De Danseglade


Nagoya_Port_Italian_Village_02

Klassiske Italia: Pasta med kjøttsaus

På forsiden akkurat nå

På tur med campingvogna eller bobilen. Travle dager med dans og aktiviteter med kjære og nære venner. Eller du kommer hjem fra jobb og det haster som vanlig med maten. Barna venter og om en time skal dere i full fart på trening.

Vi må ikke slurve med mat og drikke, men fortvil ikke. Det finnes enkle løsninger også i matveien, uten at det går på bekostning av sunnhet. Hjemme eller på farten? Vi skal fremover fordype oss i sunn snacks, gode enkle matoppskrifter på retter som «løfter brunsjbordet» inne eller ute i naturen. Denne gang blir det en enkel rett med pasta og kjøttsaus. Bonusen er litt historisk sus over det hele, som forhåpentligvis dekker ditt og dine gjesters organoleptiske inntrykk, i denne sammenheng ment rettens utseende, lukt og smak.
For pasta og kjøttsaus, det er enkelt. På med kokeplaten, koke opp pastavannet og fram med kjøttdeigen fra kjøleskapet.

oliven

Godt å vite om viktige ingredienser i denne matretten
Kjøtt- og karbonadedeig. Trygt å vite at kjøttdeig og karbonadedeig er laget av førsteklasses storfekjøtt. Begrepet «deig» betyr kjøtt som er malt eller hakket, og som kan være tilsatt 1 % salt og inntil 5 % is eller isvann. Karbonadedeigen er grovmalt storfekjøtt som er skåret fritt for sener og fett. Vi får da et magrere og sunnere produkt. Innholdet av fett er maks 6 %. Kjøttdeig er malt storfekjøtt som delvis er skåret fritt for sener og fett. Innholdet av fett er derfor noe høyere men maks 14 %. Generelt kan vi si at kjøtt- og karbonadedeig er kvernet rent kjøtt, tilsatt is eller isvann og salt. Grunnen til at det tilsettes vann er at kjøttet blir veldig varmt i kverneprosessen. Isen og eller vannet skal kjøle ned og hindre bakterievekst. Det finnes kjøttdeig uten tilsatt vann. Da tilsettes flytende nitrogen til å avkjøle maskinen som kverner kjøttet. Dette er en dyrere metode og kiloprisen stiger noe.
Balsamicoeddik. En eddik med historisk opprinnelse fra den Italienske byen Modena. Denne eddiken har satt smak på mat i århundrer. Den er litt tykkflytende og smaker både søtt og bittert. Den er allikevel balansert i forhold til syrlighet. Den er laget av innkokt gjæret druemost og brukes til kjøtt med egg, sauser på rå og kokt fisk, på vaniljeiskrem og frukt og bær som appelsin, jordbær, fersken og fiken. Men først og fremst er Balsamico blitt populær å bruke på salater og grønnsaker. Globalt en kjempesuksess ved at den brukes istedenfor soyasaus i Asia og som barbequesaus i USA.
Nå er det på tide å lage mat!

Ingredienser
Du trenger 400 gram kjøttdeig, 2 spiseskjeer margarin og 400 gram pasta, for eksempel spagetti. Velg gjerne en «grov» type. Til tomatsalsa trenger du følgende råvarer; ½ løk, 3 tomater, 2 spiseskjeer friske urter (bruk gjerne tørkede urter), 2 spiseskjeer balsamicoeddik, 2 spiseskjeer olivenolje, ½ teskje salt, ¼ teskje pepper, 4 spiseskjeer lettrømme.

Slik gjør du
Legg margarin eller olje i en varm stekepanne. Vent til margarinen slutter å bruse. Stek deretter kjøttdeigen i flere omganger. Bruk gjerne en stekespade til å dele den i mindre biter.Tomato
Kokk pasta etter anvisning på pakken.
Hakk løk og skjær tomatene i små biter. Tilsett finhakket friske krydderurter. Bland alt sammen med balsamicoeddik, olivenolje og smak til med salt og pepper.
Legg pasta på en tallerken. Legg over kjøttdeigen. Hell over litt rømme og legg tomatsausen på toppen.
Beregne 20 – 40 minutter tilberedningstid avhengig av dine forberedelser

Ekstra sunnhet
For å gjøre retten sunnere kan du med fordel bytte ut lettrømmen med rømmekolle eller kesam. I stedet for vanlig kjøttdeig kan du gjerne bruke magrere kjøttdeig som inneholder under 10 % fett. Her vil jeg anbefale karbonadedeig, kyllingkjøttdeig eller kjøttdeig av svin.

Det smaker ekstra godt med eplemost som drikke.

VELBEKOMME

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.