De Danseglade


DDKokken serverer; Bacalao

DDKokken serverer; Bacalao

På forsiden akkurat nå

Sven Erik poserer med kokkelua påNår mat gjør livet ditt mer verd å leve for er Bacalao et naturlig valg

Alt som rører ved vårt såre menneskeliv kan gå i bølgedaler, også matlysten. Noen ganger hungrer vi etter mat med tradisjoner, nettopp fordi tradisjoner smaker av vellysthet. Andre ganger søker vi både trøst og glede i det hverdagslige matstellet. Bacalao på bordet er både hverdagslig og selskapelig. Tilhører du gruppen som er noe betenksom og avventende til denne utsøkte retten. Ta sjansen – Du blir forelsket såfremt kokken viser litt moderasjon i forhold et til den spanske pepperen. I dette tilfellet er du kokken.

Vanskelighetsgraden er under terskelnivå, men velg de beste råvarene. Selv lager jeg en stor gryte med Bacalao før vi reiser på tur med campingvogna. Den holder seg svært godt og smaker faktisk bedre den adre dagen. Bacalao har en metningsverdi på 4, fra en skala fra 1 til 6, hvor 6 er verdien som slår deg ut. Den kjente franske kokken Andre Engh opererer med en større skala, men den kan synes for mange litt komplisert. Spis derfor ditt kjærlighetsmåltid minst 4 timer før dansen og drikk ikke for mye. Øl smaker fantastisk godt til denne retten, men skal du overraske din partner bør du ha muligheten til å tilby litt kald rødvin, men den må være spansk eller portugisisk.

Hvordan komme i gang med det sunne måltidet? Det hele begynner hjemme hos deg/dere selv før avreisen.
De såkalte lærde strides også innenfor denne yrkesgruppen, men som amatør kan du virkelig foreta spenstige beslutninger og komponere din egen Bacalao.
Mitt forslag til råvarer er som følger: (min foreslåtte mengde gir deg 3 varme måltider til deg og din kjære som er mer opptatt av dans og fritid under en hektisk dansehelg, enn strevsom matlaging).
6 store poteter, 4 tomater, 4 gulrøtter, 2 kg benfri klippfisk, 3 store løk, 8 dl solsikkeolje, 1 glass tomatpurè, 1 boks hakkede tomater, 2 hvitløksbåter, 3 knivsodd spansk pepper.
Husk at du må utvanne klippfisken fra 1 til 2 døgn (se på pakkeembalasjen).

Finn fram en stor jerngryte og varm opp oljen. Alle ingrediensene skjæres i skiver med unntak av klippfisken. Start med poteter og legg lagvis oppover i kjelen løk, klippfisk i passelige stykker, poteter, løk, klippfisk også videre. Gulrøtter i skiver (skjær de på skrå så de blir store og fine) kokes opp i eget vann som helles av. Legg deretter gulrøttene forsiktig i hovedgryten slik at de lagvis faller på plass. Ved å koke de opp separat unngår du den søtlige gulrotsmaken. Innimellom lagene under oppbyggingen heller du på de hakkede tomatene, rører inn tomatpurèen ristet med vann, drysser på det spanske pepperet og fordeler hvitløken. Spe med vann til oljen flyter på toppen sammen med den flotte og innbydende sausen av tomatpurè. Tomatene i skiver legger du på topp 10 – 15 minutter før retten er ferdig. Dette gir en ekstra dekorativ opplevelse for din kjære gjest. Beregn koketiden til 1 time og 30 minutter, men husk retten skal ikke bokstavelig koke, men syde på en 80 – 90 grader. Rør aldri i Bacalaoen under tilberedningen. Vri heller på kjelen slik at retten ikke fester seg i bunnen.
Serveres rykende varm.

Bacalao kan også tilberedes i stekeovnen. Sett hele kjelen (sjekk at kjelen din ikke har håndtak som ikke tåler denne høye temperaturen) i stekeovnen og la den koke ferdig der på ca 180 grader. Du bør senke varmen mot slutten av koketiden.

God appetitt!!

Sven Erik Vesse

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også