De Danseglade


Ørnulf Holthe: Evig ung musikalsk gründer

Ørnulf Holthe: Evig ung musikalsk gründer

På forsiden akkurat nå

Grunnsteinen i Gluntan, Ørnulf Holthe gjør det igjen. Med 1.5 millioner solgte plater og etter over 30 års fartstid i Gluntan er Ørnulf plateaktuell på nytt. Sammen med gutta i Ole Ivars og Morten Nyhus, i studio på Gjøvik, er den nye CDn «Mellom himmel og jord» blitt til en samling med sanger og salmer som vi alle er så glade i.

Audun Tylden
– Det var Audun Tylden som ringte meg i fjor høst og spurte om jeg kunne tenke meg å gi ut en cd med noen av de aller vakreste salmene og sangene vi har, forteller Ørnulf til DD. Jeg trengte ikke betekningstid, og svaret mitt var selvsagt et rungende ja. Konseptet var allerede klart. Han ville at jeg skulle synge noen av de vakreste salmene og sangene vi alle er så glad i.
Jeg synes det er trist at Audun ikke fikk oppleve å få høre det endelige resultatet. Men det gleder meg stort at publikum har gitt meg meget gode tilbakemeldinger. Fikk faktisk min første sekser i avisen Glomdalen, og det satte jeg stor pris på forteller Ørnulf. Som også kan fortelle at det blir flere kirkekonserter i år, som følge av cd utgivelsen. Først ut blir den 25.november i Orkdal kirke sammensatt med Orkland mannskor.
– Dette gleder jeg meg stort til, sier en svært oppglødd Ørnulf til DD.

Abonnere ulike fonter du også1 Vi danset på Jorekstad med Ingemars og Anne Nørdsti på fjerdedagsfest

Gluntarne
– Vi var tre kollegaer i posten i Trondheim som alle hadde musikalske interesser og som brukte garderoben på jobben som øvingslokale. Det var Hans Thoresen og Torbjørn Strøm som ble med meg i 1965. Dette resulterte i noen opptredener i mindre lag og bryllup i Trøndelag. Vi kalte oss da for «Gluntarne», men etter noe tid kom vi i kontakt med «restaurantkongen» i Trondheim på den tiden, Martin Michalsen. Han ville gjerne slippe oss til, en visegruppe, som skulle underholde gjestene på hans restauranter i byen. Martin Michalsen syntes ikke det passet med navnet Gluntarne, det ble for mye svenskpreget. Skal det være noe, så må det bli Gluntan, mente Martin og det ble det også.

Eventyret
I 30 år dro gründeren Ørnulf Holthe langs landeveien sammen med sine gutter i bandet. Det ble etter hvert en fantastisk reise. De ble det første ekte trønderske bandet som spilte til dans i sør Norge. I tillegg til sin faste plass som vokalist i bandet Gluntan i 30 år, har han laget det aller meste av tekster og melodier som bandet har servert oss publikum opp gjennom årene. Singelplater og LP plater kom på løpende bånd. Låten som vi alle husker «Langs hver en vei» ble solgt i 60000 eksemplarer på noen få uker. Gutta i Gluntan var blitt rikskjendiser og alle ville gjerne ha dem til å underholde og spille til dans. Ørnulf har bare gode minner fra disse årene langs veien, på hver en liten og stor scene i vårt langstrakte land.

Så lenge det var gøy

Etter 30 år med bandet Gluntan var slitasjen begynt å merkes, som rimelig var.
– Jeg hadde lovet meg selv at jeg skulle drive med dette så lenge det var gøy, sier Ørnulf. I 1995 satte jeg stopp for turnelivet. Men mine interesser for musikken fulgte meg heldigvis videre i livet, og etter en lang pause kriblet det i kroppen igjen og i 2008 ble Ørnulf og Sluskan en realitet (Ørnulf med fullt band). Vi fikk igjen oppleve den legendariske Ørnulf Holthe spille opp til dans, slik han gjør bedre enn de fleste andre.
Det har nå gått over 40 år siden «Langs hver en vei» utkom på plate første gang. Det var i Gluntans storhetstid, men du verden så heldige vi er som har Ørnulf Holthe fortsatt med oss i bransjen.

Gleder meg hver dag
Ørnulf kan ikke få fullrost gutta i Ole Ivars tilstrekkelig, og spesielt William Kristoffersen, for hans innsats med tekstene på den nye cd`n «Mellom himmel og jord».
– Vi hadde det fantastisk fint sammen under innspillingen i studio. Og jeg gleder meg også til hver eneste dag jeg får oppleve med sang og musikk.

Hva som blir det det neste som kommer fra denne legendariske trønderen, vi l fremtiden gi oss svaret på. I mellomtiden må vi ikke glemme å takke Ørnulf for alt det han har gitt av «lys og varme», slik en annen stor musikalsk trønder sier det.

Abonnere ulike fonter du også1 Vi danset på Jorekstad med Ingemars og Anne Nørdsti på fjerdedagsfest

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også