De Danseglade


Dansbandsveckan i Malung: Verdens største i slitt slag

Dansbandsveckan i Malung: Verdens største i slitt slag

På forsiden akkurat nå

Det hele startet i 1986 med 3600 besøkende. I 1997 var antallet steget til 17806, i 2001 til 31201. Tar vi steget til 2007 var besøkstallet steget til 38087 og til 41238 i 2010. Turistsjefen for Malung – Sälen Lars Bälter var overveldet. Til daglig betjener han nordens største turistområde med ca. 2 millioner gjestedøgn pr. år og en omsetning på 2 milliarder kroner. I besøkstall forteller det at over 80.000 beveger seg i området daglig. Dansbandsveckan er en stor bidragsyter til disse fantastiske tallene. Årets besøkstall i Folkets Park Orrskogen oversteg alles forventninger. Søndag 24. juli offentliggjorde Gula Bladet årets endelige besøkstall; 48135, en økning fra 2010 til 2011 på hele 17 %. I år er ikke turistsjefen og Dansbandsveckans presseansvarlige overveldet. Lars Bälter uttaler til DD at det hele er nesten uforståelig.
Utrolig besøkstall
Ordförande for Dansbandsveckan, Bertil Elfström sier at tallene ikke er til å tro. Han tror at beslutningen om å sende Dansbandskampen i 2008 fikk mange til å åpne øynene for denne folkelige sjangeren. Også andre TV sendte programmer har vært en god drahjelp. I denne sammenheng nevner Elfström “Let’s Dance” og dokumentarserien “På väg til Malung”. Lars Bälter tror også at arrangørens satsing på et profesjonelt, men folkelig vertskap, og et artistprogram både på dag og på kveldstid, bidrar til et stort og folkelig arrangement.
Ungdommen søker til Malung
Alle ungdommer som DD har snakket med er av samme oppfatning: Malung har været en positiv opplevelse. De er glade for den gode stemningen og skryter av publikum, artister og at alkoholnivået ikke er for høyt. – Slagsmål eksisterer ikke her. Det er modne og voksne mennesker, sier Erik Lihm til DD. En representant for den yngre garde, Petter Nilsson forteller om en masse skandaler på rockefestivaler med voldtekt og annet, men det finnes ikke her i Malung under Dansbandsveckan. Alle er her for å ha det hyggelig og sosialt i lag med andre mennesker.
Store utvidelser i vente
Lars Bälter er ydmyk og takknemlig for all den positive responsen de mottok under uken. – Det er viktige tilbakemeldinger for vår kommende innsats og satsing videre, sier turistsjefen. Han kan fortelle at allerede 1 måned etter årets Dansbandsvecka har arrangørstaben gjennomført 2 møter med kommunen. Ingen garantier kan gis, men vi må innenfor2012 ta høyde for årets store publikumsøkning. Vi vil utvide dansegulvene, tilrettelegge for flere restauranter/spisesteder og øke underbringelsesforholdene.
Dansebandenes Mekka
I Sverige er Dansbandsveckan dansebandverdens Mekka. – En fantastisk stor folkefest, uttaler Micke Ahlgren i dansebandet Micke Ahlgrens. DD registrerer at denne hendelsen er årets viktigste for dansebandene i nabolandet, som sammen med noen norske band kjemper om de 68 plassene. Særlig er det en sjanse for de mindre etablerte bandene for å slå igjennom.
Alle band i Sverige ønsker å komme til Malung. De står i kø om det skulle bli en ledig plass.- For dansebandenes CV er det 10 gullstjerner og kunne vise til at de har spilt på Dansbandsveckan i Malung, sier presseansvarlig Lars Bälter på en pressekonferanse i Folkets Park Orrskogen.
Malung – Dansefolkets Mekka?
DD traff mange svensker og nordmenn. Vi spurte om hvorfor de valgte å reise til Malung og gjengir her noen av svarene vi fikk.
Dennis Tannerberg fra Värnamo:
“Jeg er her for å lytte til andre band, søke inspirasjon og ikke minst danse med min kjære Mia. Her er bare positivt å være, og ingen som blir uvenner; tillegger Mia.

Abonner på DD knapp e1319455816692 Vi danset til Contrazt på Slobrua

Øyvind Jonsterhaug fra Hylkje:
“Jeg har vært her i mange år. Jeg husker ikke antallet. Bor i campingvogn og nyter atmosfæren, både i Grönlandsparken og i Orrskogen. Alle er jo så glade og da blir jeg selv så glad. Det smitter sier Øyvind og holder et godt tak omkring sin kjære. Øyvind har med trekkspillet og gleder folk med musikk i sin nære omgivelse.

Helge Støholen fra Tynset:
“Denne tradisjonen vil jeg ikke gi slipp på. Dette er dansefolkets Mekka og stedet for lytting og dansing til danseband. Selv skriver jeg tekster og lager melodier. Inspirasjonen henter jeg her i Malung. Dette er en folkefest som har noe å tilby oss både på dag- og kveldstid. Også om natten om man vil.

Cecilia Ekberg fra Uppsala:
“Jeg kommer hit for å danse så klart, men også for å treffe andre likestilte som kommer hit. Det er topp stemning og herlige mennesker. Jeg danser også hjemme, opptil tre ganger i uken. Det finns ikke en bedre form for fysisk og psykisk trening. Det gjør godt for sjelen.

May Torill Rusteen og Vidar Fossen fra Tynset:
“Vi blir så glade av å være her. Kroppene våre sprudler av energi. God mat og drikke overalt, men vi synes kanskje det begynner å bli vel trangt mange steder. Håper at de utvider fasilitetene slik at publikumsøkningen ikke blir ødeleggende for trivselen. Trivselen er tross alt Malungs varemerke.

Les De Danseglades fyldige anmeldelse av arrangementet på trykk. Vi kaster terning på i alt elleve parametere, og er med på å sikre den gode danseopplevelsen for deg som danser.

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også