De DansegladeHans Östh: Jeg har hatt et fantastisk liv som dansbandsmusiker

På forsiden akkurat nå

Hans Östh, mangeårig Kapellmester i Bhonus Orkester. Hans Östh er på mange måter ensbetydende med Bhonus. Han har vært med fra starten i 1972 og fram til siste dans lørdag 24. mars 2012. Kapellmesteren Hans Östh har på en særskilt god måte ledet bandet gjennom 40 år. Med Bhonus har han opplevd gleden over å spille for 15 000 mennesker på Göteborgskalaset, men også minneverdige og morsomme opptredener for knappe 200 mennesker. En særdeles heftig opplevelse var Dansebandkryssning i Karibien. Etter denne krysningen kom albumet Karibien og melodien Karibien, «spikret» sammen av Hans Östh og Ulf Georgsson. En suksess. For ikke å glemme deltakelsen i TV programmet «Sikta mot stjärnorna» og konsert på legendariske Hollywood Palladium i Los Angeles. Kapellmester Östh er DDs gjest «På strak arm».Folg oss pa facebook liten Fra Dansefestivalen til Springsteen
Kapellmester Östh er en godt forberedt person. Alltid i rute med sitt band. Derfor er han preget av 40 år på veien. Utallige 1000 mil langs landeveier. Og det store spørsmålet har alltid vært; «Kan vi føle oss trygge på bussen»? «Kommer vi fram i tide»? En nervepirrende tanke, alltid gnagende i kropp og sjel gjennom alle år.

Abo promo lite for teksinnlegg Stena Line får hjul under kjølen

Nå er det slutt. Nå skal vi ikke lenger spille profesjonelt, forteller Hans Östh. Nå skal vi spille når det er gøy. Ikke med Bhonus til dans, men med «60’s Forever», i konserthus og innfor et sittende publikum. Östh erkjenner at det er vemodig, men tillegger at det er en riktig følelse. Det skal kjennes litt vemodig. Det har nå tross alt vært det inntektsbringende livet mitt, et fantastisk liv som dansebandsmusiker. Nå jobber jeg med salg. Jeg selger faktisk fisk og stortrives med det. Snakker med naboen hver helg og koser meg med familien min.
Kapellmesteren røper allikevel en gledelig melding. Bhonus kommer til teltet i Grönlandsparken i Malung under Dansbandsveckan i sommer. På onsdagskvelden blir det stort show med Showbandet Bhonus.

«60’s Forever» må vente.
Hva er så «60’s forever»?
Musikerne vi kjenner fra Bhonus byr på en kavalkade av melodier du alltid vil minnes i svart og hvitt. Mye nostalgi. Her serveres den ene perlen etter den andre fra Stones, Beatles, Hollies, Tremeleos, Cliff Richard & Shadows, Four Seasons med flere. Og selvsagt ikke å forglemme Beach Boys repertoaret i showet «Fun, Fun, Fun».

De Danseglade har stilt Hans Östh noen spørsmål På strak arm;
Når i livet ditt ble du første gang inspirert av dansebandmusikk – Og hvem inspirerte deg?
– Jeg ble inspirert i perioden 1970 – 1971. Et stort publikum var til stede når Flamingokvintetten spilte opp til dans. Jeg var der og det var heftig. Mange jenter foran scenen. Da fikk jeg lyst til å spille i danseband.

Hvor mange album har Bhonus utgitt?
– Med tiden har det blitt 12 album. Bhonus har alltid vært et live-band og brukt mest tid på å være på turne. Dermed mindre tid i studio og færre album. Men vi er stolte av de 12.

Hvordan vil du beskrive bra dansemusikk?
– Bra dansemusikk er musikk i alle variasjoner. Fra gammeldans til nye og gamle popmelodier krydret med klassisk helsvensk dansebandmusikk. Vi i Bhonus har variert innenfor hele spekteret. Jeg vil også legge til at det skal være en jevn og god takt.
Hvilke melodier er morsomst å spille?
– Et vanskelig spørsmål. Jeg har mange favoritter. Jeg vil trekke fram to melodier fra en artist som heter Teddy Thompson, «In my arms» og «Don’t know what J was thinking». Men en melodi som alltid går hjem er “Goa gubbar”.

Danser du, og tilfelle hva?
– Jeg synes det er gøy å danse. Har gått på bugg kurs, men det er lenge siden nå. Jentene synes at jeg danser bra, og jeg velger å tro på dem. Det gir jo litt selvtillit.

Av alle vakre dansebandtekster som finnes, finnes det noen som berører deg spesielt?
– Morsomt at du spør! Jeg synes det er viktig å synge bra tekster. Synger ikke hva som helst. En favoritt blant dansebandstekster er melodien «I ett fotoalbum». Så har vi en tekstforfatter i Bhonus, Ulf Georgsson. Han har gjort mange bra tekster. En av mine favoritter er en melodi som heter «Vindarnas vän».

Abo promo lite for teksinnlegg Stena Line får hjul under kjølen

Hva tenker du om dansebandmusikkens fremtid?
– Folk vil alltid danse. Populariteten har svingt gjennom tiår, det har gått opp og det har gått ned. Det har blitt færre dansesteder og arrangører, men akkurat nå er det mange som vil ut og danse.

Kritiske røster hevder at sjangeren danseband fremføres likelydende?
– De som har den oppfatningen tar seg ikke tid til å lytte. Jeg har vært i diskusjon med publikummere som påsto at Bhonus ikke hørtes ut som et danseband. Det forteller at de har forutbestemte meninger om hva dansebandmusikk er, og hvordan den skal høres ut. Media må ta ansvar for at folks generelle oppfatning ikke stemmer med virkeligheten.

Hvorfor opplever vi aldri noen «slemme gutter» innen dansebandsjangeren?
– Vi som spiller i danseband er svært like som mennesker som de som danser. Innen for Rock’n Roll vil man være annerledes. I dette miljøet kaster man gjerne ut en TV fra et hotellrom for å få medieomtale.

Hvilken annen musikkstil eller sjanger lar du deg inspirere av?
– Jeg liker det melodiøse. Da må det bli engelsk, amerikansk og svensk pop musikk fra 60–tallet.

Hvordan vil du karakterisere forskjellen på et dansearrangement/Dansegalla i Sverige contra Norge?
– I Sverige spiller vi ofte til dans for et publikum som synes at det bare er herlig å danse. Ingen fest. Kun vann, kaffe og en kake. I Norge er dansen en festlig anledning for alkoholholdig drikke og god mat. Selvsagt er det ikke alltid slik, men det er en forskjell som vi merker.

Bhonus som danseband er historie – Hvilke utfordringer møter du som artist og hvordan opplever du din nye musikalske tilværelse?
– Som et profesjonelt danseband spilte Bhonus til dans for siste gang lørdag 24. mars 2012. Nå er det ikke lenger et yrke. Nå spiller vi når vi synes at det er gøy. Etter flere tiår på turne er det helt fantastisk å kunne snakke med naboene i helgene. Være hjemme hos familien. Nå er jeg over i salgsbransjen og selger fisk, og stortrives med det.

Er det noen spesielle artister eller band innen dansebandsjangeren (svenske, finske, danske eller norske) som du særlig vil fremheve, artister som i fortid eller nåtid og etter din menig fremstår som spesielt gode ambassadører for sjangeren?
– Jeg er svært svak for band som har flere vokalister og som i sitt repertoar fremfører flerstemt sang. Innenfor egen sjanger må mitt førstevalg bli Arvingarna og dernest Flamingokvintetten. Flamingo var min ledestjerne.

PERSONLIG Hans Östh
Hva provoserer deg? – Folk som er uforberedte.
Beste egenskaper? – Nøyaktighet og å være godt forberedt.
Verste egenskaper? – Lat når det ikke gjelder.
Hva ønsker du deg mest? – Å være frisk.
Hva er du redd for? – Livstruende sykdom hos mine nære og kjære.
Hva leser du? – Akkurat nå Jo Nesbø. Krim er min favoritt.
Hva ser du mest på TV? – Fotball.
Favorittfilm? – Og når var du sist på kino? – Hjortejegerne, men også Hodejegerne av Jo Nesbø. Jeg husker ikke akkurat når jeg sist var på kino, men jeg går på kino 2 – 3 ganger i året.
Hva hører du mest på radio? – P4. Kanalen har blandet musikk. Fra visesang til pop og rock.
Favorittalbum (musikk)? – Alle Beatles album og særlig Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.
Hvem beundrer du? – John Lennon og Olof Palme.
Om du kunne reise tilbake i tid, når og hvor? – Ville gjerne vært tenåring på 1960 tallet. Ideelt burde jeg da vært født i 1943, men i dag er jeg tilfreds med å være født i 1953.
Hva gjør du om 10 år? – Da vil jeg sitte ute ved havet, lese en god krimroman og nyte 60 – talls musikk.
Du har fri og kan dra hvor du vil, hvor drar du? – Tyrkia, men gjerne også Thailand. Der har jeg aldri vært.
Andre personlige ting/historier du måtte ha på hjertet? – Gjennom mange år har det alltid vært en glede å få spille i Norge. Vi har opptrådt spesielt mye på forskjellige steder i Bergen. Det har alltid vært en «eksotisk» opplevelse, både det å reise og det å spille der. Generelt opplever jeg at nordmenn setter mer pris på musikken enn svensker. Det er en god følelse. (Tekst: Sven Erik Vesse)


 

Abo promo feb 2012 Bjørn Elvestad vs Åke Hank Nilsson

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også