De Danseglade


Vagabond (2)

Vagabond skylder på hverandre

På forsiden akkurat nå

Vagabond ga seg i vinter, eller i beste fall la bandet på is, i forbindelse med at Eirik Johansen ga seg som vokalist. Bandet har også en meritt liste mange kan misunne dem, TV opptredener og Spellemann, i tillegg til en god ordrereserve av spillejobber fremover. Og så er det bom stopp, nærmest over natta.
Kanskje ikke noe nytt at et band slutter, men det er mer måten det skjer på og ikke minst når, som får vår oppmerksomhet.

Nyheten om at de la bandet på is, kom kort tid etter at det ble kjent at Eirik Johansen ønsket å slutte. Da hadde allerede Lars Espen Skogvold på kort varsel steppet inn på en jobb i romjula, som stedfortreder for Eirik Johansen. Lars Espen hadde gitt seg i bandet våren 2013, et godt halvår tidligere.
Eirik Johansen fortalte til De Danseglade etter at det ble kjent at han sluttet, at det å være vokalist i Vagabond, ikke var slik han hadde trodd.
– Jeg fant etterhvert ut at det beste var å finne på noe annet, fortalte Eirik videre. Men jeg har ihvertfall planer om å stå på ei scene i mange år framover.

Bandet bestod opprinnelig av Lars Espen Skogvold, Tommy Michaelsen, Hans Olav Trøen og Per Erik Gjedtjernet. Sistnevnte var førstemann til å slutte, og også den som leverte bandet svært mange låter. Han var nok også en viktig bidragsyter til at bandets første album «Vagabond» fikk en Spellemann.

Sist sommer var det kun to av de opprinnelige igjen, men til alt overmål toppet med Eirik Johansen, som har en høy status blant mange. Dette var noe mange trodde virkelig ville dra Vagabond til nye høyder. Det så også lenge slik ut, men kun et halvår senere, gir han seg.

I våre øyne var Vagabond et band som hadde mye, mer enn mange kan ønske seg. Vi spør derfor om det har vært samarbeidsproblemer internt i bandet, som har vært årsaken? Og om så, klarte man ikke å holdt seg samla og på beina som band, og gjort unna de jobbene som var satt, før man ga seg? Det er i våre øyne kun snakk om å ville ta ansvar. Dette er spesielt viktig i en tid da bransjen er nede i en bølgedal og mange arrangører sliter. Noen arrangører teller også på knappene om de skal kjøre i gang med et nytt arrangement, da det forrige kanskje bare såvidt gikk i balanse. For disse hjelper det veldig lite på motivasjonen, at en band av et slikt format, med så mange jobber satt, gir seg over natta og kanselerer alle jobber.
Dette, mener vi, er uansvarlighet overfor bransjen, og spesielt om man ser det i lys av at de gjenværende medlemmene, nå selger seg inn hos arrangører under nytt navn.

Det stiller ikke Vagabond i et bedre lys at arrangører fikk vite om at bandet hadde gitt seg, av andre. Knut Nibstad på Storefjell Høyfjellshotell hadde booket Vagabond i midten av februar, og har nå, nesten en måned etter at Vagabond gikk ut med nyheten, ikke hørt noe.

Vi tok kontakt med Vagabond, og fikk følgende svar signert alle i den opprinnelige besetningen. Og vi fikk et svar der de legger mye av ansvaret på Eirik Johansen. Vi har fått beskjed fra Eirik at han ikke ønsker å kommentere dette videre.

Her er svaret.

– Vi i Vagabond har alltid lagt sjela vår i å levere en vare vi kan stå 100% for, og som gir arrangør og publikum full valuta for pengene. Når spillegleden og energien i bandet er borte, sier det seg selv at dette ikke lenger er mulig. Vi har valgt å ta konsekvensene av dette, og har derfor av respekt for arrangører og publikum avlyst alle innbookede jobber. Vagabond beklager de problemene dette eventuelt har medført, men det fantes ingen andre alternativer. For å kunne reise ut og gjennomføre jobbene, så må man jo ha et band å reise rundt med. Det har desverre ikke vi i Vagabond akkurat nå.
Ingen fra Vagabond har solgt seg inn som noe annet til de allerede innbookede arrangementene. Men noen av oss tilbød seg å ta ansvar for den backingjobben vi hadde tatt på oss på GC, der det pga tidsbrist var vanskelig å fremskaffe andre alternativ. Og flere av oss vil helt sikkert kunne dukke opp i andre musikalske sammenhenger etter hvert. Så får tiden vise når eventuelt Vagabond gjenoppstår.

Når det gjelder Eirik og Gutta fra Scandinavia så får folk gjøre seg opp sine egene tanker og meninger om hvorvidt dette kan sees på som ansvarsløshet ovenfor bransjen og arrangører eller ikke. (Sign Per Erik, Hans Olav, Tommy og Lars)

De Danseglade har et fokus på å fremme dansebandgenren, og gjøre det vi kan for å skape vekst og gode muligheter for både musikk, dansefolket og arrangører. Som en del av dette vil vi fremover sette fokus på hvor godt sikret en arrangør er, når man bestiller musikk. En arrangør har ofte ikke like enkelt for å komme seg ut av en avtale med et band, som motsatt.

Et godt råd til arrangører er derfor å selv sette vilkårene i kontrakten. Tross alt – det er arrangørene som tar risikoen, og i et kjøpers marked, som det nå er, er det veldig rart at det ikke er nettopp slik.

Tross rot, er det liten tvil om at bandet virkelig lagde god dansemusikk

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også