De DansegladeDDKokken: Øldampede blåskjell

På forsiden akkurat nå

Abonnere på DD

Norge er rikt på tradisjon og variasjon, råvarer og smaker. Vår lange kyst gjør at vi har en stor artsrikdom av fisk og skalldyr. Første gang du skal prøve deg på blåskjell? Vær ikke redd for nye utfordringer, men følg noen viktige råd når det gjelder blåskjell. – Sanker du skjellene selv, husk å sjekke med Blåskjelltelefonen at de er friske. Alle blåskjell som selges i butikk er testet og dermed sikre. Sesongen for blåskjell er hele året, men best fra september til april.

Abonnenter på De Danseglade får bladet rett hjem i postkassen hver gang det kommer. Bli med du også!
For å spre ekte matglede er det en stor fordel selv og utforske mangfoldet. Vi må bli fortrolig med hvordan råvarene skal se ut, smake og føles. Da oppdager vi hvordan de oppfører seg i forhold til varme og til andre smaker.

Gullskoen promo feb 2012 liten i tekst1 Vi danset til Ole Ivars og Steinar Engelbrektson i Ålesund
Da går vi over til selve fremgangsmåten. Denne oppskriften med blåskjell når nye høyder og ekstra sting med spennende pølser, øl og hjemmelaget majones! Vel forberedt tar denne retten ca. 20 minutter å tilberede.
VELBEKOMME

DDKokken Sven Erik Vesse

ØLDAMPETE BLÅSKJELL OG PØLSER MED RØD MAJONES
Porsjoner 4.
Ingredienser
2 kg friske blåskjell
2 ss rapsolje
1 stk. løk, finhakket
1 stilk stilkselleri (stangselleri), finhakket
3 stk. hvitløkpølse eller annen smaksrik pølse, i biter
2 ½ dl. mørkt øl
Salt og kvernet pepper
1 dl. bladpersille, hakket

Rød majones;
2 stk. eggeplomme
1 ss. vineddik eller sitronsaft
1 ts. dijonsennep
2 ½ dl. solsikkeolje
1 båt hvitløk, finhakket
8 stk. soltørkede tomater, finhakket
1 ss. chiliketchup eller chilisaus
Salt og kvernet pepper

Slik gjør du

Skyll blåskjellene i kaldt vann, og fjern byssustråder og rur fra skjellene. Bruk en bordkniv eller en annen kraftig kniv med ikke for skarp egg (det er lett å skjære seg og kniven blir fort sløv uansett). Kontroller at alle skjellene er lukket. Åpne skjell er døde og skal kastes. Sett skjellene til side.
Fres løk, stilkselleri og pølsebiter i oljen til grønnsakene er blanke og myke. Tilsett blåskjellene og hell i ølet. Legg på lokk og sett over sterk varme. Kok skjellene til de har åpnet seg. Dette tar bare noen minutter. Smak til kraften med salt og pepper, dryss over hakket persille og server med ferskt brød og rød majones.

Rød majones

La alle ingrediensene bli romtempererte
Visp eggeplommene med eddik/sitronsaft og sennep. Spe forsiktig med oljen under kraftig visping.
Bland inn hvitløk, soltørkede tomater og ketchup. Smak til med salt og pepper.

Tips:
Lag gjerne en stor porsjon majones i hurtigmikser. Om majonesen skulle skille seg, begynner du på nytt med en eggeplomme og visper inn den mislykkede sausen litt etter litt. Oppbevar majonesen mørkt og kaldt i tette glass. Den er holdbar i minst to uker.

Folg oss pa facebook liten Vinner av Anne Nørdstikonkurranse

Vinforslag:
Til hvitvinsdampende blåskjell anbefaler jeg en hvit, tørr, frisk og lett hvitvin. Prøv Muscadet fra vest Frankrike, Soave fra Nord Italia eller Vinho Verde fra Portugal. Når det gjelder blåskjell så er mulighetene mange. Til denne retten, øl dampede blåskjell, kan du godt velge øl, men en litt søtere hvitvin fungerer svært godt. Valgte selv en «rimelig» Riesling kvalitetsvin fra Moselland (Ars Vitis) når jeg gjestet Hellesøy i sommer. Kos deg!

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også