De Danseglade


The Playtones: Takler kritikken

The Playtones: Takler kritikken

På forsiden akkurat nå

Vi traff dem tidligere i Malung. Fem musikere som ikke helt forstår hva som har skjedd det siste året. Ingen av besetningen hadde sett for seg en musikalsk karriere innen dansband. Kanskje ikke så rart. The Playtones er i fremførelse milevis fra tradisjonell dansebandmusikk. De er mer å betrakte som ett Rock’nrolldanseband.

Swinger så det rekker
Like eller ikke like. Kritiske røster hevder at The Playtones inntreden i dansebandmiljøet er ”gift” for sjangeren. Men The Playtones vant den svenske dansbandskampen og ble hedret med to Guldklaver i Malung. Deres album Rock’n’roll Dance Party solgte direkte til både gull og platina. En fantastisk start innenfor en sjanger de knapt hadde noe forhold til. Men som Pär ”Svante” Sennerhall uttaler, – Kanskje er det ikke lenger så interessant å definere hva som er dansebandmusikk eller ikke. Dansemusikk er helt enkelt musikk som man danser til.
Og det svenske folket vil danse til The Playtones. 50–tallsmusikken deres swinger så det rekker.

Bugg eller foxtrot
Fra å være et partyband til det å fremstå som et danseband krevde store omveltninger. Fra starten hadde de ingen turnebuss. De var lite trent i å rigge opp og rigge ned, og måtte tilpasse seg regelen om å spille to raske melodier etterfulgt av to rolige melodier. Det å lære å kjenne dansefolket har vært krevende, forteller Stefan Jonasson. Stefan erkjenner også at bandet måtte skolere seg selv i hvilke melodier som er bugg og hvilke melodier som er foxtrot. Og bugg er ikke ett tempo, men kan variere i en rask bugg og i en roligere bugg. Ufordringen har hele tiden vært å lære dansefolket å kjenne og å forstå at forventningene er ulike, alt fra dansested til dansested. Dette er erfaringer som de tradisjonelle dansbandsmusikerne har fått inn med ”morsmelken”. På jomfruturen var det godt å reise sammen med dansebandet Titanix, som erobret 2ndre plassen i dansbandskampen. Og Stefan legger til; – Besetningen i Titanix har vært helt utrolige. De har hjulpet oss mye og ikke minst lært oss mye. Uten deres hjelp hadde det tidvis ikke blitt noen opptreden og ei heller noen dansekveld, uttrykker en ydmyk Stefan.

Abonner på DD knapp e1319455816692 Vi danset til Contrazt på Slobrua

Enkel musikk i ”ny drakt”
I Sverige viser folkets stemmer at flertallet vil høre gamle dansebandmelodier, gjerne ”i ny drakt” og i et raskere tempo. Et eksempel på det er vinneren fra 2008 Larz-Kristerz. Larz-Kristerz spiller melodier fra 60 og 70 tallet og benytter kostymer fra samme tidsperiode. The Playtones rette miljø er ett 50-talls kafé og i likhet med Larz-Kristerz benytter heller ikke The Playtones data hjelp. Det skal høres ekte ut, slik musikken fremsto på 50-tallet. Stefan Jonasson er sterk og klar og vil ikke fravike denne grunnregelen for bandet. – Vår musikk är jävligt enkel, vi kör inga svåra låtar, sa datorer behöves absolutt inte. Bandets forbilder er så klart Chuck Berry og Jerry Lee Lewis.

Ett år i dansbandsbransjen
Stefan Jonasson har følt på det å være frontfigur i ett danseband. Den tanken hadde aldri slått ham før deltakelsen i den svenske dansbandskampen var et faktum. Knappe året etter kjennes det bra. Jonas liker egentlig ikke å plassere band i ulike kategorier. – Många dansband är skitbra toppenband med proffsmusiker! Vi är snarare något helt nytt – ett rock`nrolldansband, uttalte Stefan til pressen under Guldklaven i Malung. Passende kan være å gjengi musikeren, diplomaten og komponisten Ulf Georgsson i Bhonus Orkester. I det selebre selskap ble han tildelt Årets SKAP – stipendiat, hvor han uttalte; ”Tack musiken för att du finns!”. Og Ulf har mange med seg i at mangfoldet er viktig. Dansemusikken sprer glede og omtanke enten den fremføres av Thorleifs eller The Playtones, understreket Ulf Georgsson i Bhonus Orkester.

Medlemmene

Stefan Jonasson (32)
Piano, akustisk gitar og synger. Frontfigur med solid musikalsk erfaring. Har spilt med Boppin’ Steve & The Playtones (her trommer), som soloartist og band, The Comets, The Refreshments, Eva Eastwood, Jerry Williams, Domesttic Bumblebees, Wildfire Willie & The Ramblers

Pär ”Svante” Sennerhall (49)
Trommer

Andreas Carlsson (36)
Gitar og koring

Peter Andersson (34)
Pedal Steel gitar.

Mathias Schertell (37)
Kontrabass og elektrisk bass

Artikkelen stod på trykk i DD desember 2010

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også