De Danseglade


DDKokken serverer: Stekt ris fra Singapore

DDKokken serverer: Stekt ris fra Singapore

På forsiden akkurat nå

Abo promo feb 2012 Swingkråkene i Moss historie

Ingenting gleder meg mer en at folk flest har mat i fokus. Aldri tidligere har så mange mennesker engasjert seg i mat og drikke. Aldri før har et så stort mangfold av verdens TV – og Radio stasjoner sendt programmer om mat og vin. Dette har skapt entusiasme og kunnskap innenfor et fag som tidligere var forbeholdt faglærte. I disse dager er folk flest i stand til å lage veldig god mat hjemme i sitt eget kjøkken. Kokebøker og matspalter leses og brukes som aldri før, og vi opplever en sterk framvekst av entusiastiske hobbykokker som stadig fyller sine spisekroker med familie og venner. Det jeg personlig savner er en større fokus på urene og rene soner på et kjøkken og ikke minst fagkunnskap. Hygiene bør få et større fokus for å forebygge farlige sykdommer, fagkunnskap for å forhindre alvorlige sykdommer som følge av uvitenhet om hvordan man tryggest behandling de ulike råvarene. Dette tema skal jeg komme tilbake til i en senere matspalte i DD.

Denne gangen har jeg valgt mat fra Singapore. Originaloppskriften er et soleklart valg, men har du rester av mat som inngår i denne oppskriften, kan du allikevel trylle fram en herlig og spennende rett, selv om den avviker noe fra testvinneren fra Singapore. Jeg har i den anledning også beskrevet en annen herlig matrett, hvor ris er hovedingrediensen.

Stekt ris anses av mange som helt alminnelig fastfood og tilsvarende lite spennende. Men nå skal du og jeg erfare at stekt ris kan være et næringsrikt måltid som er raskt og tilberede. Mitt råd er å benytte upolert ris fremfor polert ris. Da beholder risen de fleste av sine næringsstoffer. Jeg tar utgangspunkt i 2 voksne porsjoner. Av ingredienser trenger vi følgende:

200 g røkt skinke
1 båt finhakket hvitløk
2 ss olje til steking
4 dl kokt basmaris eller upolert ris
2 stk gulrot i små terninger
200 g dypfryste erter
1 stk egg
2 ss fiskesaus, gjerne asiatisk
½ ts pepper

Aller først varmer du woken/stekepanen. Stek hvitløk i olje og ha i kjøttet. Ha i risen og la det steke til det er gyllent.

Bland inn grønnsaken og la det surre i 2 minutter.

Lag et hull i midten av ris blandingen og ha i litt olje, egget og rør godt.

Smak til med fiskesaus og pepper, helst nykvernet hel pepper.

TIPS som smaker
Risen som brukes i stekt ris bør være kald, så ikke den stekte risen blir grøtete. Varier gjerne med kjøtt og grønnsaker som for eksempel pølser/ vossakorv, renskåret røkt svine- eller fårekjøtt, salami / chorizo, purre, løk sopp, paprika, finstrimlet kål, aspargesbønner, ingefær, hvitløk. Du kan selvsagt også benytte frossen grønnsaksblanding. Personlig liker jeg å dekorere retten med finskårete ringer med rødløk samt å tilby meg selv og mine gjester asiatisk hot – saus som ”bordkrydder”. Rødløken seter også litt ekstra farge på retten, særlig når du benytter upolert ris. Men hva gjør man ikke for sunnheten.

Vinforslag:
Du vil sannsynligvis ikke motta kritikk for valg av vin til denne retten. Personlig foretrekker jeg en fruktig, tørr hvitvin. Den skal da være ung, frisk og lett. Trygt å vite for deg er at dette er en rett hvor du drikker det du har lyst på., hvitt eller rødt. Retten er sammensatt av råvarer som ikke støter noe fra seg. La årstiden og lyst lede deg i valget. Er du fortsatt i tvil så kan jeg nevne at i mange europeiske stater serveres ofte en lett, saftig italiensk rødvin til retter av pasta og ris. Et merketips kan i denne sammenheng være Valpolicella.

En smakfull variant

En smakfull variant når ris er hovedingrediensen er Ris a la Valencienne. Denne retten smaker fortreffelig når du bare skal kose deg med noe enkelt. Først lager vi til Riz pilaff. Det gjør du enkelt ved å frese ris og hakket løk i godt smør. Dobbelt så meget oksebuljong helles over og det hele kokes opp. Legg over i en ildfast form med lokk. Tilberedes ferdig i ovn i ca 20 minutter ved 180 grader Celsius. Om nødvendig tilsett mer oksebuljong.
Bland forsiktig risen med spekeskinke oppskåret i terninger, pimentos i terninger, tomatconcassè og erter. Server et glass kaldt duggfriskt øl, enten med eller uten alkohol. Selvsagt kan du også her benytte vin som nevnt under stekt ris fra Singapore. Velbekomme.

Concassè = grovt hakket.

Gullskoen promo feb 2012 Swingkråkene i Moss historie

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også