De Danseglade


Plumbo 2014

Plumbo - bandet som drar harryfaktoren helt ut

På forsiden akkurat nå

Plumbo har i løpet av de siste årene vært et av landets mest populære live-band. Nå er gutta klare med sitt femte album, som har fått tittelen «Kom som dæ sjæl».

Danseband?
Plumbo startet som et coverband, med mål om å skape god stemning, allsang og konsertstemning. Mye av repertoaret er dansevennlig, med låter som ”Ola Nordmann” og ”Gamle Harrymann”. Enkelte har hevdet at Plumbo er et ”danseband med fuzz-gitarer.”

– Vi har hatt fokus på å lage fengende, allsangvennlige låter, som skal skape stemning i alt fra bilen, stua eller festlokalet, sier Henning Hoel Eriksen til DD. Hvorvidt musikken kan danses til, har bandet aldri tatt stilling til under skrivingen, produksjonen eller fremførelsene. I praksis er bandet blitt til et konsertband, med publikum tett opp til scenen.

Vendepunktet
Fra å være et lokalt partyband var det èn låt som skulle snu opp ned på hele Plumbo sin musikalske tilværelse.

– Låten Møkkamann representerer et veiskille for Plumbo. Fra å være et lokalkjent partyband, ble bandet etter hvert populære over det ganske land, og nådde fram til et større publikum. Cd salget tok av, det samme gjorde konsertene, sier Henning.

Bandets opptur fortsatte og i 2012 ble de vinner av den gjeve Spellemans harpa for «Årets Hit». Dessverre var det ikke selve prisen som ble stående igjen som det folk husket fra utdelingen. All pr er god pr er vel et uttrykk som fikk sin rette mening etter Spellemannsshowet, hvor vokalist Lars Erik Blokkhus ordla seg på en noe utradisjonell måte overfor sine kollegaer i Madcon. Det ble «storm» i sosiale medier og avisoppslag med fete skrifter.Plumbo web (2)

– Oppmerksomheten var både ubehagelig og OK på en gang. Helsidesoppslag i VG og andre aviser, er alltid etterlengtet for et band, men konteksten var noe ubehagelig. At vi faktisk vant Spellemannsprisen for Årets Hit, kom litt i skyggen.

Harry?
Band som Plumbo omtales ofte som harry band, et begrep jeg egentlig har lyst å vite litt mer om, hva defineres som harry, og hvordan ser bandet selv på å få den karakteristikken?

– Begrepet «Harry» er flytende, og i stadig endring. Å være harry kan omhandle klessmak, musikksmak, livstil eller personlig karakter. I vår betydning av begrepet, er harry synonymt med å være folkelig, jordnær, glad i fest, biler og høy musikk.

– Å bli omtalt som et harryband er egentlig helt rettferdig, fordi bandet har bevisst brukt dette begrepet i sin merkevarebygging, både på albumtitler, låttitler og image. Vi har for eksempel kalt to album for ”På vei til Harryland” og «Råkken råll Harry”. For ikke å glemme låttriologien om ”Gamle Harrymann”. Vi har personifisert harrybegrepet, og belyst ”Harry” til mannen i gata, som folk kan kjenne seg igjen i. Vi identifiserer oss selv med Harry.

Denne kulturen blir ofte forbundet mye med fest og fyll, er dette noe dere tenker over at dere forbindes med?

– Vi forbinder fest med god stemning, allsang og glade mennesker. En fest utgjør de få timene i uka som folk virkelig koser seg, er sosiale, og i godt humør, i en ellers hektisk hverdag. I en tid med mye stress, tidsklemme, forventningspress, blir festen en ventil for å legge bekymringer og stress på hylla. Noen fritimer uten bekymringer. Fyll er konsekvensen av et misforhold mellom behovet for ”utlufting” og hva kroppen faktisk tåler av alkohol.

Harry eller ei, bandet er populære blant fansen, og det skal Plumbo ha, de gir hundre prosent av seg selv fra scena.

– Kontakten med publikum er fantastisk. De gir så mye av seg selv, og vi er privilegert som får lov å opptre for dem.Plumbo web (1) Konsertene våre er et samspill med publikum. De synger for oss, vi spiller for dem. Tilbakemeldingene vi får er gjennomgående positive. Folk koser seg på konsert, og kommer gjerne tilbake neste gang vi kommer. De følger oss tett på vår Facebook fanside, og legger ofte ut bilder etc.

Kompisgjengen i Plumbo trives å være i lag, og de mange lange reiser tett på hverandre er ikke noe problem for gutta.

-Vi er en god, sammensveiset kameratgjeng, som trives med å reise på tur. Vi har mye humor og latteren sitter løst. Et gøyalt eksempel er fra en Nord Norge turne i fjor. Vi skulle kjøre fra Harstad ned til Sortland, og fulgte blindt en sprelsk GPS. Vi kjørte ut av Harstad kommune, og fulgte GPSén i over to timer. Plutselig kom vi til et skilt hvor det stod: «Harstad 5 km».

Kom som dæ sjæl
Plumbo er nå ute med sin femte plate, og Henning definerer den som bandets beste hittil.
-Vi er kjempefornøyd med resultatet, etter å ha fått drahjelp av bransjeveteran Ole Evenrud. Vi har jobbet bevisst med å utvikle tekstene til å handle om mer enn kun fest og moro, selv om dette er tema i låter som ”Tida går”, ”Kom som dæ sjæl”, og ”Helt Texas”. Låten ”Mine barns bein” er en refleksjon over våre barns tilstedeværelse og at vi egentlig har dem kun til låns. ”Tøft å ha det tøft” er en sang som anerkjenner det å ha det tøft psykisk, hvor vi ønsker å gi en hyllest til alle som sliter. Det gjør vi alle fra tid til annen, enten det er kjærlighetssorg, tap av nærstående, eller mentale utfordringer.

Anmelderne har vært litt lunkne på terningen, hvorfor tror du det?
Plumbo web (3)

-Anmelderne har antakeligvis hatt forventninger om at dette skulle bli et lett produkt å slakte. Når plata viser seg å ha høye kvaliteter, er det ikke legitimt for dem å formidle dette. De må finne et eller annet å ”ta” bandet på, og det eneste de fant var at det ”mangler brodd” og at det er for ”finslipt”. Det samme ble sagt om ABBA på 70-tallet. Jeg tror at de egentlig liker plata.

Plumbo har på få år gjort stor suksess og har solgt flere titusentalls plater. På stremingssida er Plumbo et av Norges mest streamede band, med over 20 millioner streams av enkeltlåtene. «Møkkamann» har alene 11,5 millioner.

-I 2014 kommer vi til å promotere den nye plata, og spille konserter over hele landet, stort sett hver helg. Vi tar en måneds sommerferie med familien, men deretter er det på`n igjen med reising og spilling. Samt at vi jevnt og trutt skriver ny musikk til den neste Plumbo plata, selv om den ligger et par år fram i tid.

 

Her er bandet store hit – Møkkamann

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også