De Danseglade


PK_video

DD anmelder video: PK & Dansefolket “Søndag”

På forsiden akkurat nå
Så er vi  klare for en ny video. Denne gangen fra vest – nærmere bestemt fra PK & Dansefolket. Anmeldelsen under har fra vår side to parametre, den tredje terningen er det dere lesere som kaster. Liker du videoen trykker du “liker” øverst i anmeldelsen, så enkelt er det. Dette vil være med å påvirke den endelige scoren som videoen får.
Artist: PK & Dansefolket
Melodi: Søndag
Melodi og tekst
“Søndag” har tekst skrevet av Per Kristian (PK) Støbakk, mens melodien er komponert av Eirik M. Husabø. Låten er med på plata, “I løvens tegn”, som ble gitt ut i 2010. Husabø/Støbakk, er en vanlig kombinasjon når det gjelder låtbeholdningen til PK & Dansefolket. Bandet fra Stranda i Møre og Romsdal, er nærmest blitt en like kjent merkevare som deres “sambygding”, Pizza Grandiosa.
“Søndag”, har en forsiktig og nydelig melodi, hvor tonene brer seg på en rolig og behagelig måte, ja akkurat slik man kan tenke seg å våkne en søndag morgen. Teksten har et litt overraskende, men likevel veldig kjent tema, nemlig dagen derpå. Man trenger ikke stor innlevelsesevne for å føle handlingen i teksten. På en finurlig måte får PK satt ord på de følelsene vanlige folk har når de våkner opp etter et fuktig lag. Uroen i kroppen, er nok ganske lik, enten man er på livet alle lørdager eller bare av og til. “Jeg-personen” i teksten, ender opp på stamstedet sitt og får seg en livgivende øl blant folk han kjenner og som ikke dømmer. Hvis man leser litt mellom linjene, oppfattes mer enn den konkrete handlingen i teksten. Sårbarhet og bedømmelse, er ord til ettertanke.

Terningkast: 5

Vurdering av video

Lik starten på låten, starter filmen forsiktig og stemningsfullt. Nydelige bilder av blå himmel og flott natur setter seeren/lytteren i god stemning. Etter hvert dukker PK selv opp og spiller “jeg-personen” i teksten. Han spiller rollen på en ærlig og naken måte og han representerer både “jeg-personen” og mange andre mennesker i lignende situasjoner. I tillegg til å spille handlingen, er det brukt andre virkemidler. Jeg tenker på innslaget med en hvit og flott kirke. Søndag og kirke, er en normal kombinasjon til ro i sjelen. Bildebruken er enkel og grei, når man ser at puben heter “Haabet”. Det gir et løfte i seg selv, enten det er håp for alle eller det er håp om formstigning i neste halvliter. Den hardbarka musikeren som spiller steelgitar, forsterker både tekst og melodi.
Terningkast 4

 

Ann-Heidrun Ruud

Les også