De DansegladeDDKokken: Lam Tikka

På forsiden akkurat nå

Tidlig i februar gjestet jeg Indian House i Oslo sammen med Agneta & Peter. Etter en travel møtedag skal jeg ikke underslå at sulten gnaget i oss alle. Hva var da mer riktig enn å gjeste en Indisk restaurant, siden det indiske kjøkken appellerte stort for Agneta. Foruten å være en av Sveriges mest elskede dansebandvokalister, elskes hun også for sin store kokekunst. Peter er riktignok en slank kar, men han klappet seg på magen og bekreftet at han elsket Agnetas mat – Og særlig når hun tilberedet retter hentet fra det beste i Indisk kokekunst. Kanskje ikke så rart at akkurat Agneta valgte kveldens meny. Etter at den svært så sympatiske svensktalende kelneren gikk for å overbringe kjøkkensjefen Agnetas valg, presenterte Agneta sitt valg ovenfor meg og Peter. Jag valgte ut Indisk Meny a la «Agneta & Peter & Vesse». «Middag måste inledas med; Frasiga Papadums med Mango Chutney som avnjuts med en kall öl, eller iskallt vatten. Sen fylles bordet med Chicken Tikka Masala – Mmmmmm! Ett gott kryddat ris, Mango Chutney, Raita med hackad gurka o tomater, varma Naan-bröd».

Nå ble det slik at DD-kokken og Peter valgt vitløksbrød, mens Agneta smaksatte med kokos, nøtter og rosiner. Oppsummert ble det et måltid så godt, så godt..! Og Agneta tillegger, – «Indisk mat smackar mycket mer när man dricker isvatten».

Lam tikka

Som du leser av innledningen faller det naturlig å strande ved det Indiske kjøkken i denne utgaven av DD. I restaurantmenyen falt valget på kylling, nå velger vi lam. Denne retten er rask, enkel og tar under 20 minutter å tilberede.

Ordet «tikka» betyr rett og slett «kjøttbit», men brukes også som navn på yougertmarinaden som hører med i tikka rettene. Tikka stammer fra India og Pakistan, og er svært populære verden over. Lam Tikka er en rask og forenklet versjon for deg som ferdes ute i naturen med din bobil eller campingvogn. Særlig dansefolket ønsker raske retter siden de skal rekke over mange begivenheter, fra kurs i maratondans til lange dansekvelder på logen.  Kort beskrevet; – Et herlig eksotisk innslag i en travel hverdag hjemme eller på travle festivaldager, kanskje på Seljord, Sel eller i Malung eller hvor du nå måtte sette tur- eller dansefoten ned.

For danseparet planlegges med 2 porsjoner.

INGREDIENSER

400 g benfritt lammekjøtt fra lår

2 ss olje eller margarin til steking

1 stk. grønn paprika

1 stk. liten løk

1 glass tikka masala saus

4 ss yoghurt naturell

 

SLIK GJØR DU

  1. Ren skjær kjøttet og del det i strimler. Skjær løken i båter og paprikaen i biter.
  2. Stek kjøttet i olje eller margarin i 3 – 4 minutter. Tilsett løk og paprika og stek videre i 3 -4 minutter.
  3. Tilsett tikka masala og yoghurt, skru ned varmen og la alt småkoke i 5 minutter.

«The Prince of Rice»

Serveres med basmatiris. Nettopp fordi den dyrkes i India og Pakistan. Denne risen får sin helt bestemte smak fordi den vokser i Himalayas brevann. Den er langkornet og har foruten sin særegne smak, også en markant aromatisk duft som kan minne om nøtter. Den kleber ikke og beholder luftigheten. Basmatiris er kjent som «The Prince of Rice».

Turmat

Når vi er på tur må vi selvsagt ikke glemme barna. Enten det nå er foreldre- eller besteforeldre som er på tur, ja kanskje alle i lag. Ja, da må vi huske på at barna trenger litt ekstra drivstoff for å motiveres til den lille ekstra innsatsen. Motivasjonsfaktoren er her stor. Bare det å fortelle barna att når vi kommer fram til målet, venter en spennende matpakke eller en søt hjemmebakt godbit. Det kan gjøre sitt til at grensene flyttes, i hvert fall skal vi tro matrådgiver Cecilie Maske. Og hun tror jeg på! Jeg har nemlig testet ut hennes gode forslag til enkel og energirik turmat med høy motivasjonsfaktor, både for liten og for stor. Bare sjekk ut på www.matprat.no

Verden enkleste matpakke

Om du ikke vil bruke mye tid på å smøre matpakke, kan du hardkoke egg og pakke dem i sekken sammen med små porsjonstuber kaviar og polarbrød eller rundstykker. Dermed har du en av verdens enkleste matpakker. Godt er det også!

Pizzasnurrer

Pizzasnurrer er raske å lage, og når man først er i gang, er det lurt å lage dobbelt porsjon og fryse. I de fleste bobiler og campingvogner finnes det en liten fryser. Ta så ut så mange du trenger om morgenen, og pakk dem i litt aluminiumsfolie. Hele pakken kan legges på bålet/grillen, og etter noen minutter er pizzasnurrene varme.

En god og saftig turkake er også god å ty til for å holde energien og humøret oppe. Dette er kaker som ikke skal pyntes og se pene ut, men robuste, tunge kaker som tåler å bli pakket i sekken, og som gir energi som varer.

Supper på termos

Værgudenes lumske humørsvingninger i fjellet er beryktet. Det er slett ikke alle dager som frister til lange raster, bålbrenning og pølsesteking. Det er da de mest fornuftige av oss begrenser turen til et besøk på utedoen og prioriterer varm sjokolade og en god bok i senga eller i sofakroken.

Er du en av dem som absolutt må ut på tur i all slags vær, kan en god suppe i termosen gi både varme og energi til å gjennomføre turen. En buljong går det fint å fylle på en vanlig termos. Husk bare å varme termosen med kokende vann før du fyller den. Om du ønsker å lage en litt kraftigere suppe med kjøttboller og grønnsaker i, lønner det seg å investere i en mattermos. Mattermos fungerer også supert til å ha pølser i. Varm pølsene på forhånd, lirk dem over i termosen og hell på det varme pølsevannet. Om du varmer pølsene i buljong, kan jo buljongen drikkes også. Legg i et laurbærblad, et par hvitløksbåter eller litt tørkede urter. Da kan du nye en skikkelig luksusbuljong. (Tekst: Sven Erik Vesse, foto: Matprat.no)

Velbekomme

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også