De Danseglade


Lasse johansen (3)

Musikken er ankeret i livet mitt

Braatthallen h 2018
På forsiden akkurat nå

Jeg trodde aldri at jeg skulle kunne leve av musikken, sier Lasse Johansen. I 2015 feiret han han 50-årsjubileum som artist. Lasse Johansen åpner smilende døra til Telle Gjestgiveri på Braskereidfoss. Over sofaen i den trivelige stua henger priser og utmerkelser på rekke og rad. Hadde noen sagt til den vesle mørkluggen av en tatergutt i oppveksten at han kom til å få kulturpriser og bli hedret av så vel publikum som fagjuryer, hadde han bare ristet sjokkert på hodet.

Sjøltilliten var da heller ikke på topp gjennom skolehverdagen. Som tater sto Lasse nederst på rangstigen. Med all reisingen var det ikke lett å få med seg all lærdommen i klasserommet, og mobbing var ikke et ukjent fenomen.

Men da han hektet på seg gitaren og begynte å synge, da blomstret Lasse. Det var egentlig ikke et valg han tok sjøl. Musikken valgte ham. Allerede som tiåring var han i gang med å lære akkorder, og da han var 14-15 fikk han komme opp på scenen og synge litt hver gang Ole Ivars spilte i nærheten. Frontfigur Ivar Grønsveen foreslo det allerede da, at Lasse burde bli med som en slags maskot og gjesteartist. Men Lasse var ikke klar.

Debuten skjedde imidlertid med en kamerat på trekkspill og en på trommer en romjulskveld i Bjølsetgrenda i Elverum.

– Jeg lånte kassegitaren til naboen, pakket den inn i et pledd, tjoret den fast på ryggen og dro avgårde på de fem-seks kilometerne med moped i kulda. Men responsen vi fikk varmet veldig!

Den blide sjarmøren kunne hele Sven Ingvars-repertoaret på rams, noe som kom godt med da han ble med Kjell Steinar Martinsen i bandet Kjell Steinars. Gutta spilte til dans over hele Hedmarken, og fikk fort et stort publikum.

– Mamma var pinsevenn, og likte ikke at jeg skulle vanke i musikermiljøet. Men pengene jeg tjente på å spille på fest kom godt med. Så vi delte, hun fikk 50 kroner og jeg de resterende 25 for en kveld. Det var ikke alle 14-åringer som tjente sine egne lommepenger den tida der!

Lasse Johansen var Tore Halvorsens forgjenger som vokalist oi Ole Ivars – her er de sammen på scenen.

(Saken fortsetter under videoen)

 

Ble landskjent

Fire år senere stilte Lasse i en talentkonkurranse på Hamar, der han gikk av med seieren i vokalistgruppa.

– Nå ja, hele Ole Ivars satt i juryen, de var Norges svar på Sven-Ingvars på den tida, og jeg sang «Ingen lugnande piller», så det kan nok ha spilt inn på plasseringen, smiler han beskjedent. Etter hvert begynte Lasse på skole på Gjøvik. Men han la ikke musikken på hylla. I helgene spilte han med Olav Akselsen i Elverum. Men så skulle alt endre seg.

En høstkveld i oktober kommer beskjeden om at Ivar Grønsveen er død etter et hjerteinfarkt, bare 27 år gammel.

Ivar blir begravet på en mandag. Senere den samme uka kommer tre av musikerne i Ole Ivars til utestedet der Lasse står på scenen. De har skrevet under på flere platekontrakter og vet at de vil bli ruinert hvis de ikke fullfører. Men da må de få på plass en ny vokalist. Raskt.

Lasse ser gutta komme. Han kjenner dem nå, og synes det er leit at Ivar er borte. Men spørsmålet Ole Ødegård kommer med, er han ikke forberedt på.

– Han spurte om jeg ville være med i Ole Ivars. Jeg svarte spontant «nei, det tør jeg ikke!» Jeg var overbevist om at jeg ikke var god nok. De hadde jo gitt ut plater, vært på tv og var et stort band på nasjonalt plan, sier han.

«Kan vi ikke prøve litt da», lirket Ole. Og da sa Lasse ja.

Tre uker etter begravelsen er de klare for å spille igjen. De vet at noen sikkert vil synes at de er kyniske. Men de ser ingen annen måte å løse det på. Og sjøl om de sitter i sine egne tanker denne første turen, er de sikre på at valget de har gjort er i tråd med Ivars ønske.

 

DD1505_lav

Dette er en liten del av saken som stod i De Danseglades desembernummer 2015. Klikk på forsiden av bladet for å lese mer om å abonnere på bladet. Eller du klikker den røde lenken lenger opp i saken!

—–

Dette er eksempel på saker som står i De Danseglade. Vi tar dansekulturen på alvor og skriver om fanklubber, musikere, arrangører og dansefolket. I tillegg har vi komplette oversikter som dekker alle arrangement for hele landet.

Lasse johansen (1)
Lasse johansen (2)
Lasse johansen (3)

Brynhild Marit Berger Møllersen

Les også