De Danseglade


Bjorns orkester (9)

Bjørn Kalvatsvik trekkspillentusiast på sin hals

På forsiden akkurat nå

Bjørn Kalvatsvik (61), født og oppvokst i Romsdalen, og trekkspiller, og far sjøl i Bjørns Orkester.

I De Danseglade er Bjørn og hans historie et relativt uskrevet blad, noe vi nå bestemte oss for å gjøre noe med. Grunntonene i ankermannen i Bjørns Orkester har hele tiden, siden han var liten gutt, vært trekkspilltoner. Ingen andre instrumenter har noensinne konkurrert med belgen, og vi ble selv fascinert over lidenskapen og hele historien. Les selv, så tror jeg du vil være enig!

Bjørns tilnærming til musikken, har hele veien vært gjennom tradisjonsmusikken, med gammaldansen som utgangspunkt.

– Jeg var jo oppvokst i en trekkspillfamilie, og hadde mange slektninger som spilte trekkspill. Den første gangen jeg hørte trekkspill som barn var jeg helt borte vekk. Ble utrolig engasjert så fort jeg hørte lyden av trekkspill.

– Etter hvert kom det et spell i hus også. Far min fikk tak i et, og jeg begynte å spille med en gang.

Bjorns orkester (3)
Teatermann. Bjørn har også erfaring fra skuepilleryrket. Her fra «snøkvit og dvergane» som «Gladadius» den musikalske dvergen.

Hvor gammel var du da?

– Tipper jeg var rundt ni – ti år. Det var bare til hjemmebruk først. Så begynte jeg på kurs, et note kurs. Men så vart det trekkspillkurs som vart arrangert her i Fræna, kommunen jeg bor.

– Egentlig en litt morsom historie;

– Vi hadde jo ikke bil den gangen på garden. Og siden det var rundt seks kilometer til der kurset var, kjørte faren min meg på en åpen traktor. Jeg husker det var vinter og kaldt, og jeg satt med ullvotta og var tett tilknappa i borti ti minusgrader på en liten platt bakpå Gråtassen, for at jeg skulle komme meg på kurs.

– Far stilte veldig opp for meg. Der satt jeg bakpå traktoren med trekkspillkofferten min og skulle på kurs, en gang i uka. Og han venta til jeg var ferdig med timen, så reiste vi samme vegen hjem.

 

Første jobben i bedehuset

Du ble ikke for stiv i fingran da, til å spille?

– Vi reiste gjerne i god tid, slik at jeg skulle få tid til å få igjen varmen før kurset starta. Du kan sjøl tenke deg hvordan det var etter vel en halvtime bakpå traktoren. En måtte tines opp. Men så stor var interessa da.

 

– Men så begynte jeg så smått å spille. Første jobben var på en 17. mai tilstelning, og jeg var rundt tolv års alderen tipper jeg. Dette skulle foregå på bygdas storstue som var bedehuset i bygda, og jeg ble spurt av 17 mai komiteen om jeg kunne spille et par låter, noe jeg sa jeg ja til. Men så fikk de jo greie på det de som hadde med bedehuset å gjøre.

Bjorns orkester (14)
Bjørns orkester som vi kjenner dem – med tre blad Kalvatsvik

– Trekkspill var ikke gangbart i bedehuset. Slik var det jo. Lederen for bedehuset spurte meg om hvilke låter jeg hadde tenkt å spille, da han stoppa meg på vei hjem fra skolen en dag. Jeg måtte være klar over at det ikke gikk an å spelle all slags musikk på et bedehus. Han var skeptisk, mildt sagt.

– Så svarte jeg at jeg skulle spille en rolig melodi som het «Når lysene tennes der hjemme», og en låt til.

– Dagen kom, og jeg skulle spille, og da var jeg jo veldig spent – det var slik den tida der. Det var ikke alle som gikk på bedehus som hadde mye til overs for denne typen musikk. Men så var det min tur, og opp på podiet for å spille. Og det var rart å se – publikum ble mer og mer interessert etter hvert som jeg spilte. Etterpå fikk jeg applaus, noe som ikke var veldig uvanlig i bedehuset. Deretter ble jeg bedt om å spille de samme låtene en gang til på slutten av arrangementet. Det var stort og er ei historie som sitter igjen i meg den dag i dag.

 

DD 1503_lavDette er en liten del av saken som stod i De Danseglades aprilnummer 2015. Klikk på forsiden av bladet for å lese mer om å abonnere på bladet. Eller du klikker den røde lenken lenger opp i saken!

—–

Dette er eksempel på saker som står i De Danseglade. Vi tar dansekulturen på alvor og skriver om fanklubber, musikere, arrangører og dansefolket. I tillegg har vi komplette oversikter som dekker alle arrangement for hele landet.

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også