De Danseglade


DDKokken serverer; Svensk Sjømannsbiff

DDKokken serverer; Svensk Sjømannsbiff

På forsiden akkurat nå

Sven Erik poserer med kokkelua påDet er kvaliteten på råvarene og ditt arbeid som avgjør om maten skal bli god eller uforglemmelig god. Og med kvaliteten mener jeg kvalitet og ikke pris. Vi må med andre ord lære oss hvordan varene skal se ut, smake og føles. Vi må også lære oss hvordan de oppfører seg i forhold til varme og til andre smaker. Husk at det er du som bestemmer om maten skal huskes, ikke prislappen på råvarene. Og som jeg har påpekt tidligere; det er du som er kokken – jeg gir bare rådene.

I dag blir nye kreasjoner innen mat høyt verdsatt, men samtidig er det ekstra viktig å huske på og å kunne grunnbasis, historie og tradisjoner om og med mat. Jeg har alltid vært tydelig på at tradisjon smaker. Derfor; sats ikke bare på blendende vakker tillaget mat. Mat som virkelig smaker godt krever tid og gode forberedelser. I denne retten er marinaden av stor betydning for smaksopplevelsen. Men det er ingen heksekunst. Er interessen først tilstede, vil resultatet alltid bli godt.

Min oppskrift på Svensk sjømannsbiff håper jeg vil være en inspirasjonskilde for deg. Du vil garantert motta mye anerkjennelse og ros for denne retten. Den er gammel og klassisk, men er retten som med positivt fortegn vil bli husket. Og siden det er du som er kokken har du rett til å eksperimentere. Er du glad i tomater kan du for eksempel tilsette en boks eller to med hakkede tomater. Gi bare beskjed til dine spisegjester at du har beveget deg litt utover det som er grunnoppskriften, den originale og klassiske varianten. Dette er informasjon som bare er positiv for de som venter på noe godt å spise.

Svensk sjømannsbiff er retten som med fordel kan tillages for senere benyttelse. Retten blir bare bedre og bedre, men må oppbevares kjølig.

Denne sommeren laget jeg en god porsjon med sjømannsbiff. Første del av reisen gikk fra Bergen til Lillehammer i vår campingbil. Det ble en uforglemmelig tur med det beste på menyen. Rykende varm sjømannsbiff med verdens beste isvann. Retten inneholder ingrediensene som tradisjonelt etterlengtes i det norske kostholdet. Kan det bli bedre?

Ingredienser (4-5 porsjoner)
500 – 600g benfritt oksekjøtt av lårstykket eller lårskiven (kjøp gjerne en benfri oksesteik, beregn 300g kjøtt pr person)
1 ts malt allehånde/timian
1 laurbærblad
300g selleri
1 flaske godt øl, helst bayerøl (ca. 5 dl)
Hvetemel
2 ts havsalt
2-3 ss smør eller margarin, spe gjerne på med 1 dl solsikkeolje
2-3 ss løk skåret i tynne skiver, gjerne kepaløk
4-5 gulrøtter skåret i skiver
10-12 poteter (kokefaste) skåret i skiver
Fremgangsmåte
Stell og skjær kjøttet i tynne skiver, ca 10-15mm tykke. Gni det inn med allehånde og det finknuste laurbærbladet.
Legg det ned i en skål og slå ølet over. La kjøttet ligge i marinaden noen timer (gjerne natten over), ta opp skivene, la dem renne av seg og vend dem i mel blandet med salt.
Stek biffene raskt i godt brunet smør i brennvarm stekepanne, ta dem opp og fres løken og gulrotskivene i stekefettet.
Legg skiver av poteter, kjøtt, selleri, løk og gulrot lagvis i en smurt ildfast form – første og siste lag et skal være poteter – og strø salt og allehånde mellom hvert lag.
Sil over ølet som biffene har ligget i, legg lokk (folie) på formen og kok sjømannsbiffen i god varm ovn, 250 grader celsius, i 1 ½ time, eller til retten kjennes mør. Det er lett å prøve; en tynn, skarp forskjærskniv skal nesten av seg selv skjære like ned til bunnen av formen når sjømannsbiffene er ferdige.

Den klassiske sjømannsbiffen kokes i kraft eller steikesjy og er sjelden tilsatt gulrøtter. Årsaken i sin tid var mangelen på gulrøtter.

Er du på tur med campingvogn eller campingbil kan sjømannsbiffen syde i en stor kjele.
Den svenske sjømannsbiffen skal serveres rykende varm fra langpanne eller fra gryte og legges direkte på tallerken.

Drikke
Et stort glass kaldt, dukkfriskt øl er å anbefale. En rødvin som virkelig passer denne retten er en fruktig rødvin fra Nord-Italia, gjerne en Bardolino fra Piemonte.

Et alkoholfritt alternativ er isvann med krystallkubber. Tilsett i 1 liter vann 1/8 teskje blå konditorfarge og èn teskje havsalt. Varm opp og rør om. Kjøles og fryses som is kubber. Tilsettes kaldt friskt vann etter behov. Når isen sprekker ser det ut som en isbre som kalver.

Velbekomme!

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også