De Danseglade


Bjorns WEB 2

Bjørns Orkester - de glade spellemenn

På forsiden akkurat nå

Bjørns Orkester lever det glade spellemannsliv. I 45 år har de underholdt og gledet publikum med sine livlige danseband toner. Vi tok oss en prat med Mathias Kalvatsvik for å bli bedre kjent med denne herlige Romsdals gjengen.

Bjørns-navnet har eksistert i 45 år, helt fra den gang Bjørn Kalvatsvik gjorde trubadur jobber, og frem til dagens orkester hvor sønnene hans Johnny og Mathias er blitt med, samt gitarist Jan Erik Småge.

Spellemannsliv
Som mange andre band hadde de en ambisjon om å turnere rundt om i landet, underholde folk med sin musikk samt å få gi ut plate. Mål er blitt innfridd langs veien, og nylig har gutta vært i studio for å spille inn sitt åttende album.
– Livet som omreisende spellemenn er bare helt topp, sier Mathias til DD. Å få lov til å holde på med dette er for oss en stor ære. Tenk å få sette foten inn i bussen og dra ut på tur med en fantastisk gjeng som koser seg i lag på hver en spillejobb. Når vi kommer frem til stedet vi skal spille er det fullt fokus på det som skal gjøres, og humøret er på topp fra start til slutt. Gjennom årene har også spillestedene spredd seg til hele landet, og det syns vi er veldig artig. Vi kan ikke få fullrost plateselskapet vårt, Tylden & Co nok for den jobben de gjør for oss. Målene er på en måte innfridd, men som orkester kan en aldri slå deg til ro med det. En må hele tiden satse på å fornye seg, og stadig prøve å komme med noe nytt.

Følg oss på FACEBOOK

Det nyeste tilskuddet på platefronten til Bjørns er albumet «Spellmannsliv».
– Spellmannsliv er et album vi har jobbet mye med, ikke minst når det gjelder låtvalg. Vi har med hele 16 låter denne gang, alt nyskrevet bortsett fra et par coverlåter. Når vi har med så mange låter håper vi å bedre få frem vår musikalske bredde, samtidig som vi beholder Bjørns Orkester-stilen vår. Her må vi også få takke vår geniale og kreative produsent Morten Nyhus som har gjort en kjempejobb.

«I familie »
3x Kalvatsvik på tur kunne kanskje duke for noen familiære «stormer» innimellom, men det å reise rundt på jobb med nær familie har aldri bydd på problemer ifølge Mathias.
– Å være flere fra samme familie i et orkester har for oss aldri bydd på utfordringer, og vi er 100 % sikre på at det aldri vil skje heller. Vi er en sammensveiset gjeng, og når vi tråkker inn i orkester bussen ser vi ikke på oss selv som familie, men som en gjeng kamerater som er ute og får gjøre det vi liker aller best, nemlig spille opp til dans og treffe masse hyggelige mennesker.

Som glade spellemenn faller det naturlig å spørre om gutta sjøl er noen racere på parketten?
– He he, der tok du vel de fleste av oss på senga, sier Mathias og ler. Vi trives nok best på scenen bak instrumentene våre, men i den rette anledning, skal du ikke se helt bort fra at det kan bli tatt en liten svingom. Det må tas med at salgsmannen vår, Niss’n i Bua – Nils Arne Rørseth er en danseløve, så i en ledig stund kaster han seg fort ut i dansen.

Inspirasjonskilder
Dansebandmusikken står sterkt for alle medlemmene i Bjørns Orkester.
– Man blir glad av danseband musikk, enkelt og greit, sier Mathias. Her er det tekster for enhver smak, og de fleste kan kjenne seg igjen både i den ene og andres livshistorie eller humoristiske setting det synges om. Det er vel slik at når man har falt for danseband musikken, så blir den i hjertet for alltid.

Bandet skriver det meste av musikken selv, men legger ikke skjul på hvem en av deres store inspirasjonskilder er.
– Det er jo ingen hemmelighet at for oss har- og er Ole Ivars en stor inspirasjonskilde både musikalsk og ikke minst som personligheter. Mannen som har noen antenner som de fleste andre ikke har når det gjelder låtskriving, nemlig William Kristoffersen, har vært en stor medhjelper for oss i Bjørns Orkester og han bidrar alltid med låter til våre plater.

Mer positivitet
Etter mer en 45 år langs veien har bandet fått se dansebandbransjen fra alle sider, og det som for Mathias og bandet er viktig, er å fremme de positive sidene litt bedre.
– Vi syns dansebandbransjen i Norge er en flott bransje, med positive danseglade publikummere som stiller opp og koser seg med musikken. For vår del opplever vi at det i mye større grad også er yngre mennesker som kommer på våre arrangementer. Mange av disse står foran scenen og synger med på låtene. Generelt har vi opplevd økende oppmøte på våre arrangementer samt økning i platesalget.

– Jeg syns vel kanskje også at vi innad i bransjen kan være flinkere til å backe opp hverandre, være positive og jobbe sammen for å vise sjangeren fra sin beste side utad. Kun på denne måten kan vi få enda større tilvekst, både blant publikum og aktører.

«Gla i dåkker»
Bjørns Orkester satser fullt og helt på oppgaven, og setter seg hele tiden nye mål.
– Hvis du kan si du har opplevd alt, vil du ikke kunne ha mer å bidra med. Planene fremover er ut å spille for vårt danseglade publikum. Nå som vi akkurat har kommet ut med vår nye plate, er vi allerede i gang med låtskriving til vårt neste album.

– Så danseband Norge – «Vi e så gla i dåkker, vi kan ikkje noe for det». (Tekst: Laila Røynestad, foto: Helge Jørgensen)

Bjørns Orkester består av:
Bjørn Kalvatsvik – Trekkspill, tangenter, sang, kor
Johnny Kalvatsvik – Trommer, sang, kor
Mathias Kalvatsvik – Trekkspill, gitar, tangenter, sang, kor
Jan Erik Bang Småge – Gitar, tangenter, kor

Resten av artikkelen kan du lese i De Danseglades høstnummer. Tegn abonnement i dag ved å klikke HER, for å få bladet rett  i postkassen.

 

Laila Røynestad

Jeg heter Laila, og har skrevet for De Danseglade siden 2003. Det passer meg fint, siden jeg både er glad i å skrive, og glad i danseband og dansekultur. Ellers bor jeg i Flekkefjord, har vært aktiv i det lokale idrettslaget i en årrekke, og jobber som eventkoordinator på Maritim Fjordhotell.

Les også