De DansegladeDDKokken: Sunne biffvarianter i høstmørket

På forsiden akkurat nå

Høsten er her og med den mørketiden. Når vi stiller klokken fra sommertid til vintertid blir det på godt norsk «bekmørkt». Hvordan takler vi denne årstiden? Jo, vi setter oss ned med «minneboken», ser på bilder og frisker opp minnene fra en sommer med mye dans og moro. Her «hjemme» i Norden er vi glad i årstider, særlig når vi lærer oss å leve med dem. Alle årstider har sin sjarm og alle har sin forklaring. Høst, eller formidlet på en annen måte; Den frie encyklopedi. Navnet kommer av at innhøstingen av frukt, grønnsaker og korn som tradisjonelt skulle lagres til vinteren, starter i september. Og den astronomiske høsten er perioden fra høstjevndøgn til vintersolverv, og de sammenfallende astrologiske høsttegnene er Vekten, Skorpionen og Skytten. Med disse ord åpner jeg denne utgaven av matspalten med to sunne biffvarianter i høstmørket. Server gjerne begge variantene til ett og samme måltid, men test selv ut krydderbiffsalaten først og bær den smakskunnskapen med deg når du presenterer kruttbiffen for familie og nære venner. Det kan bli en gourmetisk introduksjon som klart vil vekke oppsikt.
Samtidig vil jeg at vi sammen skal gjøre livet vanskelig for bakteriene. Etter måneder med matlaging ute i friluft, trekker vi nå inn på kjøkkenet. Da er det greit å friske opp i kunnskapen om hvordan du gjør det vanskelig for uønskede bakterier å etablere seg på kjøkkenet ditt.

KRUTTBIFF
Sterke opplevelser kan noen ganger være bra og kan fungere som krydder i hverdagen. Her har du en sunn og smaksrik biffrett med bønner og ruccula. Sitter som ei kule når du vil unne deg et godt og sundt måltid. Denne retten har fått hele 4 hjerter av 5 oppnåelige.
Vi tar utgangspunkt i 4 porsjoner. Da trenger du følgende ingredienser til den smaksrike biffretten:
4 stk. biff av ytrefilet storfe
2 ss. flytende margarin til steking
1 ts. salt
½ ts. pepper
2 stk. eple
1 ss. rapsolje
2 ts. malt kanel
1 stk. rød chili, hakket
2 boks hermetiske røde bønner
4 hvitløksbåter
2 pk. Ruccula

Slik gjør du
Skrell eplene, del dem i to og fjern kjernene. Legg eplene i en ildfast form og ha på olje, kanel og chili. Sett formen i ovnen og stek på 200 grader Celsius i 15 minutter.

Krydre biffene, og stek dem på middels varme til det begynner å piple på oversiden. Snu biffene og stek videre til rosa kjøttsaft pipler frem på andre siden. Da er de medium stekt.

Ha bønner og hvitløk i en kasserolle. Varm opp og tilsett ruccula bår det er varmt.

KRYDDERBIFFSALAT
I denne retten møtes sterkt, søtt og syrlig. Snaddergodt. Behagelig metthetsfølelse og mye smak er det lett å la seg friste av. La sunnheten trumfe! Denne retten har fått 2 hjerter av 5 oppnåelige. Men jeg kan forsikre deg at den fortjener langt flere hjerter. La deg friste og du vil bli overbevist.
Jeg tar nå kun utgangspunkt i 1 porsjon slik at du selv kan teste denne ut. Faller den i smak, hvilket jeg er ganske så sikker på, er det bare å dele smaksopplevelsen med dine venner ved første anledning. Husk at dette er en enkel, smakfull og ikke minst innbydende koserett. Trekk benene opp under deg, kryp inn i sofahjørnet og kos deg med snadderet. Dann deg et bilde av farge og smak og formuler noen velvalgte ord.
Ingredienser til 1 porsjon
150 g. biffkjøtt i strimler
1 ss. peppermiks
½ stk. rød chili, hakket
½ ts. salt
1 ss. rapsolje til steking
½ pk. ferdigkuttet salatblanding
1 stk. appelsin i båter/fileter
1 stk. egg, hardkokt
1 ss. olivenolje
1 skive grovt brød

Slik gjør du
Krydre biffstrimlene og stek dem på middels varme i ca. 2 minutter. Kok egg i 10 minutter og avkjøl i kaldt vann. Skrell eggene og del dem i båter.
Legg salaten på en tallerken. Fordel appelsinbåter, eggebåter og biffstrimler på salaten.
Drypp over olivenolje rett før servering.
Serveres med grovt brød.
DRIKKE TIL MATEN
Et alkoholfritt valg, og du kan velge det ditt hjerte lyster. Men min anbefaling er en lett kullsyreholdig drikk, gjerne en lett avkjølt Farris Bris. Beveger vi oss over på en alkoholholdig variant, må det bli en rødvin. Siden det er høst og mørketid bør det bli en kraftig vin fra Rhônedalen. Vinmonopolet har et bredt utvalg til hyggelige priser.

GJØR LIVET VANSKELIG FOR BAKTERIENE

Det finnes bakterier som vi ikke kan være foruten, og bakterier vi helst bør unngå. Her gir jeg deg noen råd og tips om hvordan du kan gjøre det vanskeligere for uønskede bakterier å etablere seg i maten som du og gjestene dine skal spise.
Først ved 70/80 grader dør de fleste bakteriene. Det å ha en regel om at all maten du skal spise varmes opp til over 75 grader celsius, gir trygghet. Næringsmiddelindustrien bruker pasteurisering (72 grader i 15 sekunder) og autoklavering (121 grader celsius) for å sikre maten for bakterier.
Kulepunktene nedenfor må du alltid være bevisst
• MAT SOM SKAL HOLDES VARM FØR SERVERING MÅ HOLDES RYKENDE VARM
• BRUKER DU MIKROBØLGEOVN TIL Å LAGE ELLER VARME OPP MAT, BØR DU RØRE OM OG LA RETTEN STÅ NOEN MINUTTER SÅ VARMEN FODELER SEG JEVNT.
• IKKE SETT VARM MAT DIREKTE INN I KJØLESKAPET, DA DETTE GIR HØYERE TEMPERATUR OG DERMED BEDRE BETINGELSER FOR BAKTERIEVEKST. NEDKJØLING AV MATEN BØR GÅ SÅ RASKT SOM MULIG, SETT FOR EKSEMPEL GRYTA I KALDT VANN OG RØR OM. DEL EVENTUELT MATEN OPP I MINDRE PORSJONER SLIK AT NEDKJØLINGEN GÅR RASKERE.
• KJØLESKAPET BØR HOLDE EN KONSTANT TEMPERATUR PÅ 4 GRADER ELLER LAVERE. PAKK INN MATVARENE OG HOLD ULIKE MATVARER FRA HVERANDRE.
• MANGE TROR AT DET Å PUTTE MATVARER I FRYSEREN TAR KNEKKEN PÅ BAKTERIER, OG STAPPER RESTER SOM KANSKJE HAR STÅTT PÅ BENKEN NOEN TIMER NED I FRYSEREN. DET ER IKKE SÅ LURT. BLIR TEMPERATUREN LAVERE ENN MINUS 12 GRADER, GÅR MIKROORGANISMENE I DVALE OG VENTER PÅ VARMERE TIDER. VED 0 – 10 GRADER VOKSER DE FÆRRESTE BAKTERIENE, MEN BLIR TEMPERATUREN HØYERE, FORMERER DE SEG RASKT. BAKTERIER TRIVES BEST MELLOM 10 OG 45 GRADER CELSIUS.
• VED STEKING AV HELE KJØTTSTYKKER, JEG TENKER PÅ BIFF, KOTELETTER ETC., ER DET NOK AT OVERFLATENE STEKES GODT. DETTE FORDI AT DET ER KUN HER BAKTERIENE FINNES. LEGGER DU KJØTTET I STEKEPANNEN NÅR MARGARINEN HAR BLITT NØTTEBRUN DØR BAKTERIENE. TEMPERATUREN LIGGER DA PÅ ET STED MELLOM 160 – 200 GRADER CELSIUS. NÅ ER DU MER ENN TRYGG. DET ER DE SAMME TEMERATURENE SOM OGSÅ GJELDER WOK, MENS KOKING ELLER «TREKKING» AV KJØTT FOREGÅR VED 85-95 GRADER CELSIUS.
• KVERNET KJØTT, SOM FOR EKSEMPEL KJØTTDEIG, MÅ GJENNOMSTEKES FORDI EVENTUELLE UØNSKEDE BAKTERIER I OVERFLATEN KAN BLI BLANDET IN I DEIGEN. DE OFFENTLIGE ANBEFALNINGENE ER OGSÅ AT FJØRFEKJØTT GJENNOMSTEKES.

Velbekomme
Sven Erik Vesse

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også