De Danseglade


DDKokken serverer: Greske lammeskiver

DDKokken serverer: Greske lammeskiver

På forsiden akkurat nå

I denne utgaven retter jeg blikket mot Hellas. Gresk mat oppleves som særdeles vidunderlig. Et gresk måltid er en avslappet, sosial begivenhet som ofte foregår i friluft. Mange av oss har i disse tider begynt å reise på ulike dansearrangementer i våre boenheter. Forbereder vi måltidet og kler oss godt, anbefaler jeg Greske lammeskiver med Gresk salat eller Tzatziki servert på utsiden av campingvogna eller bobilen. Denne retten er et sundt og godt måltid før dansen. Og husk; Gresk mat er som skapt for varme, sjenerøse og gjestfri mennesker. Denne karakteristikken kjennetegner dansefolket her til lands og av den grunn tilhører du målgruppen. Når jeg søker å inspirere deg til å nyte et Gresk måltid ute i den frie natur, vil du kanskje savne den greske safirfargede himmelen og det turkise havet. Da hjelper det med gresk folkemusikk i bakgrunnen. Oppskriften på denne retten er hentet fra www.matprat.no og testet av undertegnede. Og husk; Kos deg med tilberedningen. Ekspertene sier at du faktisk kan tilberede denne retten på 20 minutter. Jeg brukte 40 min i min bobil, selv ved valg av matyoghurt, og gir denne retten min beste anbefaling. Jeg ønsker deg og dine en fin vår, med tid til mye matglad kos, dans og hygge. God appetitt og Vel bekomme.

Sven Erik Vesse

Greske lammeskiver
Skiver av lammelår som krydres med timian og hvitløk. Enkelt og godt.
Vi tar utgangspunkt i 4 voksne porsjoner og benytter ingredienser som følger:
1 kg lammelår i skiver
2 ss. solsikkeolje eller smør
2 båter med hvitløk
1 ts. salt
2 ts. tørket timian

Slik gjør du
1. Hakk hvitløk og fres den i 1 ss. Olje eller smør. Legg den til side, ha mer olje eller smør i panna og stek lammeskivene i 2-3 minutter på hver side.
2. Krydre med timian og legg kjøttet over i en ildfast form. Legg over hvitløken. Stek i ovn på 225 grader i 6-8- minutter.
Server med Gresk salat, Tzatziki og ris.

Gresk salat
I salatens hjemland nyter du lange sløve dager i solen og Gresk salat som en lunsjrett. Nå skal du nyte den i påskesolen sammen med Greske lammeskiver. Kjenner du allerede at appetitten skjerpes? Også denne oppskriften er tilpasset 4 voksne porsjoner.

Ingredienser:
2 stk. tomater
½ stk. slangeagurk
½ stk. rødløk
4 stk. blader av sprø issalat
1 glass fetaost i olje
1 glass sorte oliven (lite glass)

Slik gjør du
1. Skjær tomater og agurk i skiver og løken i ringer. Finstrimle salaten.
2. Bland sammen alle ingrediensene og drypp litt av oljen fra fetaosten over.

Tzatziki
Tzatziki er en dressing som brukes mye i Hellas og Tyrkia. Du kan kjøpe den ferdig i butikken, eller lage den selv. Noen synes det er greit å bruke rømme istedenfor yoghurt naturell. Da får du en mildere smak. Benytter du seterrømme blir tzatzikien fyldigere. Fire porsjoner.

Ingredienser:
3 dl. Yoghurt naturell
1 stk. slangeagurk
½ ts. Salt
3 båter hvitløk
½ ts. Nykvernet pepper

Slik gjør du
1. Slå yoghurten i et kaffefilter og la den renne av i ca. 1 time. Yoghurten skal ha en ganske tykk konsistens.
2. Riv slangeagurken på råkostjernet og dryss på salt. La det trekke 5-10 minutter og press ut vannet.
3. Bland dette sammen med finhakket hvitløk. Smak til med nykvernet pepper.
For et raskere alternativ kan du bruke matyoghurt. Da sparer du den tiden, ca. 1 time, som yoghurten trenger for å renne av seg.

Ekstra luksus?
Tilbered og server gjerne begge salatene til hovedretten denne gang; Greske lammeskiver.
Dette kommer til å oppleves som et minneverdig måltid, enten du er ute i påskesolen eller innendørs. Spesielt praktisk at retten egner seg godt i friluft med varm påskesol mot leveggen.

Vinforslag
Denne retten synes jeg det er ganske så takknemlig å velge en god vin til. Etter min mening vil du ikke mislykkes hvis du bare skygger unna de aller letteste og de virkelig tunge og kraftige. En god rød Bordeaux er strålende, og likeledes en Rioja fra Nord Spania. Velg deg for eksempel sistnevnte med betegnelsen Reserva, og du har en vellagret, fyldig rødvin. Denne vinen har et fint krydret preg som passer perfekt til Greske lammeskiver. Samme vinvalg kan jeg også anbefale til den mer kjente og tradisjonelle søndagsmiddagen, nemlig Lammelår med ovnsbakte grønnsaker og rødvinssaus.

Personlig synes jeg ikke øl passer til retter av lam (får), men det er en helt personlig oppfatning. Velges alkoholfri drikke smaker en godt avkjølt pære eller eplesider fra f.eks. Hardanger (oppleves naturlig fruktig og friskere og noe mindre søtlig i smaken), svært godt til Lam.

“ Det fins ingen annen lykke for mennesker her under solen enn å spise og drikke og være glad.
BIBELEN

Abonner på DD knapp e1319455816692 Vi danset til Contrazt på Slobrua

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også