De Danseglade


Per Hkans WEB 2

Fra Sannex til Per Håkans

På forsiden akkurat nå

Musikken er mitt liv. Å spille til dans med et band har alltid vært drømmen, og den ble til virkelighet. Først med Sannex, nå med Per-Håkans. De Danseglade traff Per-Håkan, Jörgen, Mikael og Björn i Grönlandsparken, Malung i fjor under Dansbandsveckan. Sammen med 81 av Nordens beste danseband skapes høy puls og livat stemning, både på scenen i sentrale Malung og ikke minst på bane 5 i Orrskogens Folkets Park. Denne musikalske gjengen elsker dansebandmusikk med trøkk og komp til svingende Rock’n roll.
Per-Håkan selv omtales som musikkdoktoren. Han er en mester i å finne den magiske stemningen mellom sitt band og publikum. Han sjekker pulsen og stiller diagnosen nesten umerkelig. Der og da fremføres dansemusikk som skapt for den umiddelbare følelsen. Den ene låten flyter over i den neste. En ren musikalsk behandling som funker. En «doktorbragd» som har gitt ham kallenavnet Musikkdoktoren.

Grönlandsparken «koker»
Grönlandsparken «koker» i sommersolen som titter frem. Folket applauderer taktfullt til en av ønskemelodiene; «I min dröm finns du kvar ved min sida». Doktoren fremfører og takker publikum, han takker arrangøren og alle de frivillige som gjør Dansbandsveckan mulig.

Og DD samtykker i at den tilsynelatende sovende byen Malung hvert år blir forvandlet til et velsmurt servicemaskineri i dansens tjeneste ved hjelp av en enorm arbeidsinnsats. Jeg ser meg rundt og teller dugnadsmennesker overalt. Et av disse dugnadsmenneskene som Per-Håkan sikter til er Elsa Sofia Söderström, og hun sammenfatter det så treffende:

«Att få uppleva hur Malung blommar upp vecka 29 är helt underbart. När man är mitt uppe i veckan kan man undra varför man offrar semester och kvalitetstid med barnen för detta, men på något vis blir det en livsstil. Något man känner sig otroligt stolt över att få vara med och bidra till».

Fra Sannex til Per-Håkans
Per-Håkan var kapellmester i Sannex. Sammen med tre andre «killar» som nå utgjør Per-Håkans, tok de dansebandspublikummet med storm på 90 tallet. Per minnes at det var mye folk ute på dans på den tiden. Og oppskriften den gang (som i dag) var enkel. Gi publikum det de vil ha og gjør det på en bra måte. Sannex deltok i mange TV-programmer. Den 3. mars 2001 ble bandet lagt ned, for igjen å oppstå syv dager senere med nye medlemmer. Etter at spille suget kom tilbake for Per-Håkan, som var med og startet Sannex, dro man i gang Top-Spin og etter en tid ble han medlem av Kenneth Hertz. Etter noen år kom det gode dansebandsuget tilbake og han dro han i gang Per-Håkans, først som ett hobbyprosjekt.

Tanken var å spille litt hjemme i Uppland 3-4 ganger i måneden. Responsen fra publikum ble stor, og Per-Håkans har på rekordtid spilt seg inn i hjertet på en stor publikumsskare.

FAKTA
Per-Håkans
Per-Håkan Helèn, gitar & sang. Tidligere band: Sannex, Kennet Hertz og Topspin.
Mikael Ehmer, Keyboard og trekkspill. Tidligere band: Sannex og Sunlights.
Björn «Bjarten» Norbäck, Sang & trommer. Tidligere band: Polarna, Salta mandler, Mac Olson og Sannex.
Jörgen Hållèn, bass og sang. Var med og grunnla Sannex i 1979.

Les resten av saken i De Danseglades aprilnummer

Sven Erik Vesse

Les også