De Danseglade


Web_skinkebiff

DDkokken: Grillet skinkebiff med blåmuggost og tomat

På forsiden akkurat nå

Vi spiser mer ost enn noensinne. Ost er spennende og innenfor et utall av smaker, aroma og tekstur oppleves et mangfold av karakteristikker. Når vi nå beveger oss mot mørketiden sier vi samtidig farvel til de lyse sommerkvelder. Men vi skal ikke slippe helt taket i grillsesongen, vi skal nemlig grille skinkebiff i september. Det er slett ingen grunn til å se mørkt på tilværelsen selv om solens tilstedeværelse dramatisk forkortes, vi henter selv frem lyspunktene i form av spennende matopplevelser.
Denne gangen har jeg valgt en koserett. En rett hvor du kan trekke beina godt oppunder deg, holde fatet i fanget og teste din toleranse. Denne retten egner seg godt på et høsttreff med caravan eller bobil. Her kombinerer du det sosiale miljø som grilling skaper, samtidig som retten skaper ekstra kos under «trange forhold». Toleransen settes på prøve av blåmuggosten. Den har en karakteristisk smak som mange liker, særlig eldre som jo har større toleranse for skarpe smaker enn yngre. Retter med et innslag av blåmuggost er faktisk en utmerket kost for folk som har passer 40. Etter hvert som årene går sliter mange med redusert smaksans og dårlig matlyst. Blåmugg ost har mye smak som kan stimulere appetitten og gi viktig ekstra energi og næringstoffer til kroppen.
I likhet med alle oster inneholder også blåmuggoster kalsium. Spiser du en ekstra brødskive med blåmuggost får du galant dekket ca. 10 % av kalsiumbehovet ditt, og er en fin bidragsyter til kalsium. Og blåmuggost kan benyttes i mange ulike retter, som Burger med bacon og blåmuggost, oksebiff med ovnsbakte tomater, blåmuggost, løk og råstekte potetskiver. Nam – Nam. Og du får en ekstra god pizza når du benytter blåmuggost.
Så over til selve oppskriften. Skinkebiff, også kalt svinebiff, er en mager, saftig biff av flatbiff. Den kan selvsagt stekes på plate, men jeg har valgt å grille den, kombinert herligheten med deilig blåmuggost og smaksrike tomater. Utgangspunktet for oppskriften er 4 porsjoner.
Aller først, her er ingrediensene du benytter: 600 g skinkebiff i tynne skiver, 2 ss. olje som du benytter til pensling, ½ ts. salt, ¼ ts. grovkvernet pepper, 2 stk. smakfulle tomater, gjerne bifftomater og 150 g. blåmuggost.

Slik gjør du:
Pensle skinkebiffene med olje, krydre med salt og pepper. Grill skinkebiffene på kull eller gassgrill (sterk varme) i 1-2- minutter på hver side. Etterstek dem på lavere varme i ca. 3 minutter.
Skjær tomat og blåmuggost i skiver. Legg en skive av hver på skinkebiffene og grill på lav varme til osten har smeltet.
Server gjerne med bakte småpoteter og en deilig frisk salat.
VINFORSLAGET
Til en koserett velger mange vin. Mitt vinforslag er en rimelig Australsk rødvin som du får kjøpt både på flaske og på 3 liters kartong. Navnet er Killawarra Australia og omtales av produsent som «Best enjoyed with good friends». Den har en herlig rund ettersmak som utvilsomt vil dempe skarpheten fra blåmuggosten.
Velbekomme!

DD KOKKEN

Sven Erik Vesse

Les også