De DansegladePK om plateutgivelse, bransje og litt til

Letohallen
På forsiden akkurat nå

Folg oss pa facebook liten Kapellmester i Bhonus, Hans Östh

Alle vet hvem PK er! Mannen fra Stranda er kjent for alle som er glad i dansebandmusikk. Med over 30 års erfaring i bransjen er Per Kristian Støbakk, som han egentlig heter, en av våre mest rutinerte ringrever i sjangeren. Nå er han og dansefolket klar med ny plate, den 10. i rekken.

Slik ho er
…er tittelen på det nye albumet, som spenner seg fra sarte country ballader til svingende dansemusikk rytmer.
– Vi vil alltid forsøke å være uforutsigbare, og her er det alvor og humor i skjønn forening. Vi trekker inn klare country elementer i vår musikk, og dette har på mange måter blitt dansefolkets varemerke. Denne stilen har også en forteller og teksttradisjon i seg som henger godt sammen med hvordan jeg liker å skrive. Vi har også fått med oss Hilde Fjørtoft på duetten ”Du”, og det syns vi selv ble en veldig bra greie. Hilde har en flott sangstemme, er trivelig og samarbeide med, kan vår stil og formidler klart og tydelig.

Abo promo lite for teksinnlegg VAMP trollbandt Vosse publikummet

PK prøver alltid å finne et tema å spinne sine kommende tekster rundt, hvor hver enkelt melodi skal følges av en helt tydelig og klart definert historie. Han bruker gjerne egne erfaringer, rett og slett som han sier selv: Fordi han er en gjennomsnittlig kar, og mye av det han opplever gjelder for de fleste mennesker en eller annen gang i livet.
– Det viktigste for meg er at man ikke lurer hverken seg selv eller andre med forestillinger om hvem man er eller forleder andre på en slik måte at det går ut over selvfølelse og manglende respekt mennesker i mellom, sier PK. Slikt blir det historier av som andre kan kjenne seg igjen i. Mennesker med lite empati skaper som regel en dårlig historie. Likeens egoisme og de som lar seg forføre av gods og gull som lykken i livet. Glede, sorger, ydmykhet, galskap i positiv betydning, og ikke minst ærlighet er de beste stikkord for en god historie.

”Speedpoesi”
PK er en svært kreativ sjel på tekstfronten, og i de sosiale medier lar han også denne kreativiteten få fritt spillerom. Han deler velvillig egenproduserte dikt med sine facebook venner.
– Med årene har jeg blitt mer og mer glad i og fasinert av å skrive og i ordets makt. Det kan være 5 minutter over en kaffekopp om morgenen, det jeg kaller «speedpoesi» fordi det skjer automatisk og uten rettelser. Jeg syns dette er et dekkende uttrykk, da jeg kan formidle mine meninger og betraktninger uten at det tar altfor mye tid.

Her er et utdrag av PK`s skriveentusiasme:
«Oh herlige dagar og mykje stas,
sommer i solskinn og nyslått gras,
Radion pustar og peser ut ein velkjent sang,
mens latskapen trygler om å vare dagen lang.
Så eg lar alt unntatt ein ting ligge i slikt eit skin,
alt unntatt visa om deg, som slik ein dag,
kan bli virkelig fin»

Abo promo lite for teksinnlegg VAMP trollbandt Vosse publikummet

Tenke nytt
PK er en meningers mann, og har mange tanker rundt en bransje som sliter litt i motvind. Han mener at man som alltid når tidene forandrer seg må dagens virkelighet sees på med friske øyne.
– Dansemusikken er bygget opp innen rammer som er spesielle for denne sjangeren. Det finnes noen fastlagte mønstre for hvordan ei plate skal være, så det er forståelig når folk som ikke kjenner sjangeren, sier at alt høres likt ut.
Naturligvis er dette bare tullprat. Samtidig er de som har tilgang til media eller de som ofte uttaler seg, også de som har hørt minst og vet lite om særpregene til de forskjellige bandene. Det finnes få sjangere hvor kontrastene egentlig er så store som i vår, og til syvende og sist er det som alltid opp til utøverne selv. Man kan i hvertfall ikke «unnskylde» seg ut av motgang. Da har man tapt i en ellers sterk og sunn konkuranse.

PK tror alle i bransjen må bli flinkere til å forske i, eller tørre og fornye stilen sin, og ikke være redde for å bruke andre elementer i musikken. Han mener at alle ledd i sjangeren har et stort ansvar, både de som utøver musikk, de som skriver om sjangeren, de som profitterer på å være bindeledd mellom artist og arrangør.
– Ta Vagabond f.eks, de tok med rapperne Cir.cuz på en av sine låter, og dermed skapte et morsomt, interessant og underholdende uttrykk.

Litt for ofte finner vi aktører i et ellers uvanlig fint og åpent miljø som gjennom utspill, uttalelser og aktiviteter struper åpenheten de selv er en del av. Vi vil ikke bli oppfattet som «tullinger», og da må vi heller ikke oppføre oss slik. Tenker man helhetlig, bør iveren etter å fremheve seg selv tones ned og heller tenke langsiktig. Det kommer alle til gode i en noe turbulent tid.

PK mener bransjen heller ikke må være redde for å slippe nye aktører til, på denne måten vil skuta holdes flytende og nye impulser vil holde liv i sjangeren.
– Ved å utfordre sjangerens rammer kan vi appellere til et større publikum. Det betyr at vi må tørre å feile for å finne vinnerne. Det viktigste uansett vil være å slippe nye aktører til. Det kommer sjelden noe nyskapende fra de som er ferdig med dette – de som har funnet sin stil og satt sitt varemerke på kartet og er retningsgivende. Om vi ikke skaper rom for nye aktører og samtidig passer på å fortelle at alt ikke vokser inn i himmelen, vil det bli en friskere og bedre balanse mellom de etablerte og de som gjerne vil inn på arenaen.

Abonnere på De Danseglade?

Mål og visjoner for dansefolket
Han føler selv at Dansefolket (PK & Dansefolket red anm) er nærmere en noen gang i å ha funnet sitt eget uttrykk. Etter 10 år med knallhard jobbing og fokusert arbeid har de funnet noe bra å spinne videre på.
– Med utgivelsen av «Slik Ho Er», mener vi å ha konkretisert en slags mix av erfaringer fra tidligere utgivelser, uttrykk og låtvalg. Dette vil vi bygge videre på i fremtiden og om publikum gir oss samme respons som frem til i dag, har vi det vi trenger. PK & Dansefolket kjenner seg mest vel når vi føler at vi er noe mer enn et band som bare lager dansbare låter. Vi trives aller best når vi får frem et budskap i tekstene våre, når vi ser at publikum reagerer på kombinasjonen musikk og tekst. At vi «får lov» å mene noe når vi ønsker å si ting som de er uten å være redd for å bli misforstått eller oppfattet som bråkete eller utidige.

Siste utgave kjøpes her På kirkekonsert med Ole Ivars i Myrbostad kirke 6. desember

– Som en liten oppsummering, vil jeg gå tilbake til den gang vi startet og var usikre og livredde. Da møtte vi Ole Ivars under 10-årsjubleet for Tylden & Co. Siden da har vi nytt godt av måten de tok i mot oss og hva de sa. Kortversjonen er: «Så bra at det kommer til noe nytt. Det trenger vi alle. Stå på, ha troen på dere selv og gi blaffen i alle som skal fortelle dere hva dere skal gjøre. Om noen, får dere ikke mange sjanser. Men se til og bruk de som måtte dukke opp. Da blir det både morsomt og interessant å være med». Etter 10 år er det bare å si takk til Ole Ivars for de oppmuntrende ordene. Men også en solid takk til alle venner og solide musikerkollegaer vi har hatt gleden av å bli kjent med og vennskap som har knyttes. For oss har det vært en berikelse å få lov å være med. Slik håper vi også det vil bli i tiden som kommer.(tekst: Laila Røynestad, foto: Asle Strand)

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også