De Danseglade


Stilren og folkelig spellemann

Stilren og folkelig spellemann

På forsiden akkurat nå

Han er født og oppvokst så langt vest man kommer på fastlands Norge – på vakre Stadlandet. Med egen frisør og sminkør, fast klesbutikk og med ku, hest, hjort, høns og gård i hjembygda Sandane – er Steinar Engelbrektson en spellemann med mange jern i ilden. Alltid stilren tilstede. Både hjemme og på spillejobb – landet rundt.

Har du gjort en avtale med Steinar Engelbrektson, så kan du være sikker på
at han holder klokka, selv om han er en herre med mange jern i ilden – samtidig. DDs utsendte er på vei over fjellet for å møte bonden og spellemannen hjemme
i Sandane. Jeg er kommet til Gol og telefonen ringer.
– Hei det er Steinar, hvor langt er du kommet? Jeg er hos frisøren. Kan møte deg utenfor G-sport butikken i sentrum – klokka to.
Jeg ankommer Sandane til avtalt tid. Steinar kommer nyfrisert og smilende mot meg – på slaget to. Han er god på timing. Alt er lagt til rette for noen kreative og spennende dager i Sogn og Fjordane. Vakker natur og kjente landemerker. Steinar liker å være forberedt og ligger i forkant av begivenhetene når han vet at pressen er til stede. Nå er han ute med sin sjuende plate “Terningen er kastet”.

Vestkappgutt
Steinar så dagens lys i Stadlandet – midt på sekstitallet. Så langt vest du kommer på fastlands Norge. En spektakulær natur omkranser denne lille bygda. Oppe i fjellskråningen ser du veien smyger seg over mot Vestkapp-platået. I disse kilometerlange og bratte bakkene kjørte Steinar rattkjelke som ung gutt. 13 år gammel spilte han til dans for første gang i bandet “Vestkappgutane”. De øvde hjemme i kjelleren til Steinars mor. Da Steinar fylte 17 flyttet han fra bygda for å gå på skole.

Bonde og jeger
En kort biltur utenfor Sandane sentrum ligger gården til Steinar og kona Nina.
I 1989 traff han sin kjære. De overtok hjemgården til Nina i 1995. Den niende i niende 2000 giftet Steinar og Nina seg. Den niende i niende 2009 feiret de ni års bryllupsdag. Slå den. Sammen har de døtrene Kristianne (11) og Emilie (9). Da vi ankommer gården er det liv og røre på alle fronter. Seks høner tripper lett rundt på plenen, mens tre hester ønsker oss velkommen ved låvebrua. Katten ligger i stabilt sideleie oppe på vadsekkene til Steinar, og ser ut til å nyte tilværelsen. Inne i fjøset er kona i full gang med dagens melking av femten kyr. Med en kvote på 95.000 liter, legges det ned mange timer i fjøset. Der er det Nina som er sjefen. Inne på veggen henger det flere utmerkelser på førsteklasses melk. Kommer du i prat med Steinar om jordbrukssamvirke, Tine og Q-melk – så blir han engasjert. Han står urokkelig fast på Tine som den ledende melkeleverandøren til det norske folk.
Snekker og rørleggere er i ferd med å lage nytt bad i hovedhuset.
– Middagen er klar om en time, sier Steinar – før han forsvinner inn til håndverkerne for sjekke at alt er i vater.
Gården ligger opp mot fjellene med fantastisk utsikt mot fjorden og Sandane sentrum. Hjorten løper forbi og aner fred og ingen fare. Steinar byr på eksklusiv og hjemmelaget middag. Nydelig hjortepølse med tilbehør.
– Denne hjorten har jeg felt rett på nedsiden av huset her, smiler Steinar stolt.
Han skøyt en bukk på 95 kg den første dagen av jakta i september 2010. Gården har sammen med seks nabogårder fellingstillatelse på 18 dyr i året. Oppe på loftet henger det hjortepølse til tørk. Steinar ser med tilfredshet ut av kjøkkenvinduet og ser gårdsgutten er i full gang med å kappe ved.
– Jeg leverer en del favner til folk her i bygda, sier vedmannen – mens han kløyver en ny bit av den velsmakende hjortepølsa. Brått ser han på klokka. Tar telefonen og ringer til sin faste klesbutikk – Wagner i Sandane. Gjør avtale om å finne fram bukser og skjorter i matchende farger.
– Tiden flyr, sier Steinar. Vi må hente nye klær før det stenger.
Et fortreffelig hjortemåltid er over og vi kjører til Wagner.

Stilren
Er du en jålebukk, Steinar?
– Nei jeg er en offentlig person og må føle meg vel. Det er viktig å være velkledd i alle sammenhenger. Det forteller mye om deg som person. Hos Wagner ligger en stor haug med klær klart til spellemannen. Han tar en rask titt på kleshaugen, ser seg rundt i butikken og lurer på om det kan være mer å hente. Damen bak disken vet svært godt hva Steinar liker.
– Jeg tror jeg har funnet fram noe for en hver smak, smiler den hyggelige Wagner-damen.
– Bør jeg ikke ha noe mer i sort og grønt?, spør Steinar. Nå er han i siget.
– Du kan komme tilbake med det som ikke passer, sier damen bak disken og smiler bredt.
Sannsynligheten for at Steinar beholder alt er faretruende stor. Selv om han får gode priser på bunken med bekledning, så er nok kona av og til en smule fortvilet over Steinar`s kjøpelyst. En meget fornøyd Seinar Engelbrektson forlater Wagner-butikken med tre fulle bæreposer med klær, vandrer noen meter ned gata og møter sin faste frisør Grete Nilsen, på hjørnet av frisørsalongen. Hun inviterer på en kopp kaffe og vil vise Steinar noen hår produkter. Etter et par timer i salongen går han ut med en pose full av hår krem, men disse kostet ikke noe.
– Hun sponser meg med disse boksene, smiler Steinar. Egentlig skulle vi tatt en tur til sminkøren min, Ellinor, men hun er bortreist i dag, sier Steinar. Hun driver hudpleie og holder huden i orden og rynkene borte, ler han lurt.
Bare noen steinkast fra sentrum ligger en liten perle av en museumspark.
Rene “Edens hage”. Steinar tar med seg undertegnede og frisøren for fotografering.

Spellemannen
Steinar kommer nå ut med sin syvende plate – “Terningen er kasta”. En cd med sterkt preg av musikeren, trekkspilleren og sangeren fra Vestlandet. Hans første plate kom ut i 2002, med stort sett coverlåter som “ I Can`t Stop Loving You“, “Seven Spanish Angles“, Tequila Sunrise“, Green Grass of Home“ med flere. Gjennombruddet kom i 2005 med den legendariske “På grunn av bagateller”. En låt mange musikkelskere lytter til med stor glede. Den må naturligvis alltid være med når Steinar er ute på spillejobb. Så har han kommet ut med platene “Mirakel” i 2006, “Rabalder” i 2008, “Minna som eg har” i 2009 og “Aller beste” i 2010.
Steinars stemme er helt spesiell og hans utstråling på scenen gir følelsen av tilstedeværelse og varme. Han spiller det man kan kalle danseband-country. En stil som spenner videre enn tradisjonell dansemusikk. Med sitt eksklusive Roland-trekkspill serverer han delikate musikalske retter – med egen signatur.
Gjennom Gjøvik Musikk er Steinar en av to trekkspillere i Norge som er sponset med flaggskipet til Roland.
– Et helt fantastisk trekkspill – det har alt, sier Steinar med et bredt smil. Jeg fornyer det hvert år og håper jeg kan fortsette det samarbeidet i mange år fremover.

Seriøs

Noe av det Steinar Engelbrektson liker aller best er å arrangere og synge duetter. Han har sunget duett med Anne Nørdsti, Kate Sunde, Guro Håvik og nå Stine Nilsen, på hans nye plate.
Hva er din beste side, Steinar?
– Hjelpsom, kommer det kjapt fra spellemannen.
Han er en tvers igjennom ærlig og oppriktig kar, med sosiale antenner og alltid lyttende til hva andre har å komme med. Det smitter over på omgivelsene og de mange medmenneskene han møter på sin vei. Og veien kan være lang fra Sandane til resten av landet – eller med andre ord, til mer sentrale strøk.
– Det har blitt mange fergeturer gjennom årenes løp, seier Steinar. Jeg tar av og til fly, men skulle ønske at det var bedre flyforbindelse her borte. Vi har jo Sandane flyplass, med en av landets mest krevende innflygningstraseer, men tilbudet er både for smalt og for dyrt.

Nylig var Steinar med bandet og spilte på Finnanger brygge i Namsos.
– Et av de fineste stedene jeg spiller. Vi gjorde videoopptak av en del av de nye låtene. Spennende og se hva vi fikk ut av dem. Nå gleder Steinar seg til Seljordsfestivalen og ny plate – med og uten hatt. Klær, frisyre, sminke og trekkspill er til en hver tid håndplukket på øverste hylle. Et sikkert kjennetegn på den seriøse og utadvendte spellemannen fra Stadlandet.

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også