De Danseglade


Jonsokdansen 2013 VE (18)

Vi danset på Jonsokdansen på Løno

På forsiden akkurat nå

Den 21-23 juni var det igjen duket for dans og knall god musikk hos fjorårets gullsko vinner på Smalahovetunet. Brit Løne med familie og deres dyktige medarbeidere, arrangerte i år for åttende gang Jonsokdansen.
Smalahovetunet på Voss har sterke tradisjoner for å bevare festkultur og matkultur.
Det hele startet med et initiativ til nabofest, og en hjertelig åpen dør for alle andre også. Siden den gang har dette utviklet seg til et tradisjonsrikt arrangement St Hans helga (Jonsok) hvor alle er
velkommen. Her er det mulig å ta med seg barna, bikkja og svigermor, men la sauen være hjemme!!!
For 8 år siden tok de det første skrittet, og leide inn Skandinavia og andre band til å spille. Dette var veldig vellykket, og siden har det utviklet seg til det vi kjenner som Jonsokdansen i dag.
I tillegg til å ta vare på mat tradisjoner og festkultur, er det også viktig for folket på Løno å ta vare på lokal kulturtradisjon og musikk.
Løno har vært genuint opptatt av å fremme lokale band, og i år var det Vossabandet Rakkadeis som fikk æren av å spille.
I fjor dro familien Løne hjem Gullsko prisen som årets arrangør, noe de følte var en fantastisk opplevelse. Det att de vant denne flotte prisen, setter Jonsokdansen på Løno på kartet over hele landet, noe de merker godt. Det kommer folk langveis fra for å oppleve denne fantastiske festen. De får også utrolig mange etterspørsler fra band som ønsker å komme og spille.
Familien Løne håper også at publikum vil støtte opp i årene som kommer, høre god musikk, danse og være med på denne fantastiske St Hans feiringen.

Siste utgave kj%C3%B8pes her Dansbandsveckan i Malung   fredag

Campingen åpnet torsdag 20. juni, og de mest ivrige var da allerede på plass. Grindabygget var også åpent for servering.
Fredagen startet med frokost, og utover dagen var det salg av betasuppe, hamburger, hot dog, lapper og kaker mm. noe som også gjentok seg på lørdagen.
Været var i god Vestlandsk stil… regn, men det bedret seg på lørdagen. Men hva gjør vel det når man møter et slikt vertskap som familen Løne på Løno, de er bare helt fantastiske.
Ca. 3500 gjester var innom denne helgen, og det var ca. 250 boenheter spredd utover bakkene til gården Løno.

Vestnorge fikk æren av å starte ballet på ute scenen, fulgt av Kruttrøyk. Vestnorge med Øyvind Eikre i spissen gjorde en solid musikalsk jobb, de svikter aldri. Kruttrøyk gjorde også en solid jobb, og fikk med seg publikum.
BRIS spilte på låven hele kvelden. Der BRIS spiller er det alltid topp stemning, ikke rart når man ser og hører disse dyktige musikerne. De vet hva publikum vil ha.

Lørdagen startet også med frokost for de som måtte ønske det, dagen fortsatte med dagstur til gården «Staup», en gammel gård som eies av bror til Brit. Den gangen gården ble kjøpt, var ikke gården mye å skryte av, og det var like før husene ramlet ned. I dag har han gjort mye, og er klar for at folk også kan bo på gården.
Ute på dagen var det swingoppvisning av Bygdeungdomslaget med musikk av Øyvind Eikre. Ungdommene hadde kledd seg tidsriktig i skikkelig rockabilly stil, med swingskjørt og dresser. Det var skikkelig tøft å se så mange flinke ungdommer som er engasjert i dans.
Litt senere på dagen hadde Steffen Jacobsen fra Idol 2013 familie konsert på ute scenen. Det var fullt hus, og full trøkk fra første strofe. Steffen har publikumstekke, noe han viste til gangs.

Følg oss på Facebook

Tradisjon tro var det smalahovemiddag med ekte hjemmelaget istebresta/råmjølkspudding til dessert. Smalahovekongen Ivar L. Løne og Paul Jarle Grande på torader sto for underholdningen. Det var 450 sultne gjester som var med på denne spennende og herlige mat opplevelsen. En kulinarisk opplevelse (iflg. Vossingane). For de som følte at det brekende hodet ble litt for mye av det gode, kunne man friste med pinnekjøtt og Løne pølse. Selvfølgelig også dette fulgt av nydelig kålrabistapp og poteter. Det ble også servert ekte hjemmebrygget øl, noe som hører med til dette måltidet.
Med en forrykende underholdning på torader, der man fikk oppleve både allsang og trampeklapp, er det ikke annet å si enn at dette må bare oppleves.

På lørdags kvelden var det på låven Rakkadeis som åpnet kveldens show, etterfulgt av Vømmølgutan. Her var det en frydefull blanding av skikkelig rock’n roll, polka og gammeldans.
Rakkadeis leverte heftig rock’n roll, noe Vømmøllgutan også viste at de kunne. Vømmøllgutan er også veldig allsidige, og dertil dyktige musikere som leverer det et dansepublikum måtte ønske seg.
På ute scenen var det BRIS og Vest Norge som spilte opp til dans. Bris startet det første settet, og stemningen lot ikke vente på seg. Begge band leverte et fyrverkeri av dansbare låter hele kvelden igjennom. Det såg virkelig ut til at disse gutta koste seg sammen på scenen.
Steffen Jacobsen var også med Vestnorge og gjorde gjesteopptreden til publikums store fornøyelse.

Les De Danseglades fyldige anmeldelse av arrangementet på trykk. Vi kaster terning på i alt elleve parametere, og er med på å sikre den gode danseopplevelsen for deg som danser.

Vibeke Eide

Les også