De Danseglade


SONY DSC

Tur Åke - en glad gubbe

På forsiden akkurat nå

Under hele Dansbandsveckan er Tur-Åke på plass på scenen fra kl. 12 til 17, og han er midtpunktet for det som skjer på scenen. Folket og artistene elsker denne «gubben» som leder underholdningen på en folkelig og svært humoristisk måte. Han har utvilsomt blitt «Konungen av Grönlandsparken» under Dansbandsveckan. Hvem er så denne mannen, som uansett vær og vind, har blitt hovedtrekkplasteret for tusener av mennesker?

DD har stilt Tur-Åke noen raske spørsmål for å lære ham bedre å kjenne.

Hvor stort er Dansbandsveckan for deg?
– Den er størst av alt. Den har vokst seg bare større og større. De planleggerne som anla Grönlandsparken hadde nok ikke tatt i betraktning Dansbandsveckan. Da hadde nok parken blitt langt større.
Hvor mange publikummere har dere samlet på en gang i denne parken?
– Jeg har vært ansvarlig for underholdningen i 15 år og flest publikummere var det nok når Larz Kristerz vant Dansbandskampen. Da var det over 7000 inne i parken.

SONY DSC
Det har vært opp til 7000 mennesker i Grönlandsparken i Malung

Er det plass til alle foran scenen?
– Alle benkplassene er nok opptatt når vi er så mange inne. Men det er plass i gresset, i øl teltet og ellers i området rundt. Det nye teltet gjør at folk kan nyte underholdningen fra langt flere hold.
Hvem er du? Kan du fortelle litt om din egen bakgrunn?
– Jeg er en glad «gubbe» som elsker mennesker. Spesielt blir jeg glad når jeg får folk til å glemme hverdagen en stund, fortelle noen morsomme historier og le sammen med dem. – – – Ellers kjører jeg buss, spiller kontrabass, gitar og synger i Rotharrys. Etterhvert har det vel blitt nærmere 27 år som underholder, trubadur, revyartist, toastmaster og konferansier. Arbeidsplassen er på alle mulige scener rundt omkring i Sverige. Men jeg er bosatt i Malung.
Hva er oppskriften det å være en suksessfull programleder gjennom en hel uke?
– Alt jeg sier og gjør er spontant. Ett år hadde jeg skrevet ned mye av det jeg skulle si, men det ble ikke like bra. Det er mye bedre og naturligere med en spontan programleder. Viktig er det også å by på seg selv på en naturlig og folkelig måte. Kort sagt å treffe folks varme sommerhjerter.
Hvem er arkitekten bak programmet i Grönlandsparken?
– Vi er flere, men allerede i august begynner vi «å sy sammen» det musikalske programmet for neste års underholdning. Selv arbeider jeg helt selv med programmets innhold hele mai og juni måned.

Sven Erik Vesse

Les også