De Danseglade


Juni 2014 WEB

Appetittvekkende snacksmat i sommervarmen

På forsiden akkurat nå

Enkelt, fargerikt og imponerende.
Sommer og sol. Det skal være enkelt og sunt. Ikke bare for de voksne, men også for barna. I forrige utgave av De Danseglade annonserte jeg flere retter under kategorien sunn snacks. Denne gang får du gleden av å skape enkel og sunn matglede med spekeskinke med vannmelon og mynte, fenalår med whiskysviske og nøkkelost og en aldeles herlig skinkesalat for barna. Disse rettene gjør det også enkelt å planlegge, tilberede og innta faste måltider, selv om hele familien deltar i mange friluftsaktiviteter. Selv planlegger jeg og min livsledsager ofte med slike snacksretter når vi daglig deltar i ulike aktiviteter under en stor dansefestival hver sommer. Har du venner på besøk gir disse rettene i seg selv en innbydende presentasjon. Ingrediensene er fargerike og presentasjonen oppleves som imponerende.

Spekeskinke med vannmelon og mynte

Smaken av vannmelon er søt og svært forfriskende. Passer utmerket sammen med salt spekemat. Denne retten er en perfekt appetittvekker i sommervarmen, enten som en forrett før grillmaten eller som snacks utenfor hytta, i båten, ved campingvognen eller bobilen. Også på stranda kan man lett planlegge med et slikt måltid. Her dukker det opp minner fra en god gammeldags pikniks. Tilberedningstiden er under 20 minutter og kan forberedes på forhånd.

Ingredienser til 2 porsjoner
200 gram spekeskinke, ½ stk. vannmelon, 150 gram fetaost naturell og 10 blader frisk mynte, revet.
Slik gjør du:
Del vannmelonen i trekantskiver, skjær av det grønne skallet og legg skivene på et fat. Strø fetaost og revet ferske mynteblader. Legg spekemat rundt på fatet sammen med vannmelonen.

Fenalår med whiskysviske og nøkkelost

Fenalår har en unik smak og er en av Norges aller mest kjente og kjære spekematdelikatesser. Her får skiver av fenalår følge med nøkkelost og whiskymarinerte svisker. De små fortreffelighetene passer utmerket som snacks eller en appetittvekker til gjestene ved velkomst. Tilberedningstiden er også for denne retten under 20 min og kan forberedes på forhånd.
Ingredienser til 4 porsjoner
16 skiver fenalår, 8 stk. svisker uten sten, 2 ss. whisky, 4 skiver nøkkelost og 8 blad frisk basilikum.

Slik gjør du:
Legg svisker i en liten skål med whisky over natten. Skjær skiver av nøkkelost i to på langs. Tørk av sviskene. Brett halvparten av fenalår skivene i to og rull en sviske inn i hver skive. Rull så disse inn i nøkkelosten. Legg til resten av fenalår skivene på et fat eller en tallerken. Legg til slutt rullene oppå og pynt med et blad basilikum.

Barnas skinkesalat

Her er en oppskrift som passer til både barn og voksne og er lett for barna å være med på å lage. Denne salaten kan brukes som en lett og sunn middag eller brukes som snacks til sommerkvelden når familien skal kose seg litt ekstra. Også denne retten har en tilberedningstid 20 minutter og er lett å forberede.

Ingredienser til 2 porsjoner
150 g. kokt skinke, 1 stk. gulrot, 1/43 stk. agurk, ¼ stk. blomkål og 8 stk. jordbær.

Slik gjør du:
Del opp skinke og grønnsaker4 i staver eller biter. Legg deretter opp ingrediensene hver for seg. Da kan alle plukke det de vil ha på en lett måte. Server med for eksempel lettrømme og brød.

Drikke til snacksmaten etter fritt valg. Her kan benyttes det meste, men Ddkokken anbefaler godt avkjølt vann, gjerne med isbiter. Mye brukt er også avkjølt eple eller pærecider. Benyttes alkoholholdig drikke, er kaldt skummende øl, gjerne av det lokale slaget, å foretrekke.

Velbekomme

Sven Erik Vesse

Les også