De DansegladeDDKokken: God og enkel grillmat på sensommeren

På forsiden akkurat nå

SUNN SOMMERMAT PÅ GRILL ELLER UTEN GRILL
Tiden er inn for å nyte de lange og frodige sommerdagene. Vi har vært tålmodige. Etter mørketiden trenger vi lyset. Vi kjenner at kroppen «skriker» etter sol og varme. Og i det øyeblikket solens varme stråler treffer vårt bleke legeme, kjenner vi at det gjør godt. Det gjør så godt at kroppens alle mekanismer mobiliserer. Vi kjenner og føler på det gode liv, minnene, opplevelser i naturen med kjære og kjente. I erkjennelse av vårt vesen er vi knyttet til andre, også når vi ikke vet det, så spørsmålet er bare hvor bevisst vi knytter båndene. Uansett hvor vi er eller hvordan vi lever, er muligheten der for å oppleve grenseløs kjærlighet. Kjærlighet til alt og alle vi er glad i. Kjærlighet til mennesker vi deler våre mest intense gleder sammen med. Og til alle villrosene. Blomster gjør alltid oss mennesker bedre, lykkeligere og mer hjelpsomme. De er både solskinn, mat og medisin for sjelen. Plukk villblomster. Sett dem på matbordet.Folg oss pa facebook liten Fra Dansefestivalen til Springsteen
For mange av mine lesere i DD er fellesnevneren DANS. Vi danser hele året, men sommerdansen er spesiell. Om sommeren treffes vi nær dansebanen i den frie natur, ved sommergrillen eller under eika. Vi dekker matbordet. Mattipset denne gang er sunn sommermat på grill eller uten grill. Rettene er innbydende og raske å tilberede. Grillretten er nok en sommerfavoritt nummer én hos både stor og liten. Og glem ikke god og forfriskende drikke. Den bør være avkjølt. Vinforslaget til sunn sommermat er en frisk og avkjølt Rosévin. Min alkoholfrie favoritt er Herrljunga Äpplecider. Vann med isbiter og sitron er selvsagt et forfriskende alternativ
Velbekomme.
SVEN ERIK VESSE
Grillet hawaiiburger
En sunn hamburger med smal av sommer. Det er enkelt å lage sunn grillmat. Det er bare å legge sunne inn på grillen.
Porsjoner: 4
Ingredienser
400 g karbonadedeig
1 ts salt
½ ts pepper
4 ss salsa
2 ss olje
4 stk. grove hamburgerbrød
8 stk. salatblad
4 stk. ananasringer
2 stk. tomat i skiver
1 stk. rødløk i tynne skiver
¼ stk. slangeagurk i skiver
Dressing
4 ss kesam mager, 1 %
2 ts søt chilisaus
Slik gjør du
1.
Bland godt sammen karbonadedeig, salt, pepper og salsa. Form deigen til 4 burgere.
2.
Pensle med litt olje og grill burgerne 4 – 5 minutter på hver side.
3.
Bland sammen kesam og søt chilisaus.
Server burgeren på hamburgerbrød med salat, ananas, tomat, rødløk og agurk. Topp det hele med dressing.
Tips: Hvis du vil ha ketchup og sennep, velg gjerne uten tilsatt sukker.

Sommerskinke med potet- og urtesalat
Deilig sommermat som er enkel å lage og super å ta med seg ut i naturen, på stranden eller hvor du måtte velge å dele gode matopplevelser.
Porsjoner: 8
Ingredienser
1 ½ kg røkt skinke
1 ½ kg nypotet
1 dl friske hakkete urter f.eks. rosmarin, basilikum, timian
1 stk. purre, det hvite. Velg gjerne vårløk som strimles
100 g sylteagurk, hakket
Dressing
2 stk. eggeplomme
4 stk. ansjosfileter
1 båt hvitløk
4 ss parmesan, revet
4 ss vineddik
2 dl olivenolje
2 ss worchestershiresaus
Salt og pepper
Eventuelt litt vann
Slik gjør du
1.
Del de største potetene i to. Kok dem knapt møre. Hell av vannet og la potetene dampes tørre. Avkjøl.
2.
Bland eggeplommer, ansjos, hvitløk, parmesan og vineddik og kjør det sammen i hurtigmikser eller med stavmikser. Spe inn olivenolje litt etter litt og smak til med Worchestershiresaus, salt og pepper. Spe sausen med litt vann om nødvendig.
3.
Hell det meste av dressingen over potetene og bland alt. La stå og trekke smak en stund. Smak deretter til med salt og pepper. Server resten av dressingen ved siden av.
Sommertallerken med egg og skinke
Har du lyst på god og enkel sommermat – uten å grille? Da bør du satse på en sommertallerken med egg, sommerskinke, tomat og mozzarella. Mer komplisert trenger det ikke være!
Porsjoner: 4
Ingredienser
6 stk. egg
12 skiver kokt skinke
2 stk. tomat
2stk. mozzarella
½ stk. løk i ringer
8 blad frisk basilikum
Slik gjør du
1.
Kok eggene i ca. 9 minutter. Avkjøl dem i kaldt vann. Skrell eggene og del dem i fire.
2.
Anrett alle ingrediensene på porsjonstallerkener.
3.
Server med godt brød og aioli eller en urtedressing.
OBS!!
Hva er Aioli?
Aioli er morsom å lage. Hvor mye hvitløk du vil ha bestemmer du selv. Du trenger følgende ingredienser: 3 stk. eggeplommer, 1 fedd hvitløk, 2,5 dl. olivenolje, 1 knivsodd cayennepepper, 1 ts sennepspulver, 0,5 stk. sitron pluss salt og pepper.
Fremgangsmåten er kurant. Pisk eggeplommene godt sammen. Knus hvitløkfeddet med en hvitløkpresse og ha i bollen. Pisk den godt inn. Ha i en dråpe solsikkeolje. Pisk det godt inn. Fortsett med å ha litt og litt olje og pisk inn. Ha i cayennepepper og sennepspulver. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Nydelig godt. Her blir det mye matglede.

«
Villblomster på bordet er både solskinn, mat og medisin for sjelen.
DD – kokken

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også