De Danseglade


Ole Ivars; Ser både framover og bakover

Ole Ivars; Ser både framover og bakover

På forsiden akkurat nå

Ole Ivars ser både framover og bakover

Hadde du en kassett med “Regnets rytme” som junior kjørte over med trehjulssykkel for 30 år siden? Ikke fortvil, nå kan du få Ole Ivars sine tidligere låter både på cd og via streaming. Men gutta jobber også med helt nytt stoff for tida.

Før panikken tar deg, det er IKKE slik at Ole Ivars har gått på en økonomisk smell og dermed må relansere alt de har spilt inn av musikk gjennom tidene for å klare seg.
– Nei for all del, vi driver på vi, smiler William Kristoffersen. Vi har til og med så mange spillejobber for tida at vi faktisk har måttet takke nei til noen. Men vi vet at det er mange som har lyst til å komplettere samlingen sin, og dermed har ønsket seg å få også de tidligere platene utgitt på cd. I tillegg prøver vi å følge med i tida. Nå streamer jo alle som har en pc, mens Canal Digital har slått til med en kjempesatsing på Wimp. Og da prøver vi å henge med.

Nytt for de yngste
– Det er da også slik at av den musikken som streames, er over 90 prosent gammel musikk. Egentlig er det ikke så rart. Det blir stadig færre platebutikker, samtidig som de bare har det aller nyeste. Dermed er det mange som ikke har fått tak i de litt eldre utgivelsene. Både blant dem som hørte musikken vår i sin ungdom, og de som har funnet fram til oss i det senere. For de yngre blant fansen vår er jo dette helt nytt materiale! Men nå har de sjansen, enten på cd eller gjennom streaming, sier han.

Solgt gjennom bakeri
Bare de siste månedene har Tylden gitt ut “Regnets rytme”, “Jubileum”, “Flydur og andre tonearter” og “Skolefri” på nytt. Og mer vil komme.
– “Regnets rytme” er nok den flest folk har eid en gammel kassett av. I utgangspunktet ble den gitt ut av Arne Bendiksen i 1983 som “En prestkrage i min hand”, men etter at det daværende plateselskapet gikk konkurs, fikk noen andre tak i tapen og de lagde en mengde kassetter som de ga ut under navnet “Regnets rytme”. Det var jo et mye mer riktig navn, men det ble rettssak og greier etterpå. Vi i Ole Ivars fikk ikke et øre, men kassetten ble solgt som bare det. Blant annet brukte de Berthas hjemmebakeri til distribusjon, så der kunne du kjøpe lomper, brød og Ole Ivars-musikk!

Elleville tilstander
Nå er den altså klar for salg igjen, med selveste signaturmelodien på plass. De som har levd en stund husker levende hvordan “Regnets rytme” lørdag 2. august 1968 sanket nok stemmer til å toppe Norsktoppen. Da gutta kom for å spille på Prestfoss samfunnshus uka etter, innleid av Sigdal skiklubb, ventet 900 elleville ungdommer. En betydelig andel av dem var jenter, som hylte, slengte slengkyss og prøvde å få blikkontakt gjennom hele “Regnets rytme” og halve “Line”. Gutta på scenen smilte tilbake, og prøvde så godt de kunne å beholde roen sjøl om beina i de smale buksebeina ristet!

En ære
– Jubileum, som ble relansert tidligere i vår, var det første plata du var med på. Der fikk også et stort publikum møtelåtskriveren og tekstforfatteren William Kristoffersen før første gang. Hvordan er det å høre igjen disse låtene for deg i dag?
– Det er veldig moro! Jeg har så mange minner forbundet med den plata, at det er skikkelig gromt å sitte med den i hånda. Jeg hadde jo aldri drømt om at den ville bli gitt ut på nytt, smiler William. Men her er det en historie rundt hver eneste låt, og jeg husker hver detalj. Slik er det jo ikke når jeg skriver låter nå lenger. Men den tida var det virkelig stort å få gi ut egenskrevet materiale. Også sammen med Ole Ivars! Det var virkelig en ære, sier han.
– Rent musikalsk synes jeg da også at det holder mål. Det er litt rart å høre hvor lys jeg var i røsten sangmessig, og så er det nok noen tekster som jeg hadde skrevet annerledes i dag, men det var en annen tid. Og jeg står fullt inne for det, sier han.

Fra LP til CD
– Det er da også litt artig å tenke på at vi med disse relanseringene får gjenoppfrisket bekjentskapet med de tidligere vokalistene våre også. Ivar Grønsveen var med på “Flydur og andre tonearter”, mens Lasse Johansen sang på “Jubileum”, som kom ut i 1983 og dermed ble den siste før vi gikk over i CD-verdenen. Tore Halvorsen ble med på “Jubileumsswing” i 1989, og den kom ut både på kassett, LP og CD! Allerede i 1991, da vi ga ut “På en, to tre” var LP-en borte, sier han.

Ny plate i oktober
Men tro nå ikke at Ole Ivars graver seg ned i fortida om de nå relanserer den tidlige musikken.
– Neida, vi er i full gang med innspurten på vår nyeste plate, som skal slippes på Color Magic under et cruise mellom Oslo og Kiel i helga 22. til 24. oktober, sier William. Der er det bare helt nye ting, så det er sagt. Så veldig revolusjonerende blir det vel ikke, men etter 47 år har vel både vi og publikum funnet ut hva vi står for, ler han.

FAKTA
Ole Ivars ble dannet i 1964 i Løten i Hedmark. Det folkekjære bandet har for lengst inntatt tronen som de ubestridte dansebandkongene i Norge. De har gitt ut 45 album og mottatt Spellemannprisen hele åtte ganger. Det store gjennombruddet kom i 1967 med “Regnets rytme”. Bandet mottok en sølvplate for sin aller første LP samme år, og ble med det det første norske bandet som ga ut et album som solgte i mer enn 25.000 eksemplarer. Av dagens besetning har Ole Ødegård og Arne Willy Foss vært med fra starten. De andre medlemmene i bandet er Arild Engh, William Kristoffersen, Tore Halvorsen og Bjørn Elvestad. Denne sommeren har Ole Ivars blant annet spilt på Dansefestivalen i Sel, under Seljordfestivalen og i Värmland. I august kan du få med deg gutta på Havnes Kulturfestival, Nordsjøfestivalen, Singsås, på Sliperiet i Larvik eller Nesparken i Moss.

ARILD ENGH
ARNE WILLY FOSS
OLE ØDEGÅRD
WILLIAM KRISTOFFERSEN

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også