De Danseglade


DDKokken serverer: Biff med villris

DDKokken serverer: Biff med villris

På forsiden akkurat nå
I dette nummeret tester vi ut Biff med villris og sjaminjong- og persillesmør. Jeg har som seg hør og bør, allerede tilberedet og testet oppskriften. Den er hentet fra www.matprat.no og jeg kan gi retten min uforbeholdne anbefaling. I tillegg gir jeg deg noen personlige tips som jeg håper vil falle i smak. I DD nr. 5/10 lovet jeg å vende tilbake til et tema som setter fokus på viktige arbeidsmetoder som sikrer at dine råvarer blir bearbeidet og tilberedet innenfor trygge omgivelser. Jeg tenker her på kjøkkenets rene og urene soner. Innenfor det yrkesfaglige og i det profesjonelle kjøkken er det klare forskrifter for behandling av råvarene. Hjemme på ditt kjøkken kan du enkelt organisere arbeidet ved først å vaske og tilberede frukt og grønnsaker. Deretter vasker du alle benker og alt utstyr som har vært i bruk. Avfall tømmes. Nå kan du trygt hente frem kjøtt/fisk for bearbeiding og tilberedning. Hovedhensikten med en slik arbeidsorganisering er å hindre at jordbakterier fra frukt og grønt ikke skal infisere kjøtt og/eller fiskeprodukter. Særlig kan slik infisering påføre helsefare nå du tillager fisk/kjøttprodukter som har en noe lengre tilberedning/bearbeidingstid. Se min varseltrekant i denne artikkelen.
Lykke til!
Biff med villris og sjampinjong- og persillesaus
Smaken hos villris er litt kraftigere enn alminnelig ris og fargespillet gjør den spesielt dekorativ på tallerkenen. Villrisen innholder mer jern og B-vitaminer enn både polert og brun ris, og smaker fortreffelig til biff. I ingrediensene er det tatt høyde for tillagning til 2 voksne. Til denne oppskriften får du gleden av å nyte en fortryllende persillesaus. Til stekt biff av storfe anbefaler jeg at du også tester ut albertsaus, bèarnaisesaus, bordeauxsaus, einersaus, gåseleversmør og pèrigueuxsaus. Alle disse variantene er ypperlige til stekt biff. Ønsker du oppskrift(er) på en eller flere av sausene? Send meg en mail på se.vesse@gmail.com
Ingredienser
2 stk biff av ytrefilet av storfe
½ ts. salt
¼ ts. pepper
1 ss margarin eller olje til steking

Sjampinjong- og persillesaus
100 g frisk sjampinjong
1 pose sjysaus
21/2 dl vann
2 ss finhakket bladpersille
Villris bestående av 1 dl villris, blanding av hvit og sort ris
1 på sukkererter
1 beger med cherrytomater, rød
6 stk sjalottløk eller annen småløk
1 ss margarin eller olje til steking
½ ts. salt
Steketider for biff, storfe 2 cm tykkelse

Lite stekt biff/ rare: Stek biffen 1 minutt på hver side.
Medium stekt biff: Stek biffen på sterk varme til kjøttsaften pipler ut på oversiden, snu biffen og stek til det pipler på den andre siden.
Gjennomstekt biff/ well done: Stek biffen 1 minutt på hver side ved sterk varme, etterstekes ca. 4 minutter på hver side over svak varme. Det er viktig å snu biffene ofte.
Bonustipset
Ønsker du å tilberede en skikkelig tøff pepperbiff vil jeg anbefale deg å legge kjøttet i en marinade 1 døgn i forkant av steking og servering. Til en marinade tiltenkt 4 porsjoner trenger du 4 ss. olje, 1 ts. chiliolje, ½ stk løk i ringer, 1 ss finhakket frisk oregano, 1 ts. Gurkemeje (kurkuma) og tilslutt ½ til 1 ts. grov peppermiks.
Før i tiden avballanserte man det sterke ved å tilsette sukker under selve stekingen. Den sukkersøte “karamellaktige” steikesjyen ble således selve grunnlaget for tillaging av sausen. Denne kombinasjonen må bare oppleves, men passer kun til gjennomstekt biff / well done. Tørr du å ta sjansen ved en passende anledning?
Vinforslaget / drikke til denne retten
Justin Meyer har sagt; “Vin er som musikk, du vet kanskje ikke hva som er bra, men du vet hva du liker”. Etter min smak er det ingen ting som slår en god rød Bordeaux til en saftig biff. Det er noen ganger ting synes å være skapt for hverandre. Når det gjelder øl så er det ingen konkurrent til en ”gammel” Frydenlund på fat (fatøl). Alkoholfrie alternativer er selvsagt å finne blant vin og øl. Isvann (Farris) bør alltid tilbys.

Varseltrekanten

Vask hender før du lager mat, før du spiser mat og mellom håndteringen av ulike råvarer. Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær. Jordbakterier kan gi alvorlige infeksjoner. Bruk rene redskaper. Bakterier kan vokse i lunken mat. Varm mat skal derfor være rykende varm. Ved 70 grader celsius drepes alle bakterier. Er det lenge til maten skal serveres, er det bedre å kjøle maten raskt ned og varme den opp igjen. Hold rå og tillaget mat fra hverandre. Matforgiftningsbakterier kan overføres fra en råvare til en ferdig rett.
“Vin er som musikk, du vet kanskje ikke hva som er bra, men du vet hva du liker.
Justin Meyer
Abonner på DD knapp e1319455816692 Vi danset til Contrazt på Slobrua

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også