De Danseglade


Kai Robert WEB (7)

Det er lov å være blid

På forsiden akkurat nå

Kai Robert Johansen er et lite kapittel for seg i norsk underholdningsbransje, og kanskje da mest innen eller nært knyttet til dansebandsmusikk, eller folkelig underholdning om du vil.

 

Musikeren ble «født», gjennom skolemusikken. Sammen med noen kompiser som også hadde samme bakgrunn, var det første bandet en realitet da han var tidlig i tenårene. Deretter har det vært mye musikk i Kai Roberts liv, og trompeten er sjeldent langt unna.

 

Men er han alvorlig innimellom denne karen? Han ser jo bestandig så blid ut? Hvordan tar han ut nedturene og det tunge i livet sitt? Vi tok en prat med han og spurte litt om nettopp dette.

 

Vendepunktet

Og for de som lurer, det er ikke bestandig at han ler.

– Jeg har hatt mine nedturer jeg. For tyve siden, var jeg en som slukket problemene i alkohol. Men for meg ble det en veldig dårlig løsning, og jeg så tendenser med drikkinga mi som jeg ikke likte.

– Da tok jeg tak i det rett og slett.

 

Vendepunktet i livet kom da sønnen Thomas døde i leverkreft som treåring.

– Jeg sier til mange at det var et vendepunkt i livet som gjorde meg livsglad. Når du mister et barn føler du at verden faller sammen, så til de grader. Du føler du ikke har noe å leve for.

– Men vi kom oss gjennom det, og det ble også en trøst for kona og meg at vi hadde eldstemann Kim, som da var fem år gammel.

– I tillegg var jeg så heldig at jeg hadde sangen og musikken min. Det er terapi i aller høyeste grad. Og så hadde jeg mange gode venner rundt meg både i bransjen og i jobben min, noe som har vært utrolig viktig for meg.

– Jeg har lært meg at det å ha barn som vokser opp og blir glade og har det bra ikke er en selvfølge. Det har lært meg å være ydmyk i forhold til de dagene vi får i gave, og har egentlig gjort meg til en person som er blid og glad.

 

– Når jeg ser tilbake, har de fineste årene mine vært fra førti til seksti, sier Kai Robert. Det er den perioden jeg har vært avholdsmann. Og i tillegg har det å være avholdsmann, nettopp i underholdningsbransjen også vært ganske spennende.

Menneskelei

– Slik jeg ser det, har du har ett eneste menneske å stole på – det er deg sjøl. Ingen andre.

Dette blir vel et slags politikersvar sier vi – er du selvopptatt?

– Det er klart man blir litt selvopptatt. Jeg forbereder meg godt før en jobb, og har gjerne ting i hodet om jeg skal på scena på kvelden. Men jeg øver generelt mye, to timer sang og spilling hver dag.

Når er du ikke blid?

– Jeg kan også være i kjellern og ha mine dårlige dager, men jeg er ikke der så lenge om gangen. Jeg omgåes mennesker i jobben min og som artist, og blir noen ganger menneskelei. Da kan jeg bli sur og grinete, og ha behov for å være alene. De gangene bruker jeg naturen mye. Det kan være en tur i skogen eller fjellet, kanskje jogger eller sykler jeg også. For meg blir slike ting en antidepressiv pille. Fysisk aktivitet, gjør at jeg også får det bra psykisk.

 

– Når jeg står opp om morran har jeg ett mål; at før jeg legger meg i kveld skal jeg ha gledet ti mennesker. Kanskje sendt ei rose til noen jeg vet har det tøft om dagen. Eller kanskje ei melding på sms. Eller når jeg møter folk, si noe positivt. Folk trenger å roses.

 

Kai Robert lever etter ordtaket – den største gleden man har er å glede andre

 

– Jeg får det gjennom jobben min, og som entertainer på scena. Det er et kick hele tiden å få den feedbacken.

 

– Og det er mye lys i livet mitt ellers også, ikke minst barnebarnet Linnea, som gir meg mye styrke og glede i livet.

 

En fighter

Kai Robert er en fighter, som står på for det han tror på. Dette har nok også vært drivkraften bak hans sterke engasjement for folk som kanskje ikke har det samme gode utgangspunktet som flertallet. Han er utdannet spesialpedagog, er teamleder på Tunhaug skole i Sarpsborg, der han jobber med elever med emosjonelle og sosiale vansker.

– Det gleder meg veldig når jeg ser at noen av de elevene jeg jobber med kommer seg videre i livet, får seg jobb og klarer seg selv. Det gir meg mange gode følelser og stor glede.

 

Kai Robert har skrevet boka «Klasseledelse» der hans egen pedagogikk «Rosepedagogikkenn» er et sentralt tema.

– Denne brukes i skolen og kommer i høst på engelsk, og vil da komme i skolen også i USA etterhvert, det er noe jeg synes er stort.

 

Hva gjør deg forbanna?

– Når jeg ser at mennesker blir tråkka på, elever, kollegaer, eller eldre mennesker. Da er jeg på barrikadene og kan skrive i avisa om det. Men jeg går som regel til kilden om jeg kan, og bruker det offentlige rommet stort sett bare om det er noe positivt.

 

Kai Robert er opptatt av levekåra – at eldre mennesker får leve et fullverdig liv.

– Jeg kaller min generasjon for dessertgenerasjonen. Vi har gått til dekka bord hele vårt liv, og det at vi har fått fyllt opp kontoen vår fra forrige generasjonen, må vi gi litt tilbake av.

 

Jens Book Jensen

Det er lov å være bild, er den eviggrønne slageren til Jens Book Jenssen. En slager som hadde et innhold det norske folket kjente seg igjen i i etterkrigsårene. Om meningen og innholdet ikke er så lett å relatere seg til i dag, er det i tillegg til øyensynlig å være et livsmotto for entertaineren fra Sarpsborg, også navnet på showet han i år turnerer med, der nettopp Jens Book Jensens repertoar har stått på programmet. Repertoaret er det samme som på hans siste plate.
Her er en Jens Book slager. (Saken fortsetter under videoen)

– Jeg blir jo snart sekstien, og dette er også min sekstiende utgivelse, med tittelen «Det er lov å være blid» med undertittel Kai Robert synger Jens Book Jensen. Han ble jo kalt gledens ambassadør, et motto jeg selv prøver også forsøker å leve opp til.

Dette er din sekstiende (!!) plate – hvor mange plater har du solgt?

– Vi har nå passert millionen (!!!) i løpet av de førtiseks åra jeg har holdt på. Jeg begynte på søttitallet, og da var alt helt annerledes. Da kunne man selge plater. Jeg fikk være med på den store oppturen i Sverige på 70 og 80 tallet, noe som hjalp veldig på salget.  Og i alt har det blitt tre gullplater og en platina, forteller han stolt.

– Men i dag er det annerledes, nå er det avgjørende å være ute, ha konserter. Det er der du selger plater.

Nå er den aktive entertaineren aktuell med albumet «Det er lov å være blid» på Tylden, og stadig like aktiv. Han leder allsanger, spiller gamle trompetsvisker på trompeten sin, og underholder på både kulturhus og sykehjem.

Du har gjort mye gjennom nå førti fem år. Solgt en million plater, og er fortsatt svært aktiv. Blir du rik?

– Jeg bruker å si at jeg er rik på opplevelser.

– Dessuten klarer jeg meg, pleier jeg å si!

DD 1504_lav

Denne saken stod i De Danseglades septembernummer 2015. Klikk på forsiden av bladet for å lese mer om å abonnere på bladet. Eller du klikker den røde lenken lenger opp i saken!

 

—–

 

Dette er eksempel på saker som står i De Danseglade. Vi tar dansekulturen på alvor og skriver om fanklubber, musikere, arrangører og dansefolket. I tillegg har vi komplette oversikter som dekker alle arrangementer – dansefester, dansekurs og hvor det er dansekvelder.

Kai Robert WEB (10)
Kai Robert WEB (9)
Kai Robert WEB (8)
Kai Robert WEB (6)
Kai Robert Johansen

Pressefoto *** Local Caption *** Kai Robert Johansen

Pressefoto
Kai Robert WEB (4)
Kai Robert WEB (3)
Kai Robert WEB (2)
Kai Robert WEB (1)

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også