De Danseglade


Aage Sogn (1)

Aage Sogn: Nødt til å samarbeide for å redde skuta

Storås 2019
Vårdansen 2019
På forsiden akkurat nå

At flere arrangører må legge inn årene er veldig synd, sier Aage Sogn til De Danseglade. Musikkbransjen er i endring i alle ledd. Det selges ikke like mange plater som før, det er hard konkurranse og teknologien har gjort studioarbeid til en lek sammenlignet med «gamle dager». DD har flere ganger på lederplass tatt opp temaer knyttet til hvorfor vi opplever en slik dipp i bransjen om dagen. Mange arrangører sliter og jobbene for norske danseband har blitt færre. Er det sjangeren som ikke klarer å holde tritt med tida, eller priser norske band seg så høyt at marginene for arrangørene blir ulevelige? Er svenske band redningen for norske arrangører? Kanskje kostnadsnivået til norske band er for høyt? Spørsmålene og problemstillingene er sammensatte og ofte kompliserte.
De Danseglade har kontaktet et knippe musikere fra det som hevdes å ha blitt en nedadgående dansebandbransje. Det er ikke like lett som før å bli booket til en spillejobb, der arrangører sliter, og publikum svikter. Er det noe bransjen kan gjøre annerledes for å få bransjen på rett spor igjen?

– Vi har et problem ved at radio og fjernsyn ikke tar tak i bransjen, sier Aage Sogn når DD spør ham.
– De spiller ikke musikken vår. Media har som kjent stor påvirkningskraft. En tredje ting er at myndighetene setter stopper for arrangementer. Et eksempel fra Dokkas offentlige utefest i fjor. Da kom det 600 publikummere fra 15- 75 år. I år måtte arrangøren gjerde inn området på grunn av skjenkebevilgning, og de yngste kunne ikke delta på festen.

Aage trekker pusten litt.
– Arrangøren er nødt til å senke kostnadene, så jeg kan skjønne at de hyrer inn svensker. Flere og flere arrangører er blitt nødt til å legge ned, og det er veldig synd. Så ja, jeg tror at honoraret på norske band er for dyrt. Det har begynt å ryktes om at det er band som er blitt nødt til å gå ned i pris. Vi er nok nødt til å begynne å samarbeide litt i bransjen. Vi er ikke en så stor familie at det skulle være umulig, og på den måten redde hele skuta, resonnerer Aage.

DD1305 cover
Les hva Hans Olav Trøen, PK Støbakk, Steinar Engelbrektson. Aage Sogn og Kjetil Nordfjeld mener om temaet i november utgaven av De Danseglade

Merete Evertsen

Les også