De Danseglade


Tid for mattradisjoner: LUTEFISKEN ER I ANMARSJ

Tid for mattradisjoner: LUTEFISKEN ER I ANMARSJ

På forsiden akkurat nå

Julen og nyttår står for døren. Vi går inn i en tid hvor svært mange av oss tenker mat og tradisjoner. Dette til tross; Mer enn noen gang tidligere i historien frir nordmenn til andre juleretter enn de selv vokste opp med. På matprat.no finner du et utvalg av julemat du knapt ville drømme om. Det er bare og «Ta sjansen». I denne utgaven av De Danseglade vil jeg fokusere på en tradisjonsrett som hvert år får flere tilhengere rundt matbordet. Som paddehatter vokser det fram lutefisklag med sine mange og tradisjonelle samlinger rundt matbordet, spesielt i disse førjulstider. Lutefisk er mer enn et måltid. Det er en hel nytelse med sofistikerte ingredienser av det beste som finnes. Eller beskrevet på en mer folkelig og forståelig måte som tilnærmet er beskrevet av Ellen Hesthaug i Festtalerens sitatbok; – Det å spise lutefisk skal kjennes trygt og rolig, strenge rynker skal mykes opp, vonde tanker jages vekk og skoene sparkes av under bordet.
Ellers er det med lutefisk som med mange andre spesielle retter, enten elsker man den eller så hater man den. Mange søker til lutefisklag nettopp fordi den bedre halvdel der hjemme hater både lukt og smak. Jahn Otto Johansen var klar i sin voksentale om lutefisken; «Mitt første møte med lutefisken var kombinert med saft og melk. Derfor måtte jeg bli voksen før jeg lærte å sette pris på denne retten».
Lutefisk er i grunnen en merkelig rett. Hvem i all verden fant på at det måtte være godt å tørke fisken for så å lute den, vanne den ut og servere den med bacon, ertestuing eller sennep. Vi slåss med svensker og andre om lutefiskens opprinnelse og den beste måten å lage lutefisk på. Folk har en tendens til å overgå hverandre i vanvittige kombinasjoner og tilbehør til lutefiskmåltidet. Jeg for min del «bare må ha» både gul og grønn ertestuing, og de må være lagd på tradisjonell og ekte måte. Annet tilbehør er sirup, hvit saus, stekt flesk, kokt hvitkål, gulerøtter, kålrot, kålrabistappe, sennep, smeltet smør eller ribbefett. Om du foretrekker lutefisken fast eller godt skjelvende, er en smakssak.
Uansett hva du måtte velge av ingredienser til ditt lutefiskmåltid; Prøv deg frem og fremelsk dine innerste følelser for en komplett nytelse.
Velbekomme.

Abo promo lite for teksinnlegg Bullet Proof: Alltid samstemte om stilen

De beste ønsker for den forestående høytid.
SVEN ERIK VESSE

Forberedelse for den som vil gjøre alt selv til festmåltidet
Trinn 1.
Lager du alt til fra bunnen av tilhører du «de proffe» lutefiskelskerne. Da handler du ikke inn panneklar lutefisk men gjør som følger. Stokkfisken må være fin og ren, skikkelig tørket. Skjær den opp i passe biter, bruk god sag. Legges i vann i 2 døgn. Tas opp når man ser bløtningen er jevn og fin tvers igjennom. Så tømmes vannet bort og luteblandingen helles over. Vær oppmerksom på at fisken sveller 5 -6 ganger sin egen størrelse, derfor må luteblandingen ligge 6 -6 ganger over mengden til den utvannede fisken. La fisken ligge i lut blandingen 2 – 2 døgn. Fisken er ferdig lutet når den er blank og fin helt igjennom Bytt så vann to ganger pr døgn. Vannet skal skiftes 10 ganger til sammen. Da er lutefisken klar for tilberedelse, servering eller frysing.
En anbefalt lut blanding: 10 g kaustisk soda pr 3 liter vann.
Trenger du hjelp til hvordan du skal tilberede den, har du her en oppskrift på hvordan du skal lykkes.

Trinn 2.
Panneklar lutefisk er klar til servering etter 40 – 60 minutter, alt avhengig av at du har forberedt tilbehøret til dette tradisjonsrike måltidet.

Ingredienser:
2 kg lutefisk og 1 ½ ss. salt

Folg oss pa facebook liten Bullet Proof: Alltid samstemte om stilen

Kokt i ovn:
Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne eller stor ildfast form. Skinnet kan eventuelt skjæres bort før koking. Fiskestykkene ruller seg ikke sammen og ser penere ut ved servering. Dryss over salt. Dekk langpanna med aluminiumsfolie og la fisken stå i ovnen på 225 grader C i 30-40 minutter. Ovnen skal være forvarmet. Ta lutefisken forsiktig ut når den skal legges på fat. Pass på at det ikke følger med for mye vann, bruk fiskesleiv.
Når du skal velge tilbehør kan du skue til det jeg valgte å formidle til deg under avsnittet om; Tid for mattradisjoner. Generelt velger du nykokte poteter, fortrinnsvis mandelpoteter, massevis av sprøstekt bacon og smeltet ribbefett, sennep, ertestuing og flatbrød.

Drikke til denne retten:
Øl og akevitt. Rødvin benyttes også.

Ekstratipset! På www.matprat.no finner du også en beslektet oppskrift. Prøv Lutefisk med bacon. Lutefisk med bacon har i likhet med ovenstående lutefiskrett oppnådd hele 4 røde hjerter av 5 oppnåelige. Det norske folkets smak virker svært overbevisende.

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også