De Danseglade


David Foss: Løsningsorientert perfeksjonist

David Foss: Løsningsorientert perfeksjonist

På forsiden akkurat nå

Vi kommer fremover til å publisere artikler som har stått på trykk i De Danseglade tidligere. Dette kan være artikler om personer knyttet opp mot bransjen, intervjuer og lignende. Denne gangen publiserer vi en artikkel som stod i De danseglades februarnummer 2011, og han vi snakket med var David Foss, vokalist i Fernando.

Det finnes mange gode vokalister her til lands. Innenfor alle sjangere. Noen er mer i rampelyset og har fått mer spalteplass enn andre. Vokalist og låtskriver David Foss er derimot en beskjeden herre, men han spiller på flere strenger enn mange er klar over.

DD har møtt Fernandovokalisten bak spakene i Gjøvik Lydstudio – mens han finpusser bandets nye plate. Han er typisk norsk, med glimt i øye og mye humor. Det er flere sesonger siden han hadde pannlugg, men med lite hår og en spektakulær latter får han deg i godt humør – umiddelbart. David Foss har drevet med musikk siden han var tre år gammel. Da fikk han sitt første trekkspill. Spilte til dans for første gang som 13 åring. Hans mor og far drev Oslos største musikkforretning på 70 og 80-tallet, med musikkskole og full pakke. Davids mor var utdannet musikklærer ved konservatoriet i Oslo. Hun ble norgesmester på konsert-trekkspill hele tre ganger.

På flyttefot
– Vi flyttet fra Oslo til et nedlagt småbruk i Etnedal på slutten av 80-tallet. En dag tok jeg på meg regntøyet, satte meg på mopeden og kjørte til Dokka. Jeg var 16 år og min stefar hadde gitt meg det glatte lag, forteller David vemodig. Jeg livnærte meg på lånte penger fra min bestemor. Kjøpte etterhvert et Technics orgel og tok strøjobber rundt forbi. Senere ble jeg senterleder på Dokka og drev på det meste tre butikker samtidig, forteller kremmer Foss. Han har aldri stått sist i køen når det har vært behov for kreativitet og pågangsmot.

 


Nye muligheter i Fernando

Blått en dag fikk han en henvendelse fra gutta i Fernando om å være med i bandet som vokalist. Det ga Fossærn nye muligheter.
– Den oppbakkinga jeg har fått av dem har gitt meg selvtillit av fjell, sier David med løftet hode. Gutta er helt fantastiske. Jeg har tro på det jeg driver med. Både på musikalske prestasjoner som vokalist, komponist og leder av bandet.

Med baller og groove
Nå begynner det å svinge i Gjøvik Lydstudio. David har tatt fram toraderen og klemmer i vei på en gammel slager. Brått tauer han med seg undertegnede inn i studio for å høre et par låter av Fernandos nyplate. David har skrevet både tekst og melodi, arrangert og produsert det meste. Han serverer noen delikate varianter fra råmiksen.
– Dette er ferskvare, humrer Fossærn. Et resultat av tiden i Fernando. Det skal låte rampete, med baller og groove. Samtidig som vi har gått inn i oss sjøl og kjent på følelsene. Fernando er i utgangspunktet et danseband, men her åpner vi for båsmentaliteten. Musikken skal naturligvis være dansbar, men samtidig må vi få med oss ungdommen. Vi må ikke bli en utdøende rase med gamle gubber som reiser rundt i buss og spiller gamle svensktopplåter, sier en noe alvorlig David Foss.

Folk må gidde å høre på
Jeg hater intetsigende låter. Folk må gidde å høre på. De nye låtene må handle om noe som folk kjenner seg igjen og føler seg hjemme i. Eller rett og slett
humor. Du får ikke meg til å skrive ei låt om: – Jeg elsker deg, savner deg, lengter etter deg…… Jeg prøver å unngå de enkle flosklene og klisjeene. Ingen tvil om at Fernandos nye plate kommer til å vekke oppsikt og skape ny danseglede rundt om i det ganske land.

Studioeier
I 2009 kjøper David alt innventar og utstyr i Gjøvik Lydstudio av Arild Berg. Han pusser opp og gjør “låven” enda triveligere. Selveste Morten Nyhus fortsetter som hovedprodusent. Hans rykte sier det meste.
– Alt og alle har jo vært innom her, sier David med et smil. Ole Ivars har vært her siden det var nytt. Pågangen er meget god og vi ser mange muligheter i et spennende marked.

Aldri fornøyd
Beskriv deg selv!
– Alltid positiv, løsningsorientert og en allsidig perfeksjonist. Jeg blir aldri helt fornøyd, og jeg finner kun 90 prosent, ikke de siste 10.

Ditt største forbilde?
– Min mor – som døde av kreft i 2001, bare 59 år gammel. Hun var alltid positiv og evig optimist. Gledet seg til å stå opp hver morgen. Hun satt i senga dagen før hun døde og gledet seg til å feire 60-års dagen. Måten hun angrep hverdagen og problemene på, imponerte meg, forteller David rolig.

Hva rører seg i sjela til David Foss?
-Finne ting som gir livet mening. Både rundt familien og i jobbsammenheng. Har vært arrangør og produsent for de to siste platene til Contrazt. Den siste har jo solgt til gull. Ole Ivars er lokomotivet her i Gjøvik Lydstudio og blant mine aller beste musikkvenner. Veldig artig å kore på deres siste plate “Stjerneklart”. Få også med mitt gode forhold til Leif Dybendal, han er en kjernekar.

David har rundet de 40 og er gift med Marie. Nylig fikk de en liten datter. Likevel har han tid til det meste og er alltid like imøtekommende. Han strutter av livsglede, godt humør og pågangsmot.
Hva er ønskene for fremtiden?
– Det hadde vært morsomt å se noen av de gamle revene igjen – her i studio, kommer det kjapt fra en strålende opplagt David Foss.

Vi kommer garantert til å få høre mye fra Fossærn i tiden som kommer, og ikke minst blir det spennende å høre Davids siste prosjekt med Fernando. En grensesprengende cd fra sjefen sjøl – i “låven” i Hunndalden. (Tekst og foto: Arild Hansen)

 

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også