De DansegladeDDKokken serverer: Helstekt kalkunfilet

På forsiden akkurat nå

Jeg har tidligere hevdet at lysten og gleden må være med oss i aller våre forsetter. I DDs første matspalte i 2013 har jeg derfor valgt en «storslagen» rett som absolutt fremmer både matlyst og matglede.  Dette til tross for at retten er næringsrik og sunn. Slik blir nyttårsforsetter for et sunnere kosthold letter å leve opp til.

Med helstekt kalkunfilet vil du overraske. Jeg tror at både du som elsker å lage mat og de som elsker deg for det, liker overraskelser. Jeg elsker overraskelser, og ikke minst å overraske. Jeg vil sitere administrerende direktør i Flytoget AS, Linda Bernander Silseth, som også elsker overraskelser.  «Jeg elsker overraskelser. Både å bli overrasket, og ikke minst å overraske. De små hendelsene i hverdagen er de jeg liker aller best. Enten det er at mannen min står klar med gourmetmiddag når jeg kommer hjem etter en lang arbeidsuke, en kollega som tar med en kopp med caffe latte når vi skal ha møte, eller smilet jeg får av en frossen sønn, når jeg henter ham hjem etter en lang dag i skibakken. Slike gleder er krydder i hverdagen».

Også denne gang vil jeg dele en liten historie med deg fra mine egne opplevelser i kokkefaget. Fortsatt skal det dreie seg om overraskelser og gleden ved å overraske. Året var 1971 i tradisjonsrike lokaliteter med stil og eleganse. Jeg befant meg i Sjømilitære Samfund i Horten. A/S Horten Verft (tidligere Marinens hovedverft 1849-1968) skulle arrangere 2 store middager i anledning 2 separate fartøysdåper. Ved disse 2 middagene hadde jeg ansvaret for dessertene til nærmere 100 gjester. Den første desserten var hjemmelaget karamellpudding tilberedet og «støpt» lik det fartøyet som ble døpt. Det ble 10 «store skip» som ble båret inn av 10 kelnere. Rederiet og fartøyets navn var «gravert inn», karamellsausen var opprørt hav og bølgetoppene besto av pisket kremfløte. Den andre desserten besto av hjemmelaget iskrem. Nå var fartøyet «støpt» i is. Oppi skorsteinen ble det lagt tørris. Også denne gang ble 10 «store skip» båret inn av 10 kelnere og røyken steg til værs på alle fartøyene. Det sies at desserten er prikken over i – en. Det slo til. I disse 2 tilfellene fikk jeg et levende bevis på hvor kjekt det er å kunne overraske. Hvilken positiv respons! Det kjennes godt å kunne glede andre.

Følg oss på FACEBOOK

Nå er det Din tur. Overrask Din kjære, familie og venner med Helstekt kalkunfilet med kremet appelsinsaus. En sunn og god rett som et godt matforsett i det nye året.

Helt til slutt – Et lite tips på veien – Matfestivaler gir deg muligheter til å lukte, smake og nyte. Her treffer du dyktige, lidenskapelige produsenter av gode råvarer, mesterkokker og andre matentusiaster.

Lykke til!

INGREDIENSER
1 ½ kg kalkunfilet
1 ½ ts. salt
1 ts. pepper
2 ss. smør til steking
3 stilk frisk estragon
1 stk. appelsin
1 stk. granateple

SLIK GJØR DU

Temperer alltid kjøttet før du begynner å tilberede det. Romtemperert kjøtt gir bedre bruningsresultat og et mer smakfullt kjøtt enn om det tilberedes direkte fra kjøleskapet.

1.
Bind opp fileten, da blir den jevnt stekt og du får pene skiver.
2.
Gni fileten inn med salt og pepper og la den gjerne stå i 10 minutter før du bruner den.
3.
Brun fileten raskt på alle sider i varm stekepanne med smør.
4.

Legg fileten i en ildfast form og ha på estragonkvister. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av fileten. Sett formen i ovnen på 125 grader Celsius og stek fileten til steketermometeret viser 65 grader Celsius. Dette tar ca. 2 timer. La den hvile i 15 minutter før du skjærer i den.

Når er fileten ferdig stekt. Fjern hyssingen og skjær den i pene skiver. Anrett på fat med appelsin, granateplekjerner og frisk estragon. Serveres med kremet appelsinsaus, kokte grønnsaker og poteter.

Drikke

Iskald ingefærøl (alkoholfritt alternativ) kan anbefales. En kraftig øl passer også godt. Velger du en rødvin anbefaler jeg Californisk cabernet, f.eks Fetzer Valley Oaks Cabernet Sauvignon 2002/2004. En hvitvin er også å foretrekke. Den bør imidlertid ha nok rikdom og fylde slik som Les Champs Perdrix Bourgogne Hautes-Côtes – de Beaune 2008.

Velbekomme

Siste utgave kj%C3%B8pes her Vi danset til Wizex og Lasse Sigfridsson på Tanumstrand

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også