De Danseglade


131107_kiel_foto_vibeke eide_web (80)

Nea Radio's Dansecruise til Kiel

På forsiden akkurat nå

Den 7-9 november reiste undertegnede med Color Fantasy, på Nea Radio cruise til Kiel. Vi visste ikke hva dette tema cruiset var, og måtte faktisk på forhånd google for å finne ut mere om dette.

Nea Radio startet i 1985, og er en radiostasjon som dekker områdene Røros, Holtålen, Tydal og Selbu. Nea Radio har landets høyeste lyttertall i eget konsesjonsområde. I 1995 startet Nea Radio og NRK et banebrytende samarbeid. Dette var så nytt, at Stortinget måtte gi sitt samtykke. Avtalen går i korte trekk ut på at Nea Radio og NRK bytter nyhets stoff til sine lyttere.
Nea Radio har i mange år, sammen med Color Line arrangert Nea Radio cruise. Hvert år i november er det cruise for medarbeidere, tidligere medarbeidere og ikke minst, lytterne. Arrangementet er svært populært og billettene ettertraktet.

Bandene som skulle opptre om bord, var også ganske ukjent for undertegnede. Men, etter en lytterunde på Spotify, fant undertegnede fort ut at dette virkelig var noe å glede seg til. Det var stor variasjon, alt fra rolig ballader, irsk inspirert folkemusikk/blue grass, men det var heftig, country inspirert trønder-rock som stod i fokus.
Nea Radio, fremmer som seg hør og bør Trønder musikk. De har som seg hør og bør, med band og artister fra Trondheims distriktet.

Cruiset startet litt tregt på torsdag, i forhold til de vante danse cruisene. Det var ingen jam fra bandene i puben, og ingen danselystne å se i handlegaten. Folk paa tur fikk gleden av å åpne turen, med sin irsk inspirerte musikk i Donkey Pub. Det var god stemning, men dette er ikke noe musikk å danse etter. Men å kunne sitte og nyte god drikke, godt selskap og høre god musikk er heller ikke feil. Imidlertid, mens gutta spilte «gladmusikk» i puben, var undertegnede med på Pirat show. Dette er et show det absolutt er verd å få med seg. Dyktige sangere og dansere sørger for å underholde publikum fra begynnelse til slutt. Skikkelig fart, spenning og komikk.

Senere på kvelden, fikk nok en gang Folk Paa tur gleden av å starte kvelden i skipes flotte Show lounge. Folk Paa tur er et band som helt tilfeldig ble til, og de er et artig band å høre på. De spiller med kun en mikrofon på scenen, og de står i ring rundt denne. Virkelig slik det ble gjort på gamle måten. Når en av gutta skal spille solo, må han gå frem til mikrofonen. At det også må ha vært en magisk mikrofon, fikk vi bekreftet fordi lyden var helt super.
Martine Rygvold (nr. 8 i Idol 2013) fikk gleden av å være med på cruiset og synge. Med sin klokkeklare og kraftige stemme, fremførte hun noen vakre ballader. Martine har definitivt en stor stemme, og er født til å være på scenen. Hun fremfører sikkert, men på en barnslig og nervøs måte, noe som bare sjarmerer publikum i senk. Håper vi får høre henne fremføre tøffe swinglåter også. Martine er en artist vi kommer garantert til å høre mye fra i fremtiden.

Neste gruppe ut var Jhohans. Også disse ukjent for oss to fra Bergen og Fredrikstad. På deres hjemmeside annonserer de med: «Trøndersk dansemusikk med trøkk», noe vi virkelig kan skrive under på at stemte. De spilte en lett blanding av cover og egne sanger, som alle swingte skikkelig. Dette var virkelig fantastisk dansemusikk som fikk «rockefoten» til å gå av seg selv. Det var umulig å sitte stille, det bare kriblet i armer og bein, og musikken sugde deg formelig ut på dansegulvet. Og for en energi! Deres varemerke er variert dansemusikk, som spenner seg fra swingmusikk, gammelpop, tradisjonell dansemusikk, trønderrock, og til livat gammeldans.
Jhohans har siden 1986 vært et begrep innen Trøndersk dansemusikk. De låg på Norsktoppen med «Det gode liv» høsten 2006, i hele 12 uker. De dukker også jevnt og trutt opp på NRK’s Danseband Jukebox. De blide og livlige gutta spiller også gammeldans, og har vunnet et Nordisk mesterskap, og tre Norske mesterskap. De gjør også et poeng i disse «playback» tider ved at de spiller ekte musikk live fra scenen.

Fjerde band på scenen denne kvelden var Too Far Gone. Disse populære guttene spilte heftig Trøndersk inspirert country rock, som virkelig fikk liv i de danseføttene som mot formodning holdt seg rolig under økten før. Det var derfor rimelig fult på dansegulvet. Men de fremførte også utrolig såre og nydelige, vakre ballader. De rolige låtene har dype fine tekster, som virkelig får deg til å filosofere over livet. Under deres time på scenen tok de inn både Martine og Becca på flere sanger.
Bandet hadde for anledningen lånt inn den kjempedyktige gitaristen, Tommy Roten fra Holmsve, da deres egen gitarist Ola Buan Øien har pappaperm.
Too Far Gone har 20 års jubileum, og fredag 15. november var jubileums platen klar for salg. Gjestene på cruiset fikk eksklusive smakebiter fra den nye cd-en, noe det ble satt stor pris på.

Becca fikk gleden av å avslutte denne første kvelden. Becca eller Artist Becca (Vibeke Grøtli Fossen), er også samboer og forlovet med Børge Rømma som er vokalist i Too Far Gone.
Det er ikke så vanskelig å forstå hvor Becca ligger musikalsk. Dette var også musikk det swingte skikkelig av. Publikum danset, stod foran scenen og sang med, eller hoppet og klappet i takt med musikken. Becca fikk en pangstart på musikk karrieren, da hun slapp sin første plate «Såmmår i Bøgda» i 2012. Hun ble fort kalt Norges nye Country Prinsesse. Siden den gang har hun vært en av de best selgende country artistene på Platekompaniet. Hun jobber nå med nye låter til neste plate, noe vi gleder oss til å høre.
Kvelden ble avsluttet med noen smekre ballader som hun fremførte i sammen med sin kjære Børge.
Litt dårlig lyd, satte sitt preg på kvaliteten på musikken, men det var fortsatt god stemning denne torsdags kvelden.

Før alle inntrykk hadde sunket inn, var undertegnede på vei inn i drømmeland, og det var bare å konstatere at vi virkelig gledet oss til neste dag.

Fredagen startet med en hektisk shopping-runde i Kiel. Nærmer seg jul, så mange benyttet anledningen til å kjøpe julepresanger.
På kjøpesenteret i Kiel, kunne man høre Trønderdialekt rundt om kring i de forskjellige butikkene, artig.
Folk paa tur spilte som tradisjonen tilsier på Kieler Brauerei under landligge. Dette er et høydepunkt for bandet på disse turene. Her var det høy stemning og solid publikumsrekord.

Klokken 15.00 var det satt av en time til Too Far Gone og publikum i Show Lounge. Her skulle band og manager Per Evjen belyse bandet sitt 20-års jubileum. Vokalist Børge Rømma startet seansen med to akustiske sanger. Deretter tok manager Per Evjen over, og ledet oss gjennom 20 år med bandet. Her fikk vi både se filmer og bilder som aldri har vært publisert. Noe som var skikkelig artig. På slutten av denne timen, kom spørsmål fra Per Evjen til publikum, om det var noen som kom til å kjøpe den nye cd ’en? Mange ropte et rungende JA, men en Trønder reiser seg og sier høyt «Æ skal ha cd-en, fordi «æ ælsk å ha sex til Too Far Gone». Litt humor og fliring ble det etter dette utsagnet.

Ellers var programmet denne lørdagen dagen omtrent som dagen før. Folk på tur startet dagen i Donkey Pub med god stemning. Det også et show på båten de kalte «Fantasia» Dette var et flott show med masse dans og sang, og undertegnede med følge koste seg gjennom hele showet. Jhohans åpnet denne dagen på en spektakulær måte, vi hørte de begynte å spille, men det var ingen på scenen. Da kommer gutta fra hver sin kant bak publikum og gikk gjennom hele salen og inn i mellom publikum mens de spilte. De samlet seg på dansegulvet, og kjørte i gang skikkelig trøndersk dansemusikk som det swinget utrolig bra av. Becca spilte også fengende og tøff dansemusikk, og Martine sang både alene, og sammen med Too Far Gone og Becca.

Det ble en spesiell kveld for Too Far Gone, da Roar Øien hadde sin siste opptreden med bandet. Roar var med å starte bandet, og han gir seg på 20-års jubileet. Han fortalte at alt har en ende, men at han har mange andre prosjekter han brenner for. Han kommer definitivt ikke til å gi seg med musikk. Han har blant annet spilt inn en julesang med en ung jente fra Trøndelag. Børge Rømma tok en rørende avskjed med Roar på vegne av hele bandet. Lyden og stemningen den siste kvelden var bare helt topp. Alle gjestene koste seg. Selv de tyske gjestene som ikke skjønte språket, klappet og danset til trønderocken.

Dette ble et begivenhetsrikt cruise for undertegnede med følge. Masse god musikk hvor dansefoten virkelig fikk swinget seg. Mange nye bekjentskaper, og ikke minst et utrolig koselig cruise. Color Line klarer å skape god stemning, og man får bare lyst til å melde seg på neste tema-cruise. Skip o’hoi….

 

Les De Danseglades fyldige anmeldelse av arrangementet på trykk. Vi kaster terning på i alt elleve parametere, og er med på å sikre den gode danseopplevelsen for deg som danser.

Rino Johansen

Les også