De Danseglade


DDKokken serverer: Jegerfrokost

DDKokken serverer: Jegerfrokost

På forsiden akkurat nå

I vår matspalten denne gang vil jeg at vi skal nyte en God Jegerfrokost. Du trenger slett ikke være jeger for å nyte denne retten med speilegg, bacon og bønner. Litt assosiasjoner for denne retten fikk jeg i Dalarna sist sommer og fra Sten Anderssons utsagn innenfor sosiologisk gastronomi, hvor han uttaler; “Mor er kjøttkaker, Sverige er falukorv, Norge er geitost”. Da kan vel Dansbandsveckan by på Jegerfrokost? Og når det gjelder årstid – “Vi er vel litt jegere hele året”.

I dette området er det store områder med villmark og dype skoger der det fins storvilt som elg, bjørn, ulv, djerv og gaupe. Den urørte naturen innbyr til en rekke fritidsaktiviteter, også laks og ørretfiske. Men for mitt vedkommende står dansen i fokus. Det kan bli sene netter og da kan en litt sen men kraftig frokost smake før dagens formiddagsprogram starter opp i sentrale Malung.
Av fem hjerter oppnår denne retten hele fire hjerter av nordmenn som villig tester oppskriftene på www.matprat.no
Retten er rask å lage. Du bruker knapt 20 minutter såfremt alle ingrediensene er på plass. Jeg tar utgangspunkt i 2 porsjoner.

Ingredienser
2 stk. egg
2 skiver brød
2 ss. smør
100 g bacon
1 boks hermetiske tomatbønner

Slik gjør du
Smelt smør i pannen. Knekk eggene over pannen og stek dem ved svak varme til hviten så vidt er stivnet. Legg speileggene over på smurte brødskiver.
Stek deretter bacon og varm tomatbønnene.

Server speilegg med bacon og varme tomatbønner til en god jegerfrokost.

Til drikke anbefaler jeg et stort glass med iskald melk eventuelt juice med melon og isbiter. Ønsker du en frokostjuice som gir ekstra energi om sommeren tar du noen kvaster sitronmelisse, noen myntekvaster, saften av ½ sitron, ¾ dl. eplejuice og ¾ dl. mineralvann. Støt urtene og tilsett sitronsaften. Hell saften i et høyt glass. Tilsett eplejuice og mineralvann. Serveres avkjølt.
Beslektede retter til Jegerfrokost er Pytt i panne med speilegg og Karbonade med speilegg.

Reisetipset
Siden jeg denne gang har trukket frem en matrett med assosiasjoner til natur synes jeg det vil være på sin plass å gi deg et reisetips til et tilsvarende naturområde. Det må bli Matveien gjennom Dalsland. Gjennom sine dype skoger, tusenvis av sjøer og frodige landbruk, er det duket for fest på Dalslands middagsbord. Innsjøfisk, storvilt og spesialiteter som bever er bare noen av herlighetene steder som Falkholts og Baldersnäs serverer. I tillegg fins det mange flotte spisesteder i Åmål og Bengtsfors.
I en senere matspalte skal jeg presentere en god storviltrett.

“ Mor er kjøttkaker, Sverige er falukorv, Norge er geitost.
Sten Andersson

FAbonner på DD knapp e1319455816692 Vi danset til Contrazt på Slobruara sin bok; Matens roller. Sosiologisk gastronomi.

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også