti dager gammel. På sykehuset ble han døpt Geir.

– Hver dag tar jeg som om den skulle være den siste. Jeg tenker ikke på døden. Den kommer, det er det eneste sikre. Det er som gubben sa: «Det er samma om jeg kommer til himmelen eller helvete når jeg dør. Jeg har kjentfolk begge steder, jeg.»

– Han var så pen. Jeg ser ham for meg den dag i dag, og kommer aldri til å glemme ham. Geir ble lagt i kista sammen med en gammel mann som døde samtidig, så han fikk ingen egen grav. Men det er jeg glad for, for da slapp han å ligge alene.

Natt til en tirsdag døde mannen Eilert av hjernehinneblødning, og bare to uker tidligere hadde faren hennes dødd.

– Jeg satt plutselig helt alene med et lite barn og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Dette var på femtitallet, og da fantes det ikke mye hjelp å få. Og uten det gode humøret og pågangsmotet hadde jeg ikke klart meg.

Senere møtte hun Hans Thoreid. De giftet seg i 1959 og fikk datteren Elin. Sammen reiste de rundt og opptrådte. Han spilte trekkspill og fortalte historier mens Gerd sang. Men i 1982 endte ekteskapet i skilsmisse.

– Han var snill og gjorde så godt han kunne, men … forteller hun videre.

 

DD1505_lav

Dette er en liten del av saken som stod i De Danseglades desembernummer 2015. Klikk på forsiden av bladet for å lese mer om å abonnere på bladet. Eller du klikker den røde lenken lenger opp i saken!

—–

Dette er eksempel på saker som står i De Danseglade. Vi tar dansekulturen på alvor og skriver om fanklubber, musikere, arrangører og dansefolket. I tillegg har vi komplette oversikter som dekker alle arrangement for hele landet.

GT Sara 2015 AB (4)
GT Sara 2015 AS (1)
GT Sara 2015 AS (2)

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også